Το σκόρδο καταπολεμά τις δηλητηριάσεις

  • Iatropedia
Όσο παράξενο και εάν ακούγεται το σκόρδο, μας βοηθάει να προστατευτούμε από τις τροφικές δηλητηριάσεις. Λίγο σκόρδο λοιπόν στο φαγητό, όχι μόνο θα το νοστιμίσει και θα του δώσει την ιδιαίτερη μυρωδιά, αλλά και θα “ατσαλώσει” το πεπτικό μας σύστημα ενάντια σε βακτήρια ή μικρόβια (όπως το καμπυλοβακτήριο) που προκαλούν την πλειοψηφία των δηλητηριάσεων.

Μια νέα έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, αποκάλυψε ότι μια από τις ουσίες του σκόρδου, έχει εκατό φορές ισχυρότερη δράση ενάντια σε μικρόβια, από ότι τα ευρέως χορηγούμενα φάρμακα που δίδονται όταν κάποιος πάθει δηλητηρίαση. Το θειούχο διαλλύλιο δηλαδή, που περιέχεται στο σκόρδο, μπορεί να “τσακίσει” την δράση του καμπυλοβακτήριου που όπως είπαμε ευθύνεται για πολλές τροφικές δηλητηριάσεις.

Οι Αμερικάνοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ουσία αυτή διασπά εύκολα μία προστατευτική βιομεμβράνη που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο βακτήριο για να δυσχεραίνει την καταστροφή του. Η δράση του διαλλυλίου είναι πιο ισχυρή απ’ ό,τι αυτή των αντιβιοτικών ερυθρομυσίνη και σιπροφλοξασίνη, ενώ δρα σε απίστευτα μικρότερο χρόνο από αυτόν που χρειάζονται τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά για να επιδράσουν.

Τα νέα ευρήματα, ανοίγουν τον δρόμο για να την επινόηση νέων τρόπων επεξεργασίας του ωμού και του επεξεργασμένου κρέατος, καθώς και καθαρισμού των επιφανειών χειρισμού των τροφίμων, ώστε να μειωθεί η επίπτωση της τροφικής δηλητηρίασης από καμπυλοβακτήριο.

«Η έρευνά μας είναι πολύ σημαντική, διότι υποδηλώνει πως η συγκεκριμένη ουσία έχει τη δυνατότητα να ελαττώσει τα νοσογόνα βακτήρια στο περιβάλλον και στην τροφική αλυσίδα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάικλ Κόνκελ.

Το καμπυλοβακτήριο αποτελεί την συνηθέστερη βακτηριακή αιτία τροφικής δηλητηρίασης στις ΗΠΑ και ενδεχομένως παγκοσμίως. Τα συμπτώματά της είναι διάρροια, κράμπες, πόνος στην κοιλιά και πυρετός. Το καμπυλοβακτήριο μπορεί επίσης να πυροδοτήσει το σχεδόν ένα τρίτο των κρουσμάτων μιας σπάνιας, παραλυτικής νόσου που λέγεται σύνδρομο Guillain-Barre.

Οι περισσότερες μολύνσεις από καμπυλοβακτήριο οφείλονται στην κατανάλωση ωμών ή μισομαγειρεμένων πουλερικών ή άλλων τροφίμων τα οποία μολύνθηκαν από βρώμικες επιφάνειες ή μαχαιροπίρουνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την τροφική δηλητηρίαση στην εγκυκλοπάιδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον εμετό στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την διάρροια στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

απλές συμβουλές για τη διάρροια