Βερβερίνη: Τι λένε οι ειδικοί για το “Ozempic της φύσης” και την απώλεια βάρους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βερβερίνη
Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βερβερίνης μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Ένα συμπλήρωμα διατροφής, που ονομάζεται βερβερίνη, κερδίζει ολοένα και περισσότερη δημοφιλία τον τελευταίο καιρό, ειδικά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), για τις επιδράσεις του στην απώλεια βάρους, με κάποιους να το αποκαλούν ακόμη και “το Ozempic της φύσης”.

Το Ozempic, ένα φάρμακο που προορίζεται για χρήση ως θεραπεία διαβήτη τύπου 2, έχει γίνει πρόσφατα ένα δημοφιλές βοήθημα απώλειας βάρους. Ωστόσο, έχει έναν μακρύ κατάλογο παρενεργειών και η ζήτηση για το φάρμακο έχει προκαλέσει προβλήματα εφοδιασμού, με αποτέλεσμα ελλείψεις σε άτομα με διαβήτη.

Τώρα, κάποιοι χρήστες στα ΜΚΔ ισχυρίζονται ότι η βερβερίνη μπορεί να μιμηθεί τα αποτελέσματα φαρμάκων, όπως το Ozempic και το Wegovy, τα οποία ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ χρησιμοποιούνται για αδυνάτισμα, ενώ απευθύνονται σε διαβητικούς.

Διαβάστε επίσης: Βαριά πρόστιμα έως 15.000€ στους γιατρούς που συνταγογράφησαν Ozempic για … αδυνάτισμα

Σε αυτό το άρθρο, κοιτάμε τι πρέπει να γνωρίζουμε για την βερβερίνη, ειδικά όταν χρησιμοποιείται ως βοήθημα απώλειας βάρους.

Τι είναι η βερβερίνη

Η βερβερίνη είναι μια φυσική βιοδραστική ένωση (αλκαλοειδής) που βρίσκεται σε κάποια θαμνώδη φυτά της οικογένειας των βερβερίδων (Berberis aristata) όπως barberry, goldenseal, κουρκουμάς και σταφύλι ποικιλίας Όρεγκον.

Συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, και είναι συνήθως διαθέσιμη σε μορφή συμπληρώματος.

“Αν και δεν έχει ένα ολοκληρωμένο προφίλ θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες ή μέταλλα, η βερβερίνη έχει μελετηθεί για τα πιθανά οφέλη της στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, στην μείωση της παχυσαρκίας, στην υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας και στην μείωση της φλεγμονής”, λέει η διατροφολόγος Helen Perks.

“Εμφανίζει διάφορες βιολογικές δραστηριότητες και έχει αποδειχθεί ότι έχει φαρμακολογικές επιδράσεις, όπως διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, μείωση της αρτηριακής πίεσης, ρύθμιση του ανοσοποιητικού, πρόκληση στύσης πέους, αναστολή φλεγμονής και θεραπεία καρκίνου”, εξηγεί.

Ορισμένοι επαγγελματίες υγείας την συνταγογραφούν για απώλεια βάρους, ειδικά για όσους έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως στην περίπτωση του προδιαβήτη και του διαβήτη τύπου 2.

Σε τι διαφέρει η βερβερίνη από το Ozempic

Η βερβερίνη μπορεί να ονομάστηκε “το Ozempic της φύσης” στα ΜΚΔ, λόγω των επιπτώσεών της στην απώλεια βάρους, αλλά τα δύο είναι σημαντικά διαφορετικά.

“Αν και τόσο η βερβερίνη όσο και οι αγωνιστές GLP-1 όπως το Ozempic και το Wegovy, έχουν κάποια αποτελέσματα στο βάρος, λειτουργούν μέσω διαφορετικών μηχανισμών, εξηγεί η Perks. “Οι αγωνιστές GLP-1 μιμούνται τη δράση μιας ορμόνης που ονομάζεται πεπτίδιο-1 (GLP-1). Αυτό βοηθά στην μείωση της πρόσληψης τροφής και της όρεξης μέσω της αύξησης της έκκρισης ινσουλίνης, της καταστολής της έκκρισης γλυκαγόνης και της επιβράδυνσης της γαστρικής κένωσης. Από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα απώλειας βάρους της βερβερίνης πιστεύεται ότι επιτυγχάνονται μέσω διαφορετικών οδών”, πρόσθεσε η ίδια.

