Ζαλίζομαι! Μήπως έχω χαμηλή πίεση;

  • Iatropedia
Ένα εξίσου σοβαρό και άκρως ανησυχητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποι μας εκτός από την υψηλή πίεση είναι και η υπόταση. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμά της είναι οιξαφνικές ζαλάδες, όταν σηκωνόμαστε απότομα από τη θέση μας. Μάλιστα πολλοί ασθενείς παραπονούνται στον γιατρό τους ότι νιώθουν σαν να ''σκοτεινιάζει ο κόσμος'' ενώ τα πόδια τους δεν τους κρατούν όρθιους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πως μπορεί να αντιμετωπισθεί η χαμηλή πίεση;Η διατροφή ποιο ρόλο παίζει; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Ορθοστατική υπόταση.

Είναι η ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης που παρουσιάζεται όταν κάποιος που είναι καθιστός ή ξαπλωμένος σηκωθεί απότομα όρθιος. Κάθε φορά που σηκωνόμαστε το αίμα τείνει να συγκεντρώνεται στα πόδια λόγω της βαρύτητας. Για να εξασφαλιστεί όμως επαρκή ποσότητα αίματος στον εγκέφαλο ο οργανισμός αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και προκαλεί συστολή των αγγείων.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Στην ορθοστατική υπόταση ο μηχανισμός αντιστάθμισης αποτυγχάνει και η αρτηριακή πίεση πέφτει οδηγώντας σε συμπτώματα ζάλης, θολής όρασης ή και λιποθυμία. Η πτώση της πίεσης είναι συνήθως παροδική.

Διάφορα αίτια μπορεί να προκαλέσουν ορθοστατική υπόταση όπως η αφυδάτωση , η παρατεταμένη ανάπαυση στο κρεβάτι, η εγκυμοσύνη, ο διαβήτης, τα καρδιακά προβλήματα, τα εγκαύματα, η υπερβολική ζέστη, ορισμένες νευρολογικές διαταραχές και αρκετά φάρμακα. Η ορθοστατική υπόταση είναι ιδιαίτερα συχνή σε ηλικιωμένους, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε νέους υγιείς ανθρώπους.

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει την πρόσληψη άφθονων υγρών, την αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και την προσθήκη λίγο περισσότερου αλατιού στη διατροφή σας. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τις μετακινήσεις τις ζεστές ημέρες και θα πρέπει να μάθετε να σηκώνεστε αργά από τη θέση σας και να μην κάθεστε σταυροπόδι.

Χρήσιμες είναι και οι ελαστικές κάλτσες συμπίεσης που ασκούν πίεση στο κάτω μέρος των ποδιών και βοηθάνε στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Εάν κάποιο φάρμακο προκαλεί την πτώση της πίεσης ο γιατρός σας μπορεί να σας το αλλάξει ή να προσαρμόσει τη δόση που θα λαμβάνετε.

Νευρογενής Υπόταση.

Είναι η ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης που παρουσιάζεται όταν κάποιος στέκεται όρθιος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δυσάρεστες, αγχωτικές ή τρομακτικές καταστάσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν το ίδιο φαινόμενο. Συμβαίνει λόγω της κακής επικοινωνίας μεταξύ της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Φυσιολογικά όταν στεκόμαστε όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα η αρτηριακή πίεση πέφτει γιατί το αίμα λιμνάζει στα πόδια και στη συνέχεια το σώμα κάνει ορισμένες προσαρμογές για να αποκαταστήσει τη χαμηλή πίεση. Στη νευρογενή υπόταση όμως τα νεύρα της καρδιάς στέλνουν λανθασμένα σήματα στον εγκέφαλο ότι η αρτηριακή πίεση είναι πολύ υψηλή και όχι πολύ χαμηλή.

Ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλος μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και συνεπώς μειώνει ακόμα περισσότερο την αρτηριακή πίεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο αίμα να φτάνει στον εγκέφαλο και να εμφανίζεται έτσι η ξαφνική ζάλη και λιποθυμία.

Η νευρογενής υπόταση εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά ή νεαρά άτομα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα παιδιά συνήθως μεγαλώνοντας σταματούν να παρουσιάζουν νευρογενή υπόταση.

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει την πρόσληψη άφθονων υγρών και την προσθήκη αλατιού στη διατροφή. Θα πρέπει να αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία, καθώς και άλλες καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτούν το φαινόμενο.

Τι πρέπει να κάνετε αν νιώσετε λιποθυμική τάση:

1) Καθίστε ή ξαπλώστε για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να μην επαναληφθεί το επεισόδιο.

2) Εάν κάθεστε τοποθετήστε το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατα.

3) Εάν υπάρχει δυνατότητα μετρήστε την πίεση και το σφυγμό σας.

4) Επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι η υπνική παράλυση! Μήπως σας έχει συμβεί;

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν