Υπερηχογράφημα triplex oσχέου: Πότε γίνεται και ποιες παθήσεις μπορεί να αποκαλύψει

  • Ρούλα Τσουλέα
υπερηχογράφημα
Οι απαντήσεις στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα για το υπερηχογράφημα αυτό από μία ειδική ακτινοδιαγνώστη.

Το υπερηχογράφημα triplex είναι η κύρια μέθοδος που χρησιμοποιείται για να αξιολογήσει τις διαταραχές των όρχεων, της επιδιδυμίδας (οι «σωλήνες» ακριβώς δίπλα στους όρχεις που συλλέγουν το σπέρμα) και του οσχέου.

Το έγχρωμο υπερηχογράφημα doppler (triplex) αποτελεί την πρώτη επιλογή για έγκαιρη κι έγκυρη διάγνωση προβλημάτων που κυμαίνονται από φλεγμονές που προκαλούν οξύ πόνο μέχρι σοβαρές παθολογικές καταστάσεις όπως η συστροφή και οι όγκοι στους όρχεις.

Το υπερηχογράφημα είναι  ασφαλές, μη επεμβατικό και δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία. Είναι απαραίτητο να γίνεται με μηχανήματα υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας και με χρήση κεφαλών υψηλών συχνοτήτων από έμπειρο εξεταστή.

Η ακτινοδιαγνώστης Κωνσταντίνα Κυριακοπούλου, διευθύντρια του Τμήματος Υπερήχων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, απαντά στα κυριότερα ερωτήματα για την εξέταση.

Πότε γίνεται το υπερηχογράφημα οσχέου;

Το υπερηχογράφημα οσχέου ενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις:

  • Σε πιθανή ψηλαφητή μάζα (κυστική ή συμπαγή) στο όσχεο, που αισθάνεται ο ασθενής ή ο γιατρός κατά την φυσική εξέταση
  • Σε περίπτωση κάκωσης και τραυματισμού (για να γίνει η διάγνωση του τραύματος στην περιοχή του οσχέου)
  • Για τη διάγνωση των αιτιών πόνου ή διόγκωσης των όρχεων (π.χ. μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή ή συστροφή)
  • Για την αξιολόγηση πιθανών αιτιών υπογονιμότητας (λ.χ. κιρσοκήλη)
  • Για τη διερεύνηση της θέσης ενός όρχεως που δεν έχει «κατέβει» (κρυψορχία)

Ποιες παθήσεις μπορεί να ανιχνεύσει;

Η αιφνίδια εμφάνιση πόνου στο όσχεο πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη. Συνηθισμένη αιτία του είναι η επιδιδυμίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή της επιδιδυμίδας.

Το υπερηχογράφημα μπορεί επίσης να διαγνώσει τη συστροφή του όρχεως, τη συστροφή του σπερματικού τόνου  που περιέχει τα αγγεία τα οποία παρέχουν αίμα στον όρχι. Η συστροφή εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία και λιγότερο συχνά στη νεογνική περίοδο. Είναι πολύ επώδυνη και απαιτεί άμεση διάγνωση και  χειρουργική επέμβαση για να αποφευχθεί μόνιμη βλάβη στον όρχι.

Το υπερηχογράφημα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των όγκων  στον όρχι ή σε άλλο σημείο  του οσχέου.

Επιπλέον, οι συλλογές υγρών και οι ανωμαλίες των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να εμφανιστούν ως μάζες και μπορούν να εκτιμηθούν με το υπερηχογράφημα.

Οι μάζες τόσο έξω όσο και εντός των όρχεων μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Πρέπει να αξιολογούνται αμέσως μόλις εντοπιστούν.

Χρησιμοποιείται σκιαγραφικό κατά την εξέταση;

Το υπερηχογράφημα μπορεί να συμπληρωθεί με ενδοφλέβια έγχυση σκιαγραφικού υπερήχων  (sonovue). Η  χρήση του σκιαγραφικού (CEUS) συμβάλλει στην μελέτη των  παθήσεων των όρχεων.

Η εξέταση είναι ασφαλής, εύκολη  στην εκτέλεση και μπορεί να παράσχει πιο ακριβή διάγνωση σε περιπτώσεις:

  • Όγκου του όρχεως
  • Συστροφής ή φλεγμονής του όρχεως

Πώς χρειάζεται να προετοιμαστώ  για το υπερηχογράφημα οσχέου ;

Η υπερηχογραφική εξέταση δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία από πλευράς εξεταζόμενου. Απλώς ο ασθενής πρέπει να προσέλθει για την εξέταση φορώντας άνετα ρούχα.

Τι θα νοιώσω  στη διάρκεια και μετά το υπερηχογράφημα;

Οι περισσότερες υπερηχογραφικές εξετάσεις είναι ανώδυνες, γρήγορες και εύκολα ανεκτές. Η υπερηχογραφική απεικόνιση του οσχέου συνήθως ολοκληρώνεται μέσα σε 15 έως 30 λεπτά, αν και μερικές φορές απαιτείται περισσότερος χρόνος.

Μετά από μια εξέταση υπερήχων, θα πρέπει να μπορείτε να συνεχίσετε αμέσως τις κανονικές δραστηριότητές σας.

Φωτογραφία: iStock