Το Wegovy ίσως μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής κατά 20% σε άτομα με παχυσαρκία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Wegovy
Η σχετική δοκιμή, που ονομάζεται SELECT, δείχνει ότι το φάρμακο μπορεί να έχει προστατευτικά αποτελέσματα πέρα από την απώλεια βάρους.

Το φάρμακο απώλειας βάρους Wegovy μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά κατά 20%, σύμφωνα με τη φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk.

Δεν υπάρχουν επί του παρόντος εγκεκριμένα φάρμακα που να μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους ασθενείς να διαχειρίζονται το βάρος, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, σύμφωνα με τον Martin Holst Lange, εκτελεστικό αντιπρόεδρο Ανάπτυξης στη Novo Nordisk.

“Η δοκιμή SELECT έδειξε ότι η σεμαγλουτίδη 2,4 mg έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία”, δήλωσε χαρακτηριστικά σε σχετική επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 17.604 ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) τουλάχιστον 27 και ιστορικό καρδιακής νόσου. Αλλά οι συμμετέχοντες δεν είχαν διαβήτη.

Διαβάστε επίσης: Τι ΔΕΝ σας λέει ο Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Ποιες άλλες μετρήσεις συνιστούν οι ειδικοί

Η σεμαγλουτίδη, το δραστικό συστατικό του Wegovy, έχει ήδη αποδειχθεί ότι μειώνει τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η δοκιμή SELECT ήταν η πρώτη που έδειξε ότι η σεμαγλουτίδη μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε άτομα που είναι παχύσαρκα, αλλά χωρίς διαβήτη.

Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης θα είναι διαθέσιμα αργότερα αυτό το έτος και η φαρμακευτική εταιρεία είπε ότι θα ζητήσει από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να επεκτείνει την ένδειξη της ετικέτας για το Wegovy.

«Εάν τα τελικά αποτελέσματα της δοκιμής συμφωνούν με αυτό το πρώτο αποτέλεσμα, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή θα ήταν μια κατηγορία φαρμάκων που θα πρέπει να αγκαλιάσουν οι καρδιολόγοι για να βοηθήσουν τους ασθενείς να μειώσουν τα καρδιακά συμβάντα», δήλωσε η δρ. Beth Abramson, καθηγήτρια καρδιακής πρόληψης και υγείας των γυναικών στο πανεπιστήμιο του Τορόντο και σύμβουλος στο Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της δοκιμής για το μέλλον των φαρμάκων απώλειας βάρους

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η απώλεια βάρους με υγιεινό τρόπο -με ή χωρίς φάρμακα- μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων χοληστερόλης και του ελέγχου του διαβήτη, είπε η δρ. Abramson.

Η σεμαγλουτίδη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αγωνιστές GLP-1. Έρευνες δεκαετιών δείχνουν ότι τα φάρμακα GLP1 έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία πέρα από το να βοηθούν τους ασθενείς να χάσουν βάρος.

Είναι λογικό ότι ένα φάρμακο απώλειας βάρους θα μείωνε επίσης τον κίνδυνο των λεγόμενων σκληρών αποτελεσμάτων, όπως το έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο θάνατος, που σχετίζεται με την καρδιά, δήλωσε ο δρ. Steven Heymsfield, καθηγητής μεταβολισμού και σύστασης σώματος στο State University της Λουιζιάνα.

Δεν είναι απολύτως σαφές εάν το Wegovy και άλλα φάρμακα GLP, όπως το Ozempic και το Mounjaro, μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο σώμα που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς πέρα από την απλή προώθηση της απώλειας βάρους.

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα σχήματα απώλειας βάρους απέτυχαν να δείξουν ότι η απώλεια βάρους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών εκβάσεων, είπε ο δρ. Heymsfield. Αλλά οι επιτυχίες των φαρμάκων GLP-1 αναζωπυρώνουν την επιστημονική συζήτηση σχετικά με το εάν η απώλεια βάρους μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία πέρα από τις αισθητικές αλλαγές.

Τι περιμένουμε από τα αποτελέσματα της πλήρους δοκιμής

Ο δρ. Heymsfield είπε ότι ανυπομονεί να μάθει περισσότερα για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που εντοπίστηκαν σε αυτήν την μελέτη. Η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί συνήθως να προκαλέσει πέτρες στη χολή. Και πολλοί ασθενείς που έχουν λάβει Wegovy και άλλα φάρμακα GLP1 αναφέρουν ότι εμφάνισαν τόσο έντονη ναυτία, διάρροια και έμετο, ώστε χρειάστηκε να σταματήσουν τη φαρμακευτική αγωγή.

Η δρ. Abramson είπε ότι ακόμα μένει να αποδειχτεί αν το Wegovy είναι αποτελεσματικό για την φροντίδα της υγείας της καρδιάς. Αλλά είναι απίθανο το Wegovy ή το Ozempic να γίνουν βασικά φάρμακα για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων. Φάρμακα όπως οι στατίνες (φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη) και τα φάρμακα που ελέγχουν την αρτηριακή πίεση θα συνεχίσουν να είναι οι καλύτεροι τρόποι μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, πρόσθεσε.

“Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να πούμε ότι αυτό δεν είναι μια μαγική λύση για την μείωση όλων των μορφών καρδιακών παθήσεων. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι μια γρήγορη λύση. Και δεν θα είναι μια επιλογή που θα ταιριάζει σε όλους”.

Η Novo Nordisk είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο δοκιμής σεμαγλουτίδης ως τρόπο πρόληψης καρδιακών παθήσεων σε άτομα υψηλού κινδύνου. Αλλά δεν έχουν προγραμματιστεί τέτοιες δοκιμές.

Προς το παρόν, η δρ. Abramson είπε ότι τα ευρήματα δείχνουν τη σημασία της διατήρησης ενός υγιούς βάρους για την αποφυγή προβλημάτων υγείας της καρδιάς.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

φωτό: iStock