Ξύδι για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

  • Iatropedia
"Μαγικό" στοιχείο για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες το ξύδι!

Περισσότερες από 250000 γυναίκες το χρόνο πεθαίνουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το 85% από αυτές προέρχονται από πολύ φτωχές χώρες. Η καινοτόμος μέθοδος πρόληψης αναπτύχθηκε στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου John Hopkins στη Βαλτιμόρη και εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Σύμφωνα με τους ειδικούς εμποτίζεται ο τράχηλος της γυναίκας με ξύδι και τα σημεία εκείνα που θα εμφανίσουν καρκίνο μετατρέπονται σε λευκές κηλίδες που μοιάζουν με τα κονδυλώματα. Το ξύδι μπορεί να εντοπίσει τα προκαρκινικά κύτταρα γιατί έχουν περισσότερο DNA, περισσότερες πρωτεΐνες και λιγότερο νερό από οποιονδήποτε άλλο ιστό.

Η μέθοδος αυτή είναι μια πρώτη προσέγγιση για τη έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, χωρίς να χρειάζεται άμεσα γυναικολογική εξέταση. Χρησιμοποιείται δε ευρέως στις φτωχές χώρες.

Αφού εντοπιστούν τα προκαρκινικά αυτά κύτταρα, η θεραπεία, που ονομάζεται κρυοθεραπεία, μπορεί να γίνει και από μια νοσηλεύτρια. Ας σημειωθεί ότι το τεστ Παπανικολάου είναι αρκετά πιο χρονοβόρο και τα εργαστηριακά αποτελέσματα προκύπτουν μετά από λήψη δείγματος κυττάρων από τον κόλπο της γυναίκας.