Η Jane Mostowfi, διατροφολόγος και ιδρύτρια του Therapeutic Kitchen, το εξηγεί με περισσότερες λεπτομέρειες.

Λέει ότι η βερβερίνη ενεργοποιεί μια οδό στο σώμα που ονομάζεται AMPK. Αυτή η οδός περιλαμβάνει γονίδια όπως το PGC-1α, που είναι γνωστό ως ο κύριος ρυθμιστής της μιτοχονδριακής βιογένεσης, και άλλα γονίδια που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό της ενέργειας και του λίπους.

Με την σειρά της, η ενεργοποίηση της AMPK αυξάνει την κυτταρική πρόσληψη γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Η Mostowfi λέει ότι η βερβερίνη αυξάνει επίσης την απελευθέρωση ινσουλίνης και μειώνει την απελευθέρωση γλυκαγόνης, τα οποία έχουν και τα δύο οφέλη για τη διαχείριση του βάρους.

Πόσο αποτελεσματική είναι η βερβερίνη για την απώλεια βάρους

Τα αποτελέσματα απώλειας βάρους του Ozempic είναι καλά τεκμηριωμένα.

Σε κλινικές δοκιμές, ασθενείς που έλαβαν δόση 2,4 mg σεμαγλουτίδης (η δραστική ουσία του Ozempic) έχασαν κατά μέσο όρο το 6% του βάρους τους μετά από 3 μήνες και το 12% του βάρους τους μετά από 7 μήνες.

Είναι η βερβερίνη εξίσου αποτελεσματική;

“Η έρευνα μας δείχνει ότι η βερβερίνη μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την αρτηριακή πίεση, τη γλυκόζη στο αίμα νηστείας και να μειώσει τα τριγλυκερίδια και την λεγόμενη ‘κακή’ χοληστερόλη (LDL), ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Όλα αυτά είναι πολύ χρήσιμα όταν προσπαθούμε να φτάσουμε στο βέλτιστο υγιές βάρος μας”, λέει η Mostowfi.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012, διαπίστωσε ότι η λήψη 500 mg βερβερίνης τρεις φορές την ημέρα προκάλεσε περίπου 2,2 κιλά απώλεια βάρους, κατά μέσο όρο, και βοήθησε τους συμμετέχοντες να χάσουν το 3,6% του σωματικού τους λίπους.

Εν τω μεταξύ, μια ανασκόπηση 12 επιμέρους μελετών το 2020 διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βερβερίνης οδήγησαν σε σημαντικές μειώσεις στο σωματικό βάρος, τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και το λίπος στην κοιλιά.

Διαβάστε επίσης: Τι ΔΕΝ σας λέει ο Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Ποιες άλλες μετρήσεις συνιστούν οι ειδικοί

Οπότε: βερβερίνη ή Ozempic; Ποιο πιστεύουν οι ειδικοί ότι είναι καλύτερο για την απώλεια βάρους;

“Δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να πει κανείς ότι το ένα είναι καλύτερο από το άλλο, καθώς δεν είναι συγκρίσιμα προϊόντα. Το ένα είναι ένα φυτικό συμπλήρωμα που έχει πολλές χρήσεις αλλά και αρκετά ισχυρά αποτελέσματα και το άλλο είναι ένα εγκεκριμένο φάρμακο για διαβητικούς και άτομα που παλεύουν με παχυσαρκία και λαμβάνεται πάντα υπό την επίβλεψη και συνταγογράφηση γιατρού”, επισημαίνει η Mostowfi.

