Βρέθηκε νέος βιοδείκτης για τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη

  • Iatropedia
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψαν τυχαία έναν μέχρι πρότινος άγνωστο βιοδείκτη ο οποίος θα μπορούσε να επηρεάσει την διάγνωση όσο και την αντιμετώπιση της νόσου.

Διεξάγοντας μελέτες σχετικά με τον σχηματισμό των οστών, ανακάλυψαν με έκπληξη ότι μια πρωτεΐνη με την ονομασία Runx2 της οποίας ο ρόλος είναι η παραγωγή οστού, πιθανότατα ελέγχει και την ανάπτυξη των κυττάρων του προστάτη. Η πρωτοποριακή αυτή ανακάλυψη θα μπορούσε να καταστήσει την πρωτεΐνη αυτή βιοδείκτη για την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου και ενδεχόμενο στόχο για τα αντικαρκινικά φάρμακα.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται στη επιθεώρηση Oncogene, αν η Runx2 ελέγχει τα κύτταρα του προστάτη θα βοηθήσει τους ειδικούς στην διάκριση μεταξύ των αργά αναπτυσσομένων όγκων και των πιο επιθετικών. Η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται ο συγκεκριμένος καρκίνος ποικίλει δραματικά. Άτομα που έχουν διαγνωσθεί με αργά αναπτυσσόμενο καρκίνο του προστάτη μπορεί να πεθάνουν από φυσικά αίτια πριν αρχίσει η μετάσταση της νόσου. Αντίθετα, οι επιθετικές μορφές της ασθένειας οδηγούν ταχύτατα σε μετάσταση.

Όπως διεπίστωσαν οι ερευνητές, η αλλαγή της δομής της πρωτεΐνης Runx2 με την προσθήκη μιας φωσφορικής ομάδας ενεργοποιεί συγκεκριμένα γονίδια στα κύτταρα των οστών και του καρκίνου του προστάτη. Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως φωσφορυλίωση, έχει διαφορετικά αποτελέσματα στα εν λόγω κύτταρα. Σε αυτά των οστών, η φωσφορυλίωση οδηγεί στον σχηματισμό υγιούς οστού. Παραδόξως, στα καρκινικά κύτταρα η Runx2 και τα άρτι ενεργοποιημένα γονίδια προάγουν την ανάπτυξη των όγκων και την εξάπλωση του καρκίνου.

Η αναστολή της ιδιότητας της πρωτεΐνης να εκτελέσει την διαδικασία της φωσφορυλίωσης στα καρκινικά κύτταρα είχε αποτέλεσμα την μείωση του ρυθμού αύξησης του όγκου. Η δε ανάλυση δειγμάτων ιστού από 129 ασθενείς έδειξε λίγη ή καθόλου φωσφορυλίωση της Runx2 σε ασθενείς με φυσιολογικό προστάτη, καλοήθη προστάτη ή προστατίτιδα, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι η φωσφορυλίωση σχετίζεται μόνο με πιο επιθετικές μορφές της νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';