Βρήκαν βακτήριο στα κουνούπια που σταματά την μετάδοση της ελονοσίας

  • Ρούλα Τσουλέα
βακτήριο
Τυχαίο εύρημα δημιουργεί ελπίδες για μαζική καταπολέμηση του παρασίτου που προκαλεί ελονοσία.

Ένα βακτήριο που μπορεί να σταματήσει τη μετάδοση της ελονοσίας από τα κουνούπια στον άνθρωπο, εντόπισαν επιστήμονες από την Ισπανία. Το βακτήριο μολύνει τα κουνούπια και εμποδίζει το παράσιτο της ελονοσίας να αναπτυχθεί στο έντερό τους.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα αποτελέσει ένα νέο, ισχυρό όπλο εναντίον της νόσου που κοστίζει ετησίως σχεδόν 620.000 ζωές. Πολλά από τα θύματα της ελονοσίας είναι παιδάκια, ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Δυστυχώς, οι υπάρχουσες στρατηγικές για την καταπολέμησή της αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις. Τα κουνούπια αναπτύσσουν αντοχή στα εντομοκτόνα. Επιπλέον, τα υπάρχοντα εμβόλια δεν παρέχουν απόλυτη προστασία.

Η ανακάλυψη του βακτηρίου έγινε τυχαία το 2014, όταν μία αποικία κουνουπιών σε ένα πείραμα δεν ανέπτυξε το πλασμώδιο της ελονοσίας, αναφέρει το BBC. Το πλασμώδιο είναι το παράσιτο που προκαλεί τη νόσο.

«Ο ρυθμός μόλυνσης των κουνουπιών άρχισε να μειώνεται και στο τέλος εκείνης της χρονιάς, δεν ήταν πια μολυσμένα», δήλωσε η Dr. Janneth Rodrigues που έκανε τα σχετικά πειράματα σε ένα ερευνητικό εργαστήριο της φαρμακευτικής εταιρείας GSK.

Υπάρχει στο περιβάλλον

Οι ερευνητές κατέψυξαν τα δείγματα του 2014 και ξανασχολήθηκαν μαζί τους έπειτα από δύο χρόνια. Σε περαιτέρω έρευνες που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι υπαίτιο ήταν ένα βακτήριο, το delftia tsuruhatensis TC1.

Το βακτήριο αυτό εκ φύσεως υπάρχει στο περιβάλλον. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ποιον τρόπο μόλυνε τα κουνούπια τους. Ωστόσο είχε σταματήσει την ανάπτυξη του πλασμωδίου της ελονοσίας στο έντερό τους.

Επιπλέον, «όταν μολύνει ένα κουνούπι, παραμένει σε αυτό έως το τέλος της ζωής του», είπε η Dr. Rodrigues.

Νέα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science δείχνουν ότι το βακτήριο μπορεί να μειώσει το παρασιτικό φορτίο στα κουνούπια κατά 73%.

Το βακτήριο δρα εκκρίνοντας ένα μικρό μόριο, που λέγεται harmane. Το μόριο αυτό καταστέλλει τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης του πλασμωδίου. Σε συνεργασία με συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορούν να μολύνουν τα κουνούπια με αυτό το μόριο, αν λ.χ. το αναμίξουν με ζάχαρη ή έρθουν τα έντομα σε επαφή μαζί του.

Το εύρημα αυτό εγείρει την πιθανότητα να αλείφονται με το μίγμα οι επιφάνειες σε περιοχές όπου ενδημεί η ελονοσία, ώστε να μολύνονται μαζικά τα κουνούπια με το βακτήριο.

Οι ερευνητές έχουν ήδη αρχίσει σχετικά πειράματα σε έναν ερευνητικό χώρο στην Μπουρκίνα Φάσο. Στόχος τους είναι να εξακριβώσουν πόσο αποτελεσματικό είναι το μόριο που ανακάλυψαν σε αληθινές συνθήκες.

Φωτογραφία: iStock