Βουβωνοκήλη: Αυτά είναι τα συμπτώματα και η βασική αιτία – Η καλύτερη θεραπεία

 • Μιχάλης Θερμόπουλος
βουβωνοκήλη
Μια κήλη εμφανίζεται όταν ιστός από μια κοιλότητα του σώματος διαπερνάει σε κάποιο σημείο το μυϊκό τοίχωμα μέσα από κάποιο άνοιγμα σε αυτό. Διαφορετικοί τύποι κήλης συμβαίνουν σε διαφορετικά διαμερίσματα του σώματος.

Η βουβωνοκήλη είναι ο πιο κοινός τύπος κήλης. Πραγματοποιείται όταν ο κοιλιακός ιστός, όπως το λίπος της κοιλιάς ή ένας βρόχος εντέρων, διαπερνά το κάτω κοιλιακό τοίχωμα. Αυτός είναι ο τοίχος που χωρίζει την κοιλιά από τη βουβωνική χώρα.

Η βουβωνοκήλη εμφανίζεται στο βουβωνικό κανάλι, το οποίο είναι μια δίοδος που διατρέχει κάθε πλευρά της λεκάνης προς τα γεννητικά σας όργανα. Ένας λιγότερο κοινός τύπος βουβωνοκήλης είναι η μηριαία κήλη, η οποία συμβαίνει στο μικρότερο μηριαίο κανάλι που τρέχει κάτω από αυτό.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας άμεσης και μιας έμμεσης βουβωνοκήλης;

 • Άμεση βουβωνοκήλη: Η κήλη διεισδύει απευθείας μέσα από το τοίχωμα του βουβωνικού σωλήνα σας. Αυτός ο τύπος κήλης εμφανίζεται σε ενήλικες με την πάροδο του χρόνου, από έναν συνδυασμό αποδυνάμωσης των κοιλιακών μυών και χρόνιας πίεσης στο μυϊκό τοίχωμα.
 • Έμμεση βουβωνοκήλη: Η κήλη εισέρχεται στο βουβωνικό κανάλι σας από το πάνω μέρος. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω γενετικής ανωμαλίας. Σε ορισμένα μωρά, το άνοιγμα στο βουβωνικό κανάλι δεν κλείνει μέχρι τέρμα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης στη μήτρα.

Ποιους επηρεάζει η βουβωνοκήλη

Για λόγους ανατομίας, οι βουβωνοκήλες συνήθως επηρεάζουν άνδρες (αναλογία 10:1 ως προς τις γυναίκες). Ο όρχις σας ξεκινά πάνω από το κάτω κοιλιακό τοίχωμα και κατεβαίνει μέσω του βουβωνικού πόρου στο όσχεο. Το σημείο από το οποίο περνά ο όρχις είναι πιο επιρρεπές σε κήλη, επειδή είναι ένα προϋπάρχον άνοιγμα, το οποίο ανοίγει πιο εύκολα. Και, μερικές φορές, δεν κλείνει τελείως κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης.

Στις γυναίκες το βουβωνικό κανάλι τους είναι στενότερο και ξεκινά κάτω από το κοιλιακό τους τοίχωμα. Φέρει έναν στρογγυλό σύνδεσμο που υποστηρίζει τη μήτρα τους και αυτός ο σκληρός σύνδεσμος βοηθά στην ενίσχυση του μυϊκού τους τοιχώματος. Ωστόσο, οι γυναίκες με ασθένειες του συνδετικού ιστού μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε κήλες, εκεί όπου ο συνδετικός ιστός συνδέει την μήτρα με το βουβωνικό κανάλι τους.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η βουβωνοκήλη

Δεν έχουν όλες οι βουβωνοκήλες συμπτώματα. Μερικές φορές, τα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται. Μια κήλη μπορεί να γλιστρήσει μέσα και έξω από το άνοιγμα ή μπορεί να την αισθανθείτε μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων δραστηριοτήτων. Στα παιδιά, μπορεί να δείτε ένα εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα τους που φαίνεται μεγαλύτερο όταν κλαίνε. Μπορεί να υποχωρεί όταν κοιμούνται. Μια έμμεση βουβωνοκήλη μπορεί να μην είναι ψηλαφητή (αισθητή στην αφή), επειδή μπορεί να είναι κρυμμένη πίσω από τις μυϊκές ίνες.

Μπορεί να παρατηρήσετε:

 • Ένα εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα και στις δύο πλευρές του ηβικού οστού. Μπορεί να εισέλθει στο όσχεο (άντρες) ή στα χείλη του αιδοίου (γυναίκες).
 • Αίσθημα πίεσης ή βάρους στη βουβωνική χώρα.
 • Πόνος στη βουβωνική χώρα, ειδικά όταν καταπονείστε, σηκώνεστε, βήχετε ή σκύβετε.
 • Ένα αίσθημα καψίματος ή τσιμπήματος που μπορεί να “αντανακλάται” στην λεκάνη ή στο πόδι σας.

Ποια είναι η κύρια αιτία της βουβωνοκήλης

Μια βουβωνοκήλη εμφανίζεται όταν υπάρχει αδυναμία ή άνοιγμα στο κάτω κοιλιακό τοίχωμα που επιτρέπει στον κοιλιακό ιστό να το διαπεράσει. Πολλά μπορούν να συμβάλουν σε αυτό, όπως:

 • Ένα άνοιγμα ή ένα αδύναμο σημείο που υπάρχει από τη γέννηση.
 • Γενετικές διαφορές στη δύναμη του συνδετικού σας ιστού (κολλαγόνο).
 • Άνοιγμα ή αδύναμο σημείο από προηγούμενη επέμβαση στην κοιλιά.
 • Χρόνιος βήχας ή φτέρνισμα.
 • Χρόνια πίεση για κατούρημα ή αφόδευση.
 • Συχνή έντονη άσκηση ή χειρωνακτική εργασία.
 • Χρόνια εγκυμοσύνης και από το να κρατάτε στα χέρια μικρά παιδιά.
 • Δουλειές που απαιτούν όρθια στάση για πολλές ώρες κάθε φορά.
 • Ενδοκοιλιακή πίεση από χρόνια παχυσαρκία.
 • Φυσιολογικός εκφυλισμός ιστού λόγω προχωρημένης ηλικίας.

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για τη βουβωνοκήλη

Οι ειδικοί συνιστούν χειρουργική επέμβαση για τις περισσότερες περιπτώσεις. Οι περισσότερες βουβωνοκήλες θα προκαλέσουν τελικά συμπτώματα και τα παιδιά και οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επικίνδυνων επιπλοκών. Για ενήλικες άνδρες με μικρές κήλες που δεν προκαλούν συμπτώματα, οι γιατροί μπορεί να ακολουθήσουν μια προσέγγιση αναμονής και παρακολούθησης. Αλλά οι περισσότεροι θα χρειαστούν θεραπεία τελικά.

Τι θα συμβεί εάν μια βουβωνοκήλη αφεθεί χωρίς θεραπεία;

Οι βουβωνοκήλες δεν βελτιώνονται από μόνες τους. Συνήθως επιδεινώνονται. Δεν θα έχετε απαραίτητα επιπλοκές, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τα παιδιά επειδή εξακολουθούν να μεγαλώνουν και οι κήλες τους μεγαλώνουν με ταχύτερο ρυθμό. Τα παιδιά τείνουν επίσης να έχουν έμμεσες κήλες, οι οποίες είναι πιο πιθανό να πάνε στο όσχεο τους. Μια βουβωνοκήλη σε ένα παιδί δεν πρέπει να μένει χωρίς θεραπεία.

Οι βουβωνοκήλες στις γυναίκες είναι πιο σπάνιες αλλά τείνουν να είναι πιο σοβαρές. Μια γυναίκα με βουβωνοκήλη είναι πιθανό να έχει επίσης μια κρυφή μηριαία κήλη, η οποία θα βρεθεί μόνο μέσω χειρουργικής επέμβασης. Οι μηριαίες κήλες έχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών και το 50% των κρυφών μηριαίων κηλών σε γυναίκες απαιτούν επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο να εμφανίσω βουβωνοκήλη;

Δεν υπάρχει τρόπος να αποτρέψετε μια συγγενή βουβωνοκήλη (αυτή με την οποία έχετε γεννηθεί). Αλλά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να αποκτήσετε μια άμεση βουβωνοκήλη μειώνοντας τη φθορά στο κάτω κοιλιακό σας τοίχωμα. Για παράδειγμα:

 • Σηκώνετε τα βαριά αντικείμενα με τα πόδια σας, όχι με τους κοιλιακούς μυς ή με την πλάτη σας.
 • Εάν σηκώνετε βάρη, ζητήστε από έναν ειδικό να ελέγξει την τεχνική σας.
 • Αναζητήστε θεραπεία για καταστάσεις που προκαλούν χρόνιο βήχα ή χρόνιο φτέρνισμα.
 • Αναζητήστε θεραπεία για τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής συχνά βοηθούν.
 • Μειώστε το βάρος στην κοιλιά σας.
 • Ασκηθείτε για να χτίσετε πιο δυνατό κορμό και να διατηρήσετε τους κοιλιακούς μύες σας ισχυρούς.

Πηγή: https://my.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βουβωνοκήλη και ομφαλοκήλη: Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής

Διαφραγματοκήλη: Τι είναι, αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Κήλη των αθλητών: Τι είναι, πως εκδηλώνεται και πως αντιμετωπίζεται

Βρογχοκήλη: Αίτια και συμπτώματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν