Το κάπνισμα επηρεάζει το σωματικό βάρος, αλλά όχι με τον τρόπο που φαντάζεστε

  • Ρούλα Τσουλέα
κάπνισμα
Τα ευρήματα μελέτης στην οποία εξετάστηκε η κατανομή του σωματικού λίπους σε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές.

Ο φόβος για την αύξηση του σωματικού βάρους αποτελεί την δικαιολογία πολλών καπνιστών για συνεχίζουν το κάπνισμα. Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει ότι το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να συσσωρεύουν σωματικό λίπος στην κοιλιά τους.

Το λίπος αυτό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών χρόνιων παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιοπάθεια.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης συνδύασαν τα ευρήματα διαφορετικών γενετικών μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει:

  • 1,2 εκατομμύριο εθελοντές που κάπνιζαν ή είχαν καπνίσει λίγα χρόνια
  • Περισσότεροι από 462.000 μακροχρόνιοι καπνιστές

Εξέτασαν επίσης στοιχεία από μελέτη για την κατανομή του σωματικού λίπους, όπως αξιολογείται με βάση την αναλογία της περιμέτρου της μέσης προς την περίμετρο των ισχίων. Στη μελέτη αυτή είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 697.000 εθελοντές.

Στόχος τους ήταν να εξακριβώσουν εάν άνθρωποι με γονίδια που σχετίζονται με το κάπνισμα έχουν την ίδια κατανομή σωματικού λίπους με τους μη καπνιστές.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Addiction. Όπως διαπίστωσαν, η έναρξη του καπνίσματος και το κάπνισμα για μια ζωή σχετίζονταν με αυξημένο κοιλιακό λίπος.

Το λίπος αυτό ήταν κυρίως σπλαγχνικό και όχι υποδόριο, διευκρινίζουν οι επιστήμονες. Το σπλαγχνικό λίπος είναι το είδος που συσσωρεύεται γύρω από τα όργανα της κοιλιάς, επεμβαίνοντας στην λειτουργία τους. Το υποδόριο λίπος είναι αυτό κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Το σπλαγχνικό λίπος δεν είναι ορατό. Μπορεί κάποιος να έχει επίπεδη κοιλιά και πάλι να διαθέτει αυξημένες ποσότητες από αυτό.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το κάπνισμα επηρεάζει το λίπος στην κοιλιά ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο, όπως:

  • Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Άλλα ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά

Οι επιστήμονες σημειώνουν στο άρθρο τους πως μολονότι οι καπνιστές γενικώς τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, η κατανομή του συνιστά μεγάλο πρόβλημα. Και αυτό διότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών προβλημάτων.

Φωτογραφία: iStock