Το Ozempic ίσως καταπολεμάει και άλλες παθήσεις πέρα από διαβήτη και παχυσαρκία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ozempic
Η σεμαγλουτίδη μπορεί να είναι σε θέση να θεραπεύσει καταστάσεις που προέρχονται από την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Όταν έγινε διαθέσιμη στο κοινό, η δραστική ουσία του Ozempic (σεμαγλουτίδη) έδωσε ελπίδα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αλλά καθώς η πιθανότητα απώλειας βάρους έγινε εμφανής, η δημοτικότητα του φαρμάκου εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Τώρα, το Ozempic είναι ένα από τα φάρμακα με την μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά.

Αλλά εκτός από τον έλεγχο του διαβήτη και την υποβοήθηση της απώλειας βάρους, σε τι άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σεμαγλουτίδη;

Η δρ. Maria Teresa Anton, ενδοκρινολόγος και εκπαιδευτικός στο Pritikin Longevity Center, είπε ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να είναι χρήσιμη για διάφορες καταστάσεις που προέρχονται από την αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως:

  • το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
  • το μεταβολικό σύνδρομο
  • ορισμένοι καρκίνοι και
  • η νόσος Alzheimer

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Τα άτομα με PCOS συχνά έχουν επίσης αντίσταση στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να ενθαρρύνει την παχυσαρκία, η οποία είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα του PCOS. Η σεμαγλουτίδη μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και στον έλεγχο ορισμένων συμπτωμάτων του PCOS, όπως η ακανόνιστη περίοδος και η ακμή.

“Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα του PCOS, μαζί με τις ακανόνιστες περιόδους”, είπε η δρ. Anton. “Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σεμαγλουτίδη για να βοηθήσουμε στην απώλεια βάρους και την αντίσταση στην ινσουλίνη, επειδή το υπερβολικό βάρος είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα στο PCOS”.

Μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο -που ονομάζεται επίσης σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη- είναι ένα σύμπλεγμα διαφορετικών καταστάσεων, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικού.

Το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει τρεις ή περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

  • υπέρταση
  • υψηλό σάκχαρο στο αίμα
  • μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και λίπους και
  • μεγάλη περίμετρο μέσης

Η απώλεια βάρους με τη χρήση σεμαγλουτίδης μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο μεταβολικό σύνδρομο, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Ορισμένοι καρκίνοι

Οι ερευνητές διερευνούν το πώς η ινσουλίνη μπορεί να επηρεάσει ορισμένους καρκίνους.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας παράγοντας κινδύνου για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου. “Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς ο ρόλος της βελτίωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου”, είπε η δρ. Anton.

Επί του παρόντος, η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης 13 τύπων καρκίνου. Ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι η απώλεια βάρους μεταξύ των ατόμων με παχυσαρκία μπορεί να έχει μειώσει τους κινδύνους για καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να διερευνούν το πώς η παχυσαρκία παίζει ρόλο στον κίνδυνο και την εξέλιξη του καρκίνου.

Νόσος Αλτσχάϊμερ

Μελέτες έχουν δείξει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 και όλων των μορφών άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, στη νόσο του Αλτσχάιμερ, το πρόβλημα της αντίστασης στην ινσουλίνη φαίνεται να εντοπίζεται στον εγκέφαλο και όχι σε ολόκληρο το σώμα.

Η δρ. Anton είπε ότι η σεμαγλουτίδη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη ως ένα είδος προληπτικού μέτρου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Το Αλτσχάιμερ κατατάσσεται πλέον ως διαβήτης τύπου 3. Έτσι, η βοήθεια στη βελτίωση αυτής της αντίστασης στην ινσουλίνη από νωρίς ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην πρόληψη αυτού του τύπου άνοιας”, είπε.

Μη αλκοολική ηπατική νόσος

Η σεμαγλουτίδη θα μπορούσε επίσης να έχει οφέλη για τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH) -έναν τύπο λιπώδους ηπατικής νόσου- σύμφωνα με τον δρ. Beverly Tchang, επίκουρο καθηγητή ιατρικής στο Weill Cornell Medicine.

Μια πρόσφατη δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με NASH που λάμβαναν καθημερινά σεμαγλουτίδη είχαν σημαντικά καλύτερη επίλυση των συμπτωμάτων τους από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Συγκεκριμένα, για ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε δόση 0,4 mg ημερησίως για 72 εβδομάδες, τα συμπτώματα υποχώρησαν κατά 59% σε αντίθεση με 17% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

“Περιμένω να δω περισσότερες μελέτες που να καταδεικνύουν τα οφέλη της κατηγορίας ανταγωνιστών του υποδοχέα GLP1 σε άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο”, είπε ο δρ. Tchang. “Αυτήν τη στιγμή διερευνάται σε υποπληθυσμούς ατόμων με παχυσαρκία, όπως άτομα με συνοδό καρδιακή ανεπάρκεια ή χρόνια νεφρική νόσο”, πρόσθεσε.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

φωτό: iStock