Εν τω μεταξύ, η Perks επισημαίνει την έλλειψη έρευνας για τα αποτελέσματα απώλειας βάρους της βερβερίνης:

“Τα επιχειρήματα κατά της λήψης βερβερίνης αντί των Ozempic και Wegovy περιλαμβάνουν το περιορισμένο πλήθος υψηλής ποιότητας ερευνών στον άνθρωπο που να υποστηρίζουν τα αποτελέσματά της στην απώλεια βάρους. Αν και ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν πιθανά οφέλη, πολλές από τις υπάρχουσες μελέτες έχουν διεξαχθεί σε ζώα ή είναι δοκιμές μικρής κλίμακας σε ανθρώπους.

Πόσο ασφαλή είναι τα συμπληρώματα βερβερίνης

Η Mostowfi λέει ότι υπάρχουν πολλές αντενδείξεις όσον αφορά την ασφάλεια της βερβερίνης.

Για παράδειγμα, δεν πρέπει ποτέ να την παίρνετε ενώ είστε έγκυος ή θηλάζετε, ούτε με συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων από του στόματος αντισυλληπτικά, ανοσοκατασταλτικά, β-αναστολείς ή αντικαταθλιπτικά.

“Αυτό συμβαίνει επειδή η βερβερίνη μπορεί να αλλάξει το επίπεδο του άλλου φαρμάκου στο σώμα σας, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο”, προειδοποιεί η Mostowfi.

Επίσης, η βερβερίνη πρέπει να ΜΗΝ λαμβάνεται για περισσότερο από 2 μήνες, εκτός εάν υπάρχει σχετική εντολή/άδεια γιατρού.

“Η βερβερίνη έχει επίσης αρκετά ισχυρά αντιμικροβιακά αποτελέσματα στο μικροβίωμα του εντέρου. Αυτό σημαίνει ότι αν λαμβάνεται με λάθος τρόπο θα μπορούσε να αφαιρέσει όλα τα καλά βακτήρια στο μικροβίωμα, προκαλώντας άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το έντερο, εξηγεί η Mostowfi.

Υπάρχουν πολλές άλλες παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζετε, όπως:

  • διάρροια
  • δυσκοιλιότητα
  • φούσκωμα
  • ναυτία
  • εμετός

Επιπλέον, απαιτείται περισσότερη έρευνα για το πώς η βερβερίνη επηρεάζει το ήπαρ και τα νεφρά στους ανθρώπους.

Η Perks σημειώνει ότι δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστεί η ποιότητα των συμπληρωμάτων:

“Η ποιότητα και η ακρίβεια των σκευασμάτων συμπληρωμάτων μπορεί να ποικίλλει, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με έναν γιατρό που μπορεί να σας καθοδηγήσει στην επιλογή αξιόπιστων και ασφαλών προϊόντων”.

Ούτε η βερβερίνη είναι μια “μαγική” λύση για απώλεια βάρους

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι η απλή λήψη ενός συμπληρώματος για να χάσετε βάρος, δεν αντιμετωπίζει τις υποκείμενες συνήθειες του τρόπου ζωής που συνέβαλαν αρχικά στην αύξηση του βάρους σας.

Το συμπλήρωμα από μόνο του δεν θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις προβληματικές συνήθειες διατροφής και δραστηριότητας, να σας ενθαρρύνει να κάνετε θετικές αλλαγές ή να δώσετε προτεραιότητα στη συνολική υγεία σας.

Με άλλα λόγια, η διαχείριση του βάρους είναι λίγο πιο περίπλοκη από το να πάρετε απλά ένα χάπι.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΙΣ: «Υπάρχει φάρμακο για το αδυνάτισμα – Οι γιατροί να μην συνταγογραφούν Ozempic»

O ΕΟΦ εφιστά μεγάλη προσοχή για το Ozempic: «Μην παρασύρεστε»

Η «μανία» με το Ozempic φέρνει αντίστοιχα φάρμακα αποκλειστικά για απώλεια κιλών

8 αποδεδειγμένοι τρόποι για απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα

φωτό: iStock