Το καυσαέριο βλάπτει σοβαρά την καρδιά μας

  • Iatropedia
Το καυσαέριο των μεγαλουπόλεων αποδεικνύεται τελικά πιο επικίνδυνο για την υγεία μας αφού εκτός των άλλων κάνει κακό και στην καρδιά. Οι επιστήμονες είναι πλέον σαφείς: Η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και μεγαλώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όπως αναφέρουν ειδικοί, σε έρευνες που έγιναν, η αρτηριακή πίεση βρέθηκε να είναι μεγαλύτερη σε ημέρες όπου η μόλυνση της ατμόσφαιρας ήταν αυξημένη. Οι μετρήσεις έγιναν σε μεγάλες πόλεις με υψηλό δείκτη ρύπανσης όπως είναι το Σαο Πάολο, και η Βοστόνη κλπ. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, από την ρύπανση του περιβάλλοντος αυξάνεται σημαντικά η νοσηρότητα και η θνητότητα από αμιγώς καρδιαγγειακά αίτια και μάλιστα αναλογικά με την συγκέντρωση σωματιδίων του ατμοσφαιρικού αέρα.

Το μολυσμένο περιβάλλον ενεργοποιεί κυτταρικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα την αύξηση στοιχείων φλεγμονής , τα οποία οδηγούν σε αθηροσκλήρωση και στη δημιουργία ασταθούς αθηρωματικής πλάκας με αποτέλεσμα την δημιουργία θρόμβου. Και ο θόρυβος όμως φαίνεται πως είναι «υπερτασιογόνος» παράγοντας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι άτομα που ήταν εκτεθειμένα σε θορύβους εμφάνισαν αυξημένη πίεση.

Πάντως η αρτηριακή υπέρταση έχει και εποχικές διακυμάνσεις. Έχει παρατηρηθεί ότι είναι μικρότερη το καλοκαίρι και μεγαλύτερη τον χειμώνα. Η ίδια αναλογία ισχύει και για τις περιόδους νύκτας και ημέρας. Να σημειωθεί ότι το 25-30% των ενηλίκων παρουσιάζει παθολογικές τιμέςαρτηριακής πίεσης. Επίσης το πρόβλημα αυξάνεται σε συνάρτηση με την ηλικία προσβάλλοντας περισσότερα από τα μισά άτομα ηλικίας 60-70 ετών και περισσότερο από το 75% των ατόμων άνω των 70 ετών.