Βotox ή υαλουρονικό οξύ; Τι να διαλέξω;

  • Iatropedia
Βotox ή υαλουρονικό οξύ; Τι να διαλέξω;
Από τις πιο δημοφιλείς και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης που άλλαξαν τα δεδομένα της αισθητικής ιατρικής είναι το Βotox και το υαλουρονικό οξύ. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία μόνο στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν 6,1 εκατομμύρια εφαρμογές Βotox για αισθητικούς λόγους και δαπανήθηκαν 1,1 δις $ το 2013!

Τoυ Στέλιου Αγγελίδη Δερματολόγου

Παρά την οικονομική κρίση, τόσο το Botox όσο και το υαλουρονικό οξύ είναι θεραπείες που φαίνεται ότι τις επιλέγουν συστηματικά οι γυναίκες και άνδρες και στη χώρα μας!

Σύμφωνα μάλιστα με την Allergan, στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2013, πραγματοποιήθηκαν 70–80.000 θεραπείες Botox και 25–30.000 θεραπείες με Υαλουρονικό οξύ, με το μεγαλύτερο ποσοστό εφαρμογής τους σε γυναίκες.

H διάδοση και η αποδοχή του Botox από την ιατρική κοινότητα συνέβαλε και στη διάδοση μη επιστημονικά τεκμηριωμένων απόψεων σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει και η πληθώρα σκευασμάτων αμφιβόλου προέλευσης αλλά και συστατικών, που κυκλοφορούν στην αγορά, η εφαρμογή των οποίων έχει προκαλέσει προβλήματα σε ασθενείς.

Το botox είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στην ιατρική πάνω από 35 χρόνια με πλήθος κλινικών μελετών να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του.

Οι διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α που κυκλοφορούν διαφέρουν ως προς το μέγεθος και τη δομή του μορίου τους, κάτι που αντανακλά σε κάποιο βαθμό και στο αποτέλεσμα.

Μπορεί λοιπόν συγκεκριμένες θεραπείες να είναι πιο οικονομικές σε σχέση με άλλες, υπάρχει όμως ο κίνδυνος να πρόκειται για φάρμακο χωρίς έγκριση.

Όταν η εφαρμογή γίνεται από πιστοποιημένο ιατρό, χρησιμοποιείται το αυθεντικό σκεύασμα και η κατάλληλη τεχνική, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και απόλυτα ασφαλή.

Τόσο το botox όσο και το υαλουρονικό οξύ είναι ασφαλή για τον ανθρώπινο οργανισμό με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Όσον αφορά στο botox αν και έως σήμερα έχουν εκτελεστεί εκατομμύρια εγχύσεις για κοσμητικούς λόγους, ουδέποτε έχει παρατηρηθεί σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια από τη χρήση του στην κοσμητική ιατρική.

Η θεραπεία υαλουρονικού οξέος είναι ιδιαίτερα ευέλικτη αφού παρέχει πολλές δυνατότητες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε προσώπου και προσφέρει απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.

Τι είναι όμως το Botox και τι το υαλουρονικό οξύ;

Το Botox είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται από το μικρόβιο Clostridium botulinum.

Είναι γνωστό ως βοτουλινική τοξίνη τύπου Α ή αλλαντική τοξίνη.

Στην κοσμητική δερματολογία, το botox χρησιμοποιείται για την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου και αποτελεί τη δημοφιλέστερη θεραπεία αντιγήρανσης.

Η θεραπεία με botox είναι ελάχιστα επεμβατική και δίνει θεαματικά αποτελέσματα άμεσα.

Το υαλουρονικό οξύ είναι γλυκοζαμινογλυκάνη, ένα φυσικό συστατικό του δέρματός μας.

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ είναι ένα άριστο υλικό γεμίσματος των ρυτίδων των χειλιών και του προσώπου.

Κάτω από το δέρμα, το υαλουρονικό οξύ συγκρατεί μόρια νερού και βοηθά στην καλύτερη σύνδεση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης.

