Το κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ – Τι έδειξαν μελέτες
Το κεφίρ είναι ένας τύπος γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, συνήθως από αγελαδινό γάλα και έχει μια πιο ξινή γεύση. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί τονίζουν τα οφέλη που μπορεί να έχει για την υγεία μας.
Σε ένα πρόσφατο άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain Behavior and Immunity Integrative, οι ερευνητές εξέτασαν μελέτες – τόσο σε ανθρώπους όσο και ζώα – για να αξιολογήσουν τις επιδράσεις του κεφίρ στη γνωστική λειτουργία, τον νευροεκφυλισμό και το οξειδωτικό στρες.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κεφίρ δείχνει πολλά υποσχόμενο ως πιθανή συμπληρωματική θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, προσφέροντας νευροπροστατευτικά οφέλη λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του.
Ωστόσο, απαιτούνται κλινικές μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη για τους ασθενείς.
Τρόπος ζωής και κίνδυνος νόσου Αλτσχάιμερ
Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κληρονομική, οι περισσότερες περιπτώσεις Αλτσχάιμερ επηρεάζονται από τη γήρανση, τον τρόπο ζωής και ιατρικές παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπέρταση.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η διαχείριση αυτών των παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να αποτρέψει πάνω από το 30% των περιπτώσεων.
Η υγεία του εντέρου παίζει επίσης ρόλο, καθώς μια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να επιδεινώσει τη γνωστική παρακμή.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα στη διατροφή, έχουν αναγνωριστεί ως ένας χρήσιμος τρόπος για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι πλούσια σε προβιοτικά, τα οποία διερευνώνται για τη δυνατότητά τους να ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία σε άτομα με Αλτσχάιμερ.
Δείτε επίσης: Τα 10 σημαντικότερα οφέλη του κεφίρ για την υγεία
Τέτοιες τροφές περιέχουν ευεργετικές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τη νευροφλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, δύο βασικούς παράγοντες στην εξέλιξη της νόσου.
Μεταξύ των προβιοτικών, το κεφίρ ξεχωρίζει καθώς έχει μια πλούσια σύνθεση μικροβίων και θρεπτικών συστατικών, που περιέχει μέταλλα, βιταμίνες και πρωτεΐνες εκτός από προβιοτικά. Ωστόσο, η μικροβιακή του σύνθεση μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τις μεθόδους παραγωγής, περιπλέκοντας τις συγκρίσεις μεταξύ των μελετών.
Περιορισμένα στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους
Οι ερευνητές εντόπισαν επτά σχετικές μελέτες από πέντε ιατρικές βάσεις δεδομένων, εκ των οποίων μόνο μία περιελάμβανε ανθρώπους.
Σε αυτή τη μελέτη, 13 ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ έλαβαν συμπλήρωμα κεφίρ. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι το οξειδωτικό στρες και οι δείκτες φλεγμονής μειώθηκαν, ενώ οι κινητικές τους δεξιότητες, η γνωστική λειτουργία και η μνήμη τους βελτιώθηκαν.
Συγκεκριμένα, οι ασθενείς εμφάνισαν βελτίωση 28% στις βαθμολογίες Mini-Mental State Examination (MMSE) και βελτιώσεις περίπου 66% στις δοκιμασίες μνήμης.
Συμπεράσματα
Αν και η διαχείριση των συμπτωμάτων είναι η κύρια προσέγγιση στην τρέχουσα θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως δεν σταματούν την εξέλιξη της νόσου, παρά τη βελτίωση των γνωστικών αποτελεσμάτων.
Οι διατροφικές προσεγγίσεις θεωρούνται όλο και περισσότερο ως μέσο μείωσης του κινδύνου εμφάνισης της νόσου, με έμφαση στην κατανάλωση κεφίρ λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιοδραστικές ενώσεις.
Αν και το κεφίρ δείχνει πολλά υποσχόμενη δράση σε ζωικά μοντέλα και σε μία μόνο μελέτη που αφορούσε ανθρώπους, οι επιδράσεις του μπορεί να εξαρτώνται από τη σύνθεση και τη δοσολογία του μικροβιακού στελέχους.
Κλινικές δοκιμές και διαχρονικές μελέτες είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων αυτού και άλλων προβιοτικών.
Δείτε επίσης: Κεφίρ και γιαούρτι: Ποιό είναι το καλύτερο προβιοτικό για το έντερό σας
Απαιτείται επίσης μια ολοκληρωμένη κατανόηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς του, συμπεριλαμβανομένων των βέλτιστων δόσεων και των τυποποιημένων σκευασμάτων, για να εκτιμηθεί η χρησιμότητά του σε θεραπευτικά και κλινικά πλαίσια.
Φωτογραφία iStock




