Βήχας: Γιατί δεν περνάει;

  • Iatropedia
Ο βήχας που διαρκεί για πολλές ημέρες μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Συνηθισμένο αίτιο είναι ο μεταλοιμώδης βήχας μετά από μία λοίμωξη του αναπνευστικού. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που τα αίτια που κάνουν ένα βήχα να διαρκεί πολύ.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Σε αρκετές περιπτώσεις ένας επίμονος βήχας είναι η αιτία να χάσετε ακόμα και τον ύπνο σας. Συνήθως δεν υπάρχει καμία σοβαρή αιτία και προκαλείται από ερεθισμό των αεραγωγών σας.

Πρώτα θα πρέπει να διαχωρίσουμε το επίμονος από το χρόνιος. Επίμονος βήχας είναι αυτός που διαρκεί περισσότερο από 8 εβδομάδες και προκαλείται συνήθως από ιούς. Ο χρόνιος βήχας έχει σοβαρές αιτίες και μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στο στήθος, ακόμα και αίμα.

Κρυολογήματα, αλλεργίες και χρόνια ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στους ανώτερους αεραγωγούς σας, ειδικά όταν ξαπλώνετε. Είναι πιθανό επίσης, μια χρόνια ιγμορίτιδα ή ακόμα και πολύποδες στα ιγμόρειά σας να δημιουργoυν εξάρσεις βήχα.

Η αλλεργική ρινίτιδα και η επίμονη ρινίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ρινικά σπρέι και αντιισταμινικά δισκία.

Παράλληλα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που επιτρέπει στα οξέα του στομάχου να ερεθίζουν τον λαιμό σας μπορεί να είναι μια κοινή αιτία για το βήχα σας. Οι λύσεις περιλαμβάνουν αντιόξινα φάρμακα, την αποφυγή φαγητού αργά το βράδυ και απώλεια βάρους αν χρειάζεται.

Κάποιες ομάδες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να προκαλέσουν ξηρό και ερεθιστικό βήχα. Μιλήστε με το γιατρό σας για εναλλακτικές λύσεις.

Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι το κάπνισμα είναι ο νούμερο 1 ερεθιστικός παράγοντας για τον χρόνιο ή επίμονο βήχα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Πότε ο βήχας πρέπει να σας ανησυχήσει;

 

Βήχας είναι… Πως θα περάσει;