Οι ρυτίδες σβήνουν και το δέρμα παραμένει σφριγηλό και ενυδατωμένο.

Σε ποιές περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Βotox και σε ποιες το υαλορουνικό οξύ;

Με το botox προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται οι ρυτίδες έκφρασης: μετώπου, μεσόφρυου, ματιών και λαιμού.

Από την άλλη, το υαλουρονικό οξύ είναι η λύση για τις ρυτίδες χειλιών, στόματος και παρειών, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται για την αύξηση του όγκου των χειλιών και των ζυγωματικών.

Πώς πραγματοποιείται η θεραπεία με Botox και πώς με υαλουρονικό οξύ;

Στο πρόσωπο, η δράση του botox είναι να ‘’αδρανοποιεί’’ προσωρινά και τοπικά τους μιμικούς μύες του προσώπου.

Μειώνει την κίνηση στους μικρούς, δηλαδή, μύες που προκαλούν τις εκφράσεις, όπως του θυμού, της λύπης, της έκπληξης, της απορίας, κλπ.

Οι μύες αυτοί συσπώμενοι δημιουργούν τις ρυτίδες και εκεί ακριβώς στοχεύει το botox.

Με το botox, στην κατάλληλη δόση και σωστή θέση, οι ρυτίδες αυτές απαλύνονται, χωρίς να χάνουμε την εκφραστικότητά μας.

Επειδή το botox δρα τοπικά στο σημείο που γίνεται, μπορεί να εφαρμοστεί προληπτικά ακόμα και σε νεαρά σε ηλικία άτομα στα οποία οι ρυτίδες λόγω της αυξημένης εκφραστικότητάς τους έχουν σχηματιστεί μεν αλλά δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί και μονιμοποιηθεί.

Σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, που έχουν ήδη σχηματιστεί βαθιές ρυτίδες, το botox έχει μικρότερη δράση, καθώς το δέρμα που πλέον έχει μειωμένη ελαστικότητα έχει ήδη «τσακίσει» στη ρυτίδα από τη χρόνια σύσπαση των μιμικών μυών.

Σε αυτή την περίπτωση το botox δεν μπορεί να αποδώσει το ίδιο ικανοποιητικά όσο σε μικρότερης ηλικίας άτομα.

Το υαλουρονικό οξύ ενίεται κάτω από την επιδερμίδα γεμίζοντας έτσι τις ρυτίδες των χειλιών, γύρω από το στόμα, αλλά δίνοντας και όγκο στα ζυγωματικά και στα χείλη.

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι γρήγορη, ανώδυνη (υπό τοπική αναισθησία) και ασφαλής.

Πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζεται κάθε θεραπεία;

Το botox είναι καλό να εφαρμόζεται περί τις 2 – 3 φορές το χρόνο (σε ειδικές περιπτώσεις ενδεχομένως να χρειάζονται έως και 4 επαναλήψεις ετησίως).

Έχει διαπιστωθεί ότι η συχνότερη, πριν την πάροδο τριμήνου, εφαρμογή μπορεί να εκληφθεί από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ως αναμνηστική δόση με εμφάνιση εξουδετερωτικών αντισωμάτων, που αποτελεί και την μόνη περίπτωση μειωμένης διάρκειας ή αποτελεσματικότητας της ουσίας.

Η δράση της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ διαρκεί από 6 έως 18 μήνες από την εφαρμογή του.

Στέλιος Αγγελίδης

Δερματολόγος

Διδάκτωρ Πανεπ. Αθηνών

http://www.narcissusangelidis.gr

https://www.facebook.com/NarcissusAngelidis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δείτε πως να »ρίξετε» τη χοληστερίνη!

 

Παγκόσμια ανησυχία για τη γρίπη των πτηνών! Δείτε όλα τα συμπτώματα

 

Εμμηνόπαυση: Γιατί έρχεται πιο νωρίς;

 

Μήπως πονάτε σε όλο σας το σώμα χωρίς λόγο;