Βραδυκαρδία (χαμηλός καρδιακός ρυθμός): Από τι προκαλείται και πότε πρέπει να σας ανησυχεί

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βραδυκαρδία
Ο χαμηλός καρδιακός ρυθμός είναι πιο πιθανός καθώς μεγαλώνετε και μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων υγείας.

Ο αργός καρδιακός ρυθμός είναι γνωστός ως βραδυκαρδία και εμφανίζεται συχνά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

“Καθώς μεγαλώνουμε, υπάρχει φυσιολογική φθορά στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς. Ως εκ τούτου, ο καρδιακός ρυθμός τείνει να επιβραδύνεται”, λέει ο καρδιολόγος δρ. Jose Baez-Escudero, συνεργάτης της Cleveland Clinic.

Βραδυκαρδία: Τι σημαίνει χαμηλός καρδιακός ρυθμός

Οι γιατροί θεωρούν ότι ο χαμηλός καρδιακός ρυθμός είναι 60 παλμοί ανά λεπτό (bpm) και κάτω. Εάν έχετε βραδυκαρδία, θα έχετε χαμηλό καρδιακό ρυθμό ηρεμίας κάτω από 60 bpm, ακόμα και όταν είστε ξύπνιοι και δραστήριοι. Αντίθετα, ένα φυσιολογικό εύρος είναι 60 έως 100 bpm όταν είστε ξύπνιοι.

Είναι πολύ πιθανό να έχετε αργό καρδιακό ρυθμό και να μην εμφανίσετε συμπτώματα. Ωστόσο, εάν έχετε συμπτώματα αλλά τα αγνοήσετε, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν αντιμετωπίζετε μερικά από αυτά τα συμπτώματα μαζί με βραδυκαρδία:

Ποιος καρδιακός ρυθμός είναι πολύ χαμηλός;

Εάν ο καρδιακός σας ρυθμός είναι κάτω από 60 bmp, αλλά δεν έχετε συμπτώματα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αλλά είναι σώφρον να γνωρίζετε τα σημάδια του προβλήματος, επειδή η βραδυκαρδία σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτεί θεραπεία.

Για παράδειγμα, εάν ο καρδιακός σας ρυθμός πέσει κάτω από τους 40 bpm, τότε ίσως δεν φτάνει επαρκές οξυγόνο στον εγκέφαλο, κάτι που θα προκαλέσει λιποθυμίες, ζαλάδες και δύσπνοια. Το αίμα μπορεί επίσης να συσσωρευτεί στους θαλάμους της καρδιάς σας, προκαλώντας συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Αλλάζουν τα εύρη χαμηλών καρδιακών παλμών ανάλογα με την ηλικία/τη δραστηριότητα;

Για τους περισσότερους που είναι νεαρότεροι ή αθλητές ή άτομα που ασκούνται τακτικά, ο χαμηλός καρδιακός ρυθμός κατά την άσκηση (κάτω από 60 bpm) είναι φυσιολογικός και υγιής. Εάν είστε σωματικά δραστήριοι, η καρδιά αντλεί αίμα πιο αποτελεσματικά.

Το ίδιο ισχύει και για τον ύπνο. Είναι φυσιολογικό να έχετε χαμηλό καρδιακό ρυθμό όταν κοιμάστε. Τότε ο καρδιακός σας ρυθμός συνήθως επιβραδύνεται στους 40 με 60 παλμούς το λεπτό.

Βραδυκαρδία: Τι προκαλεί χαμηλό καρδιακό ρυθμό

Καρδιακή δυσλειτουργία

Η πιο κοινή αιτία βραδυκαρδίας είναι μια δυσλειτουργία στον φυσικό “βηματοδότη” της καρδιάς σας, τον φλεβοκομβικό κόμβο. Ελέγχει πόσο γρήγορα οι άνω και κάτω καρδιακοί θάλαμοι αντλούν το αίμα στο σώμα.

Κολποκοιλιακός αποκλεισμός

Μια άλλη αιτία βραδυκαρδίας είναι ένας κολποκοιλιακός αποκλεισμός. Είναι όταν οι άνω και κάτω θάλαμοι της καρδιάς δεν επικοινωνούν καλά και ως αποτέλεσμα ο καρδιακός σας ρυθμός πέφτει.

“Είναι σαν να έχεις εικονικά ηλεκτρικά καλώδια μέσα στην καρδιά. Αυτά επιδεινώνονται όσο μεγαλώνουμε. Τα κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε ηλικιωμένους μπορούν επίσης συχνά να κάνουν τη βραδυκαρδία πιο σημαντική”, λέει ο δρ. Baez-Escudero.

Ηλικία

Η ηλικία είναι ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη βραδυκαρδίας. Η πάθηση είναι πιο συχνή στους άνδρες κάθε ηλικίας και στις γυναίκες άνω των 65 ετών.

Ορισμένες ασθένειες

  • Στεφανιαία νόσος
  • Βακτηριακή λοίμωξη στο αίμα
  • Φλεγμονή στην καρδιά
  • Υποθυρεοειδισμός
  • Ανισορροπία ηλεκτρολυτών
  • Υπερκαλιαιμία
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως οι β-αναστολείς
  • Συγγενή καρδιακά ελαττώματα, διαβήτης και μακροχρόνια υπέρταση, κάνουν τη βραδυκαρδία πιο πιθανή, λέει ο δρ. Baez-Escudero

Βραδυκαρδία: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για τους χαμηλούς καρδιακούς παλμούς

Εάν ανησυχείτε για οτιδήποτε αφορά την καρδιά σας, το σώφρον είναι να σας δει ένας καρδιολόγος. Εκείνος είναι η πιο ασφαλής και έγκυρη πηγή ενημέρωσης για την υγεία της καρδιάς σας.

Μπορούν να χρειαστεί να κάνετε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα για να μετρήσει τα ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά σας. Επίσης, η χρήση μιας 24ωρης παρακολούθησης με ειδικό μηχάνημα μπορεί επίσης να βοηθήσει τον γιατρό να δει πώς λειτουργεί η καρδιά σας μέσα στην ημέρα σας.

Εάν κριθεί ότι χρειάζεστε θεραπεία, ο γιατρός σας θα προσπαθήσει πρώτα να αποκλείσει φάρμακα ή άλλες προϋπάρχουσες καταστάσεις ως πιθανές αιτίες. Μερικές φορές, η αλλαγή/προσαρμογή κάποιας φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Εάν όχι, η εμφύτευση βηματοδότη μέσω ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής είναι η μοναδική επιλογή για να επιταχύνετε τον καρδιακό σας ρυθμό, λέει ο δρ. Baez-Escudero.

Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει ότι η βραδυκαρδία δεν συνιστά συνήθως μια επείγουσα κατάσταση:

“Γενικά, η βραδυκαρδία μας δίνει χρόνο για να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να αποκλείσουμε εάν ευθύνεται κάποια άλλη πάθηση. Στη συνέχεια, μπορούμε να προσαρμόσουμε τα φάρμακα ή να λάβουμε άλλα μέτρα, αν χρειαστεί”.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βραδυκαρδία: Προσοχή στα «απλά» συμπτώματα

Ακανόνιστος καρδιακός παλμός: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Παλμοί καρδιάς: Τι συμβαίνει αν η καρδιά ξαφνικά χτυπάει γρήγορα ή δυνατά

Περικαρδίτιδα: Όλα τα σημάδια και οι θεραπείες

φωτό: iStock