Υποσπαδία: Η πάθηση που είχε ο Χίτλερ στα γεννητικά όργανα – Τι του συνέβαινε (γράφημα)

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
υποσπαδία
Υποσπαδία είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άνοιγμα της ουρήθρας βρίσκεται στην κάτω πλευρά του πέους, αντί να βρίσκεται στην άκρη. Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας μέσω του οποίου αποβάλλονται τα ούρα από την κύστη και εξέρχονται από το σώμα.

Αυτό ακούγεται τρομακτικό, αλλά επί της ουσίας η υποσπαδία είναι μια σχετικά κοινή πάθηση και δεν προκαλεί δυσκολία στη φροντίδα ενός παιδιού. Μάλιστα, με μια μικρή χειρουργική επέμβαση συνήθως αποκαθίσταται η φυσιολογική εμφάνιση του πέους. Μετά από μια επιτυχή χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης, οι περισσότεροι άνδρες μπορούν να έχουν μια απολύτως φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χίτλερ γεννήθηκε με υποσπαδία, η οποία ποτέ δεν επιδιορθώθηκε με κάποια χειρουργική επέμβαση. Μάλιστα, υπάρχουν φήμες ότι αυτή η πάθηση και η δυσλειτουργία που του προκαλούσε στην σεξουαλική του ζωή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του χαρακτήρα του.

Συμπτώματα

Στην υποσπαδία, το άνοιγμα της ουρήθρας βρίσκεται στην κάτω πλευρά του πέους. Η σοβαρότητα της πάθησης ποικίλλει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το άνοιγμα της ουρήθρας βρίσκεται κοντά στην κεφαλή του πέους. Σπανιότερα, ωστόσο, το άνοιγμα βρίσκεται στο κέντρο του πέους, στο κάτω μέρος ή στη βάση του πέους. Πολύ σπάνια, το άνοιγμα είναι μέσα ή κάτω από το όσχεο.

Τα συμπτώματα της υποσπαδίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Άνοιγμα της ουρήθρας σε μια θέση διαφορετική από την άκρη του πέους
  • Πτωτική καμπύλη του πέους (χορδή)
  • Ασυνήθιστη εμφάνιση του πέους, διότι μόνο το πάνω μισό του καλύπτεται από ακροποσθία
  • Ανώμαλη ροή ούρων (σαν ψεκασμός) κατά την ούρηση

Τα περισσότερα βρέφη διαγιγνώσκονται με υποσπαδία αμέσως μετά τη γέννησή τους, ενώ είναι ακόμα στο νοσοκομείο.

Αίτια

Η υποσπαδία είναι παρούσα κατά τη γέννηση (συγγενής). Τα ακριβή αίτια που συμβαίνει αυτό είναι άγνωστα. Μερικές φορές, η πάθηση είναι κληρονομική.

Καθώς το πέος αναπτύσσεται σε ένα αρσενικό έμβρυο, ορισμένες ορμόνες διεγείρουν το σχηματισμό της ουρήθρας και την ακροποσθία (το πετσάκι στην άκρη του πέους). Στην υποσπαδία εκδηλώνεται δυσλειτουργία στη δράση αυτών των ορμονών, κάτι που κάνει την ουρήθρα να αναπτυχθεί με ανώμαλο τρόπο.

Παράγοντες κινδύνου – Ποιοι κινδυνεύουν

Αν και η ακριβής αιτία της πάθησης είναι άγνωστη, υπάρχουν κάποιοι περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες που έχουν συσχετισθεί με αυτήν, όπως:

  • Οικογενειακό ιστορικό: Η υποσπαδία είναι πιο συχνή σε βρέφη με οικογενειακό ιστορικό τής πάθησης (πατέρας, παππούς κλπ).
  • Η μητέρας είναι άνω των 40 ετών: Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υποσπαδίας στο βρέφος, όταν η μητέρα είναι μεγάλης σχετικά ηλικίας.
  • Έκθεση σε κάπνισμα και χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη: Υπάρχουν υπόνοιες για μια σχέση μεταξύ της έκθεσης της μητέρας σε φυτοφάρμακα και της υποσπαδίας, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό. Το ίδιο ισχύει και για το αν η μητέρα καπνίζει κατά την εγκυμοσύνη.

Δείτε σε γράφημα το πώς φαίνεται η υποσπαδία σε ένα νεογέννητο βρέφος:

υποσπαδία

 

http://www.mayoclinic.org

http://www.dailymail.co.uk