Βγάλτε τα ρούχα από τη ναφθαλίνη!

  • Iatropedia
Τι πρέπει να προσέξουμε για να μη μυρίζουν τα ρούχαόταν βγαίνουν από τη ντουλάπα.

Τα μόνα εφόδια που θα χρειαστείτε είναι κάποιος χρόνος και υπομονή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε και τα δύο, για να αρχίσετε το έργο!

Οκτώ πράγματα που πρέπει να προσέξετε:

* Το πρώτο βήμα για να απαλλαγείτε από την “μυρωδιά” είναι να αφαιρέσετε τα ρούχα από την ντουλάπα, κουτιά, πλαστικές σακούλες ή δοχεία αποθήκευσης.

* Κρεμάστε τα ρούχα έξω, χρησιμοποιώντας τις κρεμάστρες, προκειμένου να τους αφήσουμε να πάρουν καθαρό αέρα. Ο ήλιος και ο καθαρός αέρας είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να αφαιρέσετε την μυρωδιά. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί κάποια ρούχα δεν πρέπει να εκτίθενται στο πολύ φως του ήλιου, με το φόβο να μην ξεθωριάσουν.

* Για τα ρούχα που μπορούν να πλυθούν στο σπίτι, βυθίστε τα σε μια λεκάνη με νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει 1 ή 1 ½ φλιτζάνι λευκό ξίδι.

* Στη συνέχεια, πλένετε τα ρούχα και τα αφήνετε να στεγνώσουν εντελώς κάτω από τον ήλιο.

* Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μη τοξικά και βιοδιασπώμενα βιολογικά σπρέι αφαίρεσης οσμής. Σταδιακά, η μυρωδιά από το αποσμητικό θα απορροφηθεί από τα ρούχα και θα μυρίζει γρεσκάδα.

* Τοποθετήστε μερικά άνθη λεβάντας μέσα στα ρούχα σας. Συνήθως βοηθάει να εξαφανιστούν οι “αποπνικτικές μυρωδιές”.

* Μην αφήνετε ποτέ τα ρούχα με οσμή στο στεγνωτήριο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

* Μην χρησιμοποιείτε υψηλές θερμοκρασίες πλυσίματος γιατί αυξάνουν την μυρωδιά και κάνουν τα ρούχα σας να μυρίζουν χειρότερα. Αυτό μπορεί να σας δυσκολέψει να αφαιρέσετε τη μυρωδιά από τα ρούχα.

Πώς να ξεφορτωθούμε τη μυρωδιά μούχλας απο τα ρούχα μας;

Αν έχουμε κάποια συγκεκριμένα ρούχα που τα φοράτε μόνο σε ειδικές περιπτώσεις ή θέλετε να τα κρατήσετε μόνο για τη συναισθηματική αξία τους, αλλά ανακαλύψετε οτι έχουν μια μυρωδιά μούχλας, ακολουθήστε τα παρακάτω για να την εξαφανίσετε:

* Κρεμάστε τα ρούχα έξω στον ήλιο. Εάν με αυτό δεν επιτευχθεί ο σκοπός μας, δοκιμάστε ένα εμπορικό προϊόν που προορίζεται για την αφαίρεση της μυρωδιάς της μούχλας από τα ρούχα που έχουν αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά αυτά θα λειτουργήσουν για λίγο. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η βανίλια ή το άρωμα των λουλουδιών θα εξαφανιστεί και τα ρούχα, θα εξακολουθούν να έχουν την μουχλιασμένη οσμή. Θα έχετε περισσότερη επιτυχία με τη λύση ηλιοφάνεια-και-πλυντήριο.

* Κάποια ρούχα που έχουν αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να θέλουν στεγνό καθάρισμα. Μπορείτε να δοκιμάσετε, είδη οικιακής χρήσης, όπως η μαγειρική σόδα.

* Ρίξτε άσπρο ξίδι σε ένα ανοιχτό δοχείο και αφού καθαρίσετε την ντουλάπα σας. Τοποθετήστε το στο πάτωμα της ντουλάπας, ακριβώς κάτω από τα ρούχα όπου υπάρχει η μυρωδιά της μούχλας.

* Μαγειρική σόδα μπορεί επίσης να απορροφήσει τις μυρωδιές όταν τοποθετείται σε κλειστούς χώρους, όπως ένα ντουλάπι ή στη ντουλάπα. Κάποια απορρυπαντικά προϊόντα δεν είναι μόνο για τον καθαρισμό των ρούχων, αλλά και δίνουν μια ωραία μυρωδιά.

* Εάν έχετε παπούτσια που δεν έχουν φορεθεί εδώ και αρκετό καιρό, καθαρίστε τα, βγάλτε τα στον ήλιο και στη συνέχεια σκουπίστε τα με ένα υγρό πανί.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην απολαμβάνουμε τα ρούχα μας μόνο και μόνο επειδή πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να μας φέρουν σε δύσκολη θέση με τις “περίεργες μυρωδιές τους”.

Δείτε επίσης:

Επικίνδυνα χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης

Διαβάστε περισσότερα για την αναφυλαξία

Διαβάστε περισσότερα για το άσθμα