Τσάι matcha: Πολύτιμο και για την υγεία των ούλων, σύμφωνα με νέα μελέτη

  • Iatropedia newsroom
τσάι matcha
Εργαστηριακά πειράματα δείχνουν ότι το τσάι matcha μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του βακτηρίου Porphyromonas gingivalis

Το πράσινο τσάι Matcha έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την ασθένεια των ούλων, δείχνει νέα μελέτη.

Εργαστηριακά πειράματα δείχνουν ότι το τσάι matcha μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του βακτηρίου Porphyromonas gingivalis, ενός από τους κύριους βακτηριακούς ενόχους πίσω από την ασθένεια των ούλων.

Σε μία μικρή ομάδα 45 ατόμων με ουλίτιδα, εκείνοι που έκαναν πλύσεις με τσάι matcha παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα P. gingivalis, δείχνουν τα αποτελέσματα.

«Το Matcha μπορεί να έχει κλινική εφαρμογή στην πρόληψη και τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας [νόσος των ούλων]», σημείωσαν ερευνητές από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Nihon στο Matsudo της Ιαπωνίας στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στις 21 Μαΐου στο περιοδικό Microbiology Spectrum.

Τι είναι το τσάι matcha

Το Matcha είναι ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο, έντονα πράσινο τσάι που είναι διαθέσιμο και σε μορφή σκόνης και χρησιμοποιείται σε παραδοσιακές τελετές τσαγιού, αλλά και για γεύση και άρωμα σε ποτά και γλυκά.

Το φυτό του πράσινου τσαγιού μελετείται εδώ και καιρό για τις δυνατότητές του να καταπολεμά βακτήρια, μύκητες και ιούς, σημείωσαν οι ερευνητές.

Για να δοκιμάσουν τις δυνατότητες του matcha, οι ερευνητές εφάρμοσαν διάλυμα matcha σε 16 είδη βακτηρίων του στόματος στο εργαστήριο, συμπεριλαμβανομένων τριών στελεχών του βακτηρίου P. gingivalis.

Μέσα σε δύο ώρες, σχεδόν όλα τα κύτταρα του συγκεκριμένου βακτηρίου είχαν σκοτωθεί από το εκχύλισμα matcha και μετά από τέσσερις ώρες είχαν πεθάνει όλα τα κύτταρα, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές προχώρησαν σε μια μικρή ανθρώπινη δοκιμή, χωρίζοντας τυχαία ασθενείς με ουλίτιδα σε τρεις ομάδες.

Μια ομάδα έκανε στοματικές πλύσεις με matcha, μια άλλη με εκχύλισμα κριθαριού και μια τρίτη με στοματικό διάλυμα που περιείχε μια αντιφλεγμονώδη χημική ουσία. Οι ασθενείς έλαβαν οδηγίες να ξεπλένουν το στόμα τους με το αντίστοιχο στοματικό διάλυμα δύο φορές την ημέρα.

Η ομάδα που χρησιμοποίησε το τσάι matcha είχε σημαντική μείωση στα επίπεδα των βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες των ούλων, με βάση τα τεστ σάλιου. Οι άλλες δύο ομάδες δεν είδαν τα ίδια αποτελέσματα.

Η ασθένεια των ούλων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και έχει επίσης συσχετιστεί με διαβήτη, πρόωρο τοκετό, καρδιακές παθήσεις, ρευματοειδή αρθρίτιδα και καρκίνο, σημείωσαν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόρτα καταπλάκωσε μαθητή σε σχολείο στην Κηφισιά – Νοσηλεύεται στο Παίδων Πεντέλης

Γλαύκωμα: Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του

10 τροφές που μειώνουν τη χοληστερίνη στον οργανισμό