Υπέρταση: Ποια είναι η καλύτερη ώρα για λήψη των φαρμάκων

  • Ρούλα Τσουλέα
υπέρταση
Αμφιβολίες για την πρακτική της λήψης των φαρμάκων για την υπέρταση το πρωί δημιουργεί μία νέα, μεγάλη και πολυετής μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία.

Αν πάσχετε από υπέρταση και θέλετε να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη από τα φάρμακα που παίρνετε, ίσως πρέπει να αρχίσετε να τα λαμβάνετε λίγο πριν μπείτε για ύπνο το βράδυ.

Αυτό συνιστούν επιστήμονες από  την Ισπανία, οι οποίοι παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 19.084 εθελοντών. Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal, η μελέτη τους έδειξε πως η συμβουλή αυτή μπορεί να σώσει πολλές ζωές. Και αυτό, διότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ώρα λήψης των φαρμάκων επηρεάζει την αποτελεσματικότητά τους, επειδή η ανταπόκριση του οργανισμού σε αυτά καθορίζεται από το βιολογικό ρολόι του.

Ολοένα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι πολλά φάρμακα αποδίδουν καλύτερα όταν λαμβάνονται συγκεκριμένες ώρες του 24ωρου. Η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη έως τώρα που εξετάζει το φαινόμενο αυτό.

Σημαντική προστασία

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη νέα μελέτη είχαν ηλικία 46 έως 74 ετών. Οι ερευνητές τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία λάμβανε τα φάρμακα για την υπέρταση το πρωί (αυτή είναι η συνήθης σύσταση) και η άλλη πριν τον βραδινό ύπνο.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους ασθενείς επί 6,3 χρόνια κατά μέσον όρο. Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως 1.752 από τους εθελοντές υπέστησαν σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο ή έχασαν τη ζωή τους από πρόβλημα καρδιάς. Στα καρδιαγγειακά επεισόδιο συμπεριλαμβάνονταν έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό.

Οι ασθενείς που λάμβαναν τα φάρμακα λίγο πριν από τον βραδινό ύπνο είχαν:

  • 44% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακό επεισόδιο
  • 34% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • 42% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια
  • 49% λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου
  • 40% λιγότερες πιθανότητες στεφανιαίας επαναγγείωσης

Οι διαφορές αυτές ίσχυαν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στα καρδιαγγειακά επεισόδια. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

  • Η ηλικία
  • Το φύλο
  • Ο διαβήτης τύπου 2
  • Η χρόνια νεφρική νόσος
  • Το κάπνισμα
  • Το χαμηλό επίπεδο καλής (HDL) χοληστερόλης (είναι καρδιοπροστατευτική)
  • Η μέση συστολική πίεση στη διάρκεια του ύπνου (είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης)
  • Το ατομικό ιστορικό προγενέστερου καρδιαγγειακού επεισοδίου

Η αρτηριακή πίεση το βράδυ

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η αρτηριακή πίεση μειώνεται το βράδυ, καθώς χαλαρώνουμε και κοιμόμαστε. Εάν δεν μειωθεί και παραμείνει επίμονα υψηλή, αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η λήψη των φαρμάκων για την υπέρταση το βράδυ μπορεί να θέσει υπό καλύτερο έλεγχο τα βραδινά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Στην πραγματικότητα, οι εθελοντές της μελέτης που έπαιρναν τα φάρμακα για την υπέρταση το βράδυ είχαν:

  • Σημαντικά χαμηλότερη μέση αρτηριακή πίεση τη νύχτα και την ημέρα
  • Μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης το βράδυ, σε σύγκριση με τους εθελοντές που έπαιρναν τα φάρμακά τους κάθε πρωί.

«Οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες για την υπέρταση δεν συνιστούν συγκεκριμένη ώρα για τη λήψη των φαρμάκων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Ramon Hermida από το Πανεπιστήμιο του Βίγο. «Ωστόσο οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν να λαμβάνονται το πρωί, βασισμένοι στην πεπαλαιωμένη αντίληψη πως η πρωινή αρτηριακή πίεση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο χαμηλή».

Και συνέχισε: «Τόσο η παρούσα, όσο και προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η συστηματική λήψη των φαρμάκων για την υπέρταση το βράδυ, παρέχει σημαντικά οφέλη. Και αυτό διότι οδηγεί σε καλύτερα ρυθμισμένη πίεση και σημαντικά μειωμένο κίνδυνο νοσήσεως ή θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια».

Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτά. Επιπλέον, κανένας ασθενής δεν πρέπει να αλλάξει την ώρα της φαρμακευτικής αγωγής για την υπέρταση εάν δεν συμβουλευθεί πρώτα τον καρδιολόγο του.