Υπεριδρωσία και κακοσμία στις μασχάλες: Οριστική ή προσωρινή λύση; miraDry vs. botox

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
υπεριδρωσία
Η υπερβολική εφίδρωση στις μασχάλες είναι μία δυσάρεστη κατάσταση, που φέρνει σε δύσκολη θέση όλους εκείνους που υποφέρουν από αυτή. Μέχρι σήμερα, όποιος έπασχε από μασχαλιαία υπεριδρωσία, όπως αλλιώς λέγεται, έπρεπε να “ζει μαζί της” και να προσπαθεί να την θεραπεύσει με διάφορες μορφές θεραπείας.

Δυστυχώς, λίγοι ασθενείς μπορούν να ελέγξουν την σοβαρότητα της κατάστασής τους με απλές θεραπευτικές μεθόδους, όπως είναι η χρήση αντιιδρωτικών και η λήψη από του στόματος διαφόρων φαρμάκων. Επιπλέον, οι περισσότεροι διστάζουν να βάλουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο με τις διαθέσιμες χειρουργικές επεμβάσεις. Και βέβαια, όλοι δυσανασχετούν με το γεγονός ότι οι θεραπευτικές αυτές μέθοδοι, είναι χρονοβόρες, ιδιαίτερα δαπανηρές και λύσεις προσωρινές.

Μία από τις θεραπευτικές μεθόδους, που χρησιμοποιείται χρόνια τώρα κατά της εφίδρωσης στις μασχάλες, είναι το botox. Το botox είναι περισσότερο γνωστό για την κοσμητική χρήση του σχετικά με την εξομάλυνση των λεπτών γραμμών του προσώπου και των ρυτίδων. Πέραν αυτού, χρησιμοποιείται θεραπευτικά και σε διάφορες ιατρικές καταστάσεις, μεταξύ των οποίων η μασχαλιαία υπεριδρωσία. Σε αυτή την κατάσταση του σώματος, το botox δρα σαν χημικός “αγγελιοφόρος” μηνυμάτων του εγκεφάλου προς τους ιδρωτοποιούς αδένες για να αναστείλουν προσωρινά την λειτουργία τους. Διακόπτοντας την λειτουργία των  ιδρωτοποιών αδένων, το botox εξαλείφει τον ιδρώτα σε εκείνες τις περιοχές του δέρματος όπου εγχέεται η χημική του σύνθεση.

υπεριδρωσία

Ωστόσο το botox δεν αποτελεί οριστική λύση για την υπερβολική εφίδρωση. Για να έχουν τα αποτελέσματά του διάρκεια είναι απαραίτητο ο ασθενής να προβαίνει στην ενέσιμη εφαρμογή του κατά τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως κάθε 4 μήνες. Μάλιστα τα αποτελέσματα του botox εξαρτώνται από την σοβαρότητα της εφίδρωσης του ασθενούς. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το botox δεν έχει καμία απολύτως επίδραση στην κακοσμία του ιδρώτα.

Σε έντονη αντίθεση με το botox, η παγκοσμίως γνωστή και δημοφιλής θεραπεία miraDry προσφέρει μόνιμη λύση στο πρόβλημα του ιδρώτα και της κακοσμίας στις μασχάλες. Μάλιστα, είναι η μοναδική θεραπεία σε όλο τον κόσμο που παρέχει μόνιμα αποτελέσματα χωρίς χειρουργική επέμβαση! Τώρα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τα δερματολογικά ιατρεία IQ Dermatology Care.

υπεριδρωσία

Η θεραπεία miraDry δεν χρησιμοποιεί χημικές ουσίες, όπως το botox. Η καινοτομία της, για την οποία απέσπασε το Βραβείο Pinnell Award 2014, έγκειται στο ότι είναι η πρώτη και μοναδική θεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί την πλέον προηγμένη τεχνολογία μικροκυμάτων για την οριστική μείωση της υπερβολικής εφίδρωσης και κακοσμίας στις μασχάλες. Το γεγονός αυτό την καθιστά και την μοναδική θεραπεία κατά της υπεριδρωσίας, που έχει λάβει την έγκριση του αυστηρού αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων FDA. Η τεχνολογία αυτή είναι ασφαλής. Στο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας βρίσκεται σε μήκη κύματος που εκπέμπονται ακριβώς ανάμεσα σε αυτά που χρησιμοποιούμε στις αποδεδειγμένα ασφαλείς συσκευές LASER και RF.

Επιπλέον, η θεραπεία miraDry ολοκληρώνεται σε μία μόνο συνεδρία, που διαρκεί περίπου 1 ώρα, ανάλογα με το μέγεθος τής υπό θεραπεία περιοχής της μασχάλης. Στην αρχή της διαδικασίας εφαρμόζεται τοπική αναισθησία για απόλυτη άνεση του ασθενή. Στη συνέχεια, εκτελείται η θεραπεία με απλό και απόλυτα ασφαλή τρόπο, σε κάθε μασχάλη ξεχωριστά, με την χρήση της ιατρικής συσκευής miraDry. Η ειδικά σχεδιασμένη λαβή της ακουμπάει απαλά στο δέρμα και διοχετεύοντας ενέργεια προκαλεί τη θερμόλυση των ιδρωτοποιών αδένων χωρίς δυνατότητα να αναγεννηθούν ξανά. Μετά το τέλος της διαδικασίας, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Αρκεί να αναφέρουμε, ότι η μείωση ιδρώτα και οσμής ξεπερνάει σε ποσοστό το 82% με βαθμό ικανοποίησης ασθενών πάνω από 94%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 100%!

υπεριδρωσία

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα http://tzermias.gr/υπεριδρωσια/.

Dr. Τζερμιάς Χριστόφορος

Δερματολόγος

Εξειδικευμένος στην Οξφόρδη