Υποθυρεοειδισμός: Τα άγνωστα συμπτώματα μετά τα 60

  • Ρούλα Τσουλέα
υποθυρεοειδισμός
Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να εκδηλωθεί με απρόσμενα συμπτώματα στους ηλικιωμένους. Πως επηρεάζει χοληστερίνη, άνοια και βάδιση.

Ο υποθυρεοειδισμός εκδηλώνεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Μερικοί ηλικιωμένοι έχουν ελάχιστα από τα κλασικά συμπτώματά του. Άλλοι έχουν ακριβώς τα ίδια συμπτώματα με τους νεότερους πάσχοντες.

Ωστόσο υπάρχουν πολλοί στους οποίους ο υποθυρεοειδισμός εκδηλώνεται με συμπτώματα που μόνο τυπικά δεν μπορούν να θεωρηθούν. Και αυτό δυσκολεύει πολύ τη διάγνωση, λένε επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Να ποια είναι αυτά τα απρόσμενα συμπτώματα:

Ανεξήγητη αύξηση της χοληστερόλης

Η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί μερικές φορές την μοναδική ένδειξη της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς στους ηλικιωμένους. Συχνά όμως το πρόβλημα διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως διαταραχή της χοληστερόλης. Οι ειδικοί του Χάρβαρντ συνιστούν να γίνονται εξετάσεις θυρεοειδούς στους ηλικιωμένους που ξαφνικά παρουσιάζουν υπερχοληστερολαιμία.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο όγκο αίματος, αδύναμες συσπάσεις του καρδιακού μυός και βραδυκαρδία. Οι τρεις αυτές καταστάσεις συμβάλλουν στην καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία είναι μία σοβαρή πάθηση. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι η καρδιά αδυνατεί να εξωθήσει αρκετό αίμα προς το σώμα. Στα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας συμπεριλαμβάνονται δύσπνοια, οίδημα (πρήξιμο) στους αστραγάλους, αδυναμία και κόπωση.

Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου

Οι ηλικιωμένοι με υποθυρεοειδισμό μπορεί να έχουν δυσκοιλιότητα, επειδή επιβραδύνεται η διάβαση των εντέρων. Ένα λιγότερο συχνό σύμπτωμα που προκαλεί ο υποθυρεοειδισμός είναι οι συχνές κρίσεις διάρροιας. Η διάρροια είθισται να είναι πιο συχνή στον υπερθυρεοειδισμό, αλλά στους ηλικιωμένους μπορεί να εκδηλωθεί και όταν υπολειτουργεί ο θυρεοειδής.

Πόνοι στους μυς ή τις αρθρώσεις

Οι ασαφείς πόνοι στις αρθρώσεις αποτελούν κλασικό σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού στους ηλικιωμένους. Μερικές φορές αποτελούν το μοναδικό σύμπτωμά τους. Σε πολλούς από αυτούς ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί γενικευμένο μυϊκό άλγος, ιδίως στις μεγάλες μυϊκές ομάδες (π.χ. στα πόδια).

Προβλήματα ψυχικής υγείας

Η κλινική κατάθλιψη είναι ένα συχνό σύμπτωμα σε νέους και ηλικιωμένους με υποθυρεοειδισμό. Η διαφορά είναι ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς μπορεί να μην έχουν κανένα άλλο σύμπτωμα πέραν αυτής. Μερικοί ηλικιωμένοι πάσχοντες αναπτύσσουν επίσης ψύχωση με παραληρηματική συμπεριφορά ή παραισθήσεις.

Άνοια

Η απώλεια μνήμης που συχνά συνοδεύεται από κατάθλιψη ή ψύχωση μπορεί να αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού μετά τα 60. Αν εσείς ή ένα αγαπημένο σας άτομο αξιολογήστε για άνοια, βεβαιωθείτε ότι θα κάνετε και εξετάσεις θυρεοειδούς, συνιστούν οι ειδικοί του Χάρβαρντ.

Προβλήματα ισορροπίας

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προσβάλλει την παρεγκεφαλίδα. Η παρεγκεφαλίδα είναι μία δομή στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, που παίζει ρόλο στον έλεγχο των κινήσεων. Η προσβολή της παρεγκεφαλίδας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη βάδιση.