Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αυξάνει τα προβλήματα μνήμης

  • Ρούλα Τσουλέα
σύνδρομο
Τι έδειξε νέα μελέτη σε μεσήλικες γυναίκες οι οποίες έπασχαν από το σύνδρομο. Τι λένε οι ερευνητές.

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα μνήμης και σκέψης στη μέση ηλικία, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Παρακολουθώντας επί τρεις δεκαετίες περισσότερες από 900 γυναίκες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες έπασχαν από το σύνδρομο είχαν χειρότερες επιδόσεις σε τρία από τα πέντε τεστ νοητικών δεξιοτήτων στα οποία υποβλήθηκαν.

Η νόσος των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία συχνή ενδοκρινική διαταραχή. Αν και η ονομασία της υποδηλώνει την ύπαρξη κύστεων στις ωοθήκες, δεν τις έχουν όλες οι γυναίκες. Και αυτό, διότι για να διαγνωστεί πρέπει να πληρούνται ορισμένα από τα λεγόμενα κριτήρια του Rotterdam.

Τα κριτήρια αυτά είναι τρία. Για να διαγνωστεί μία γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να πληροί τουλάχιστον τα δύο. Επομένως, μπορεί να μην έχει κύστεις στις ωοθήκες της, δεδομένου ότι τα τρία κριτήρια είναι:

  1. Ασταθής εμμηνόρροια ή/και
  2. Υπερπαραγωγή ανδρογόνων (είναι οι ορμόνες του ανδρικού φύλου) ή/και
  3. Πολλαπλές κύστεις στις ωοθήκες.

Διαβάστε ακόμα Γυναίκες: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών

Η νόσος προκαλεί πολλαπλά συμπτώματα στις ασθενείς, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

  • Αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και άλλα σημεία του σώματος
  • Παχυσαρκία
  • Ακμή των ενηλίκων
  • Υπογονιμότητα
  • Φτωχή μεταβολική υγεία

Η νέα μελέτη

«Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών προσβάλλει μία στις δέκα γυναίκες», αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Heather G. Huddleston, καθηγήτρια Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας στο UCSF. «Έχει σχετισθεί με μεταβολικές νόσους όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2. Λίγα όμως είναι γνωστά για τις επιδράσεις του στην υγεία του εγκεφάλου».

Το κενό αυτό θέλησε να καλύψει η νέα μελέτη. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη 907 εθελόντριες, οι 66 εκ των οποίων (το 7,1%) είχαν το σύνδρομο.

Η μελέτη άρχισε την περίοδο 1985-1986, όταν οι γυναίκες είχαν ηλικία 18-30 ετών. Τρεις δεκαετίες αργότερα, όταν πια ήταν 48-60 ετών, οι επιστήμονες τους ζήτησαν να υποβληθούν σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους. Μερικές έκαναν επίσης μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους χωρίς το σύνδρομο, όσες έπασχαν από αυτό είχαν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ:

  • Μνήμης
  • Προσοχής
  • Γλωσσικών δεξιοτήτων

Είχαν επίσης μειωμένη κλασματική ανισοτροπία της λευκής ουσίας του εγκεφάλου τους. Η κλασματική ανισοτροπία δείχνει πόσο ομοιόμορφα κατανεμημένο είναι το νερό κατά μήκος των νευρικών κυττάρων. Η κατανομή αυτή είναι δείκτης της δομικής υγείας της λευκής ουσίας του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το σύνδρομο σχετίζεται με μειωμένη μνήμη και ικανότητα σκέψης στη μέση ηλικία, καθώς και με αδιόρατες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο. Οι αλλοιώσεις αυτές μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, δήλωσε η Dr. Huddleston.

Επειδή, όμως, η μελέτη ήταν μικρή, τα α ευρήματά της πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες για να θεωρηθούν οριστικά.

Φωτογραφία: iStock