Βοηθούν ή όχι τους καπνιστέςνα κόψουν το κάπνισμα τα υποκατάστατα νικοτίνης;

  • Iatropedia
Δεν είναι λίγες οι φορές που γνωστοί, ή φίλοι μας ή ακόμη και εμείς οι ίδιοι αποφασίζουμε να κόψουμε το κάπνισμα. Ειδικά όμως για τους φανατικούς του είδους μια τέτοια προσπάθεια είναι εξαιρετικά δύσκολη. Γιαυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν τις επιπτώσεις στον οργανισμό. Έτσι συχνά τους βλέπουμε να μασάνε ειδικές τσίχλες, ή να εμφανίζονται γεμάτοι τσιρότα ή έμπλαστρα σαν να έχουν χτυπήσει και όταν τους ρωτάμε τι έπαθαν, με αγωνία μας απαντούν, ότι προσπαθούν “να το κόψουν”

Μια έρευνα στις ΗΠΑ ήρθε να βάλει τέλος σε αυτόν το μύθο αφού υποστηρίζει ότι οι τσίχλες αλλά και τα έμπλαστρα νικοτίνης για την διακοπή του καπνίσματος, δεν βοηθούν όσο πιστεύουμε ακόμη και όταν αυτές οι “θεραπείες” συνδέονται με συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης.

Ο Χίλελ Άλμπερτ, της σχολής δημόσιας υγιεινής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δημοσίευσε την έρευνα του στην ηλεκτρονική εφημερίδα tobacco control και υποστηρίζει: “ ότι τα υποκατάστατα νικοτίνης, δεν είναι πιο αποτελεσματικά για να κόψουμε το κάπνισμα από ότι ο ίδιος μας ο εαυτός. Εάν πραγματικά το θελήσουμε οι ίδιοι τότε θα γίνει.”

Η έρευνα έγινε σε 787 ενήλικους καπνιστές από τη Μασαχουσέτη, που πρόσφατα έκοψαν το τσιγάρο. Οι καπνιστές παρακολουθήθηκαν από τους επιστήμονες για 6 χρόνια και σε αυτή τη διάρκεια οι συμμετέχοντες “θεριακλήδες” ενημέρωναν συνέχεια για τις προσπάθειες που έκαναν να κόψουν το τσιγάρο, εάν πήραν υποκατάστατα νικοτίνης (τσίχλες, έμπλαστρα, ρινικά σπρέι, πίπες κ.α) ή εάν το έκοψαν μαχαίρι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 1/3 από εκείνους που έκοψαν το τσιγάρο, τελικά ξανάρχισαν το κάπνισμα. Από αυτούς που επέστρεψαν πάλι στη κακιά τους συνήθεια, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμιά διαφορά μεταξύ όσων είχαν χρησιμοποιήσει υποκατάστατα και εκείνον που δεν είχαν .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

αμετανόητοι οι καπνιστές

επτά μύθοι για τα υποκατάστατα νικοτίνης

έγκυες: δηλητήριο το παθητικό κάπνισμα

Μάθετε τα πάντα για το ΕΜΦΡΑΓΜΑ στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia