Ζώντας με τη Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κνίδωση
Ο Γιώργος, ναυτικός στο επάγγελμα, εμφάνισε μια μέρα στη δουλειά ένα εξάνθημα στα χέρια, στα πόδια και στην κοιλιά, το οποίο συνοδευόταν από φαγούρα. Επίσης, το άνω χείλος του πρήστηκε και σιγά σιγά το  εξάνθημα επεκτάθηκε στην πλάτη και στο πρόσωπο του.

Πίστευε πως  θα ήταν μια ήπια αλλεργία η οποία θα περνούσε.  Όμως για τα επόμενα 4 χρόνια θα συνεχίζει να εμφανίζει το ίδιο εξάνθημα, το οποίο εμφανίζεται απροειδοποίητα και διαρκεί αρκετές μέρες κάθε φορά… Ο Γιώργος πάσχει από το δερματικό νόσημα της Χρόνιας Αυθόρμητης Κνίδωσης (ΧΑΚ). Η κνίδωση χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση εξανθημάτων που ονομάζονται «πομφοί» ή «πετάλες», ή «καντήλες» , όπως τα ονομάζει ο λαός. Ο κνησμός υπάρχει πάντα και μπορεί να είναι έντονος ενώ κάποιες φορές συνυπάρχει και αγγειοοίδημα, δηλαδή «πρήξιμο» στο πρόσωπο, στα χέρια, στα πόδια, ακόμα και στα γεννητικά όργανα. Η εμφάνιση των πομφών είναι ξαφνική, μετά από λίγες ώρες εξαφανίζονται και επανεμφανίζονται σε νέα σημεία. Η κνίδωση που διαρκεί λιγότερο από 6 εβδομάδες ονομάζεται οξεία ενώ όταν τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από 6 εβδομάδες  ονομάζεται χρόνια.

Η ΧΑΚ προσβάλλει κάθε χρόνο περίπου το 0,5-1% του γενικού πληθυσμού και ιδιαίτερα τις γυναίκες, ηλικίας 25-45 ετών. Το 50-70% των ασθενών συνεχίζει να νοσεί για περισσότερο από 1 χρόνο ενώ το 10-50% εμφανίζουν συμπτώματα και μετά τα 5 χρόνια. Η ΧΑΚ είναι μια απρόβλεπτη πάθηση, με άγνωστα συνήθως αίτια, που άλλοτε εμφανίζεται καθημερινά και άλλες φορές με εναλλαγές υφέσεων και εξάρσεων.

Πόσο όμως επηρρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών; Η απότομη και απρόβλεπτη εμφάνιση του εξανθήματος, ο κνησμός και τα συνεχιζόμενα επεισόδια επηρρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα και κυρίως τη φυσική δραστηριότητα, τον ύπνο, την εργασία ακόμα και τη διατροφή μιας και λανθασμένα θεωρούν υπεύθυνα κάποια τρόφιμα και ακολουθούν περιοριστικές δίαιτες. Η αυτοεκτίμηση μειώνεται σε μεγάλο βαθμό,αυξάνεται η μοναξιά, η απομόνωση και η ανησυχία για το μέλλον. Μειώνονται έτσι, οι κοινωνικές λειτουργίες, η αναψυχή, η σεξουαλικότητα και τελικά η διανοητική κατάσταση του ατόμου προκαλώντας αγχώδη διαταραχή, μείωση συγκέντρωσης  ή/και κατάθλιψη. Σε μελέτη βρέθηκε ότι η ποιότητα ζωής των ασθενών με Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση είναι παρόμοια με εκείνων που πάσχουν από  σοβαρή στεφανιαία νόσο! Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης αυτής.

Ποιά είναι η  θεραπεία; Οι γενικές οδηγίες προς τους ασθενείς περιλαμβάνουν την αποφυγή του αλκοόλ, της έντονης σωματικής κούρασης, του ψυχικού stress και  τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Στη θεραπεία της Χρόνιας Αυθόρμητης Κνίδωσης τον πρώτο και κύριο λόγο έχουν τα αντιισταμινικά φάρμακα. Τα αντισταμινικά είναι αποτελεσματικά στον έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου, τόσο της φαγούρας όσο και των πομφών. …. Δυστυχώς, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στη θεραπεία με τα αντιισταμινικά. Ο Γιώργος είναι ένας από αυτούς τους ασθενείς. Έλαβε διαφορετικά σκευάσματα , αύξησε τη δόση έως και 4 φορές/ημέρα αλλά του προκαλούσαν υπνηλία στη δουλειά και επιπλέον το εξάνθημα δεν υποχωρούσε. Στη συνέχεια δοκίμασε και άλλες ανοσοκατασταλτικές θεραπείες δυστυχώς όμως με πτωχή ανταπόκριση και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και τελικά παραιτήθηκε από την προσπάθεια όντας απελπισμένος και εξουθενωμένος.

Το 2014 ήρθε το omalizumab να αλλάξει τα δεδομένα καθώς έλαβε επίσημη έγκριση για τη θεραπεία της Χρόνιας Αυθόρμητης Κνίδωσης σε ασθενείς 12 ετών και άνω και πλέον αποτελεί τη μοναδική εγκεκριμένη θεραπεία 3ης γραμμής, αμέσως μετά τα αντιισταμινικά. Τα αποτελέσματα από τη χρήση της ομαλιζουμάμπης στην Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση είναι πολύ καλά ακόμα και από την πρώτη χορήγηση, οδηγώντας σε ύφεση της νόσου και ανακούφιση των ασθενών λόγω της πλήρους εξάλειψης του κνησμού και πομφών ή την υποχώρηση των συμπτωμάτων σε μεγάλο βαθμό με άριστο προφίλ ασφάλειας.

Ο  Γιώργος, μόλις τον πληροφόρησα για την κυκλοφορία του φαρμάκου ξεκίνησε άμεσα τη θεραπεία. Ήταν επιφυλακτικός και καχύποπτος αρχικά και πίστευε ότι και αυτή η θεραπεία θα αποτύχει. Μόλις όμως είδε την άμεση βελτίωση, τον εύκολο τρόπο λήψης του φαρμάκου, την απουσία παρενεργειών και  συνεχών εργαστηριακών εξετάσεων, γρήγορα αναθεώρησε τις απόψεις του. Αυτό όμως που άλλαξε σε τεράστιο βαθμό είναι η ποιότητα ζωής του Γιώργου, χαίρεται πάλι την οικογένειά του, αποδίδει στην  εργασία του, ξαναβρήκε  το χαμόγελό του!

 

Δρίτσας Ιωάννης,

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος