“Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το!” – Η ομάδα Αιγαίου στα ελληνικά νησιά για τις ρευματικές παθήσεις

  • Γιάννα Σουλάκη
Ομάδα Αιγαίου
Εκστρατεία ενημέρωσης για τις ρευματικές παθήσεις πραγματοποίησε η Ομάδα Αιγαίου, στις αρχές Οκτωβρίου, σε Ίο, Σχοινούσα, Ηρακλειά.

Το «παρών» στη χειμερινή αποστολή της Ομάδας Αιγαίου έδωσε η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και «Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το!», ενισχύοντας την ομάδα των εθελοντών με ιατρό ρευματολόγο. Η Ομάδα Αιγαίου που πραγματοποίησε την χειμερινή της αποστολή, διάρκειας τεσσάρων ημερών (3-6 Οκτωβρίου) στις αρχές Οκτωβρίου, επισκέφθηκε τρία μικρά κι απομακρυσμένα νησιά, την Ίο, τη Σχοινούσα και την Ηρακλειά για να προσφέρει ιατρικές εξετάσεις από πληθώρα γιατρών με ειδικότητες που είναι εξαιρετικά δυσεύρετες στα νησιά του Αιγαίου.

Στην αποστολή προσφοράς συμμετείχε ο ρευματολόγος κ. Θεμιστοκλής Τεμεκονίδης ο οποίος εξέτασε πολλούς κατοίκους και τους ενημέρωσε για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης που υλοποιεί η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρία με τίτλο: «Το σώμα σου μιλάει. Άκουσέ το!», με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ρευματικών παθήσεων για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στα νησιά που επισκέφθηκε η Ομάδα Αιγαίου, η πλειονότητα των κατοίκων είναι άνω των 50 ετών και καθώς οι περισσότεροι ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες (είναι αγρότες, ψαράδες ή κάνουν οικοδομικές εργασίες), το μυοσκελετικό τους σύστημα έχει επιβαρυνθεί. Η έλλειψη ρευματολόγου σε αυτούς τους τόπους φάνηκε από την μεγάλη προσέλευση των κατοίκων στο κέντρο Υγείας Ίου και στα αγροτικά ιατρεία και τα σχολεία της Σχοινούσας και της Ηρακλειάς όπου πραγματοποιήθηκαν οι δωρεάν ιατρικές εξετάσεις. Ο ρευματολόγος κ. Τεμεκονίδης επισημαίνει: «Τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν οστεοαρθρίτιδα και στα δύο φύλα και οστεοπόρωση σε γυναίκες, ενώ κάποια αφορούσαν ρευματολογικά νοσήματα όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, ρευματική πολυμυαλγία και σκληροδερμία.»

Κατά τη διάρκεια της χειμερινής αποστολής της Ομάδας Αιγαίου πραγματοποιήθηκαν εκτός από τις ιατρικές εξετάσεις, εμβολιασμοί των ενηλίκων κατοίκων, ενημερωτικές ομιλίες ενώ μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν με τις παραστάσεις καραγκιόζη που έφεραν μέσα στο φθινόπωρο το θέατρο σκιών του μεγάλου δάσκαλου Ευγένιου Σπαθάρη στα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου.

Η Ομάδα Αιγαίου είναι μια ομάδα εθελοντών γιατρών και μη ιατρικού προσωπικού, που δραστηριοποιείται εδώ και 25 χρόνια στο νερό, συμβάλλοντας στην βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των μικρών κι απομακρυσμένων νησιών κι αμβλύνοντας τις ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των πολιτών στην υγεία. Πραγματοποιεί κάθε χρόνο δύο αποστολές, την χειμερινή τον Οκτώβριο και τον διάπλου του Αιγαίου Πελάγους τον Μάιο με τα φουσκωτά της σκάφη και το πλωτό ασθενοφόρο «Μηνάς», χαράζοντας σταθερά και με συνέπεια ρότα κοινωνικής προσφοράς στα νησιά της «άγονης γραμμής».