Το επάγγελμα μπορεί να επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα, δείχνει νέα έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
γονιμότητα
Τα ευρήματα νέας έρευνας για τη σχέση του ωραρίου εργασίας και της σωματικής καταπόνησης με τη γονιμότητα.

Οι συνθήκες που επικρατούν εν ώρα εργασίας και η φύση της επαγγελματικής δραστηριότητας επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα των ανδρών, με αποτέλεσμα άλλες να ευνοούν και άλλες να πλήττουν την ανδρική γονιμότητα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως τα κοπιώδη επαγγέλματα είναι πιο ωφέλιμα, ενώ τα καθιστικά δρουν επιβαρυντικά. Ρόλο ως φαίνεται παίζει και το ωράριο εργασίας.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Human Reproduction. Συμμετείχαν 377 άνδρες, οι οποίοι αναζήτησαν μαζί με τις συντρόφους τους θεραπεία σε μία κλινική γονιμότητας. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 36 έτη.

Οι εθελοντές έδωσαν δείγματα σπέρματος για ανάλυση και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αφορούσαν την άρση/μετακίνηση βάρους κατά την εργασία, το ωράριο εργασίας και το επίπεδο της σωματικής καταπόνησης στην δουλειά. Από τους άνδρες αυτούς:

  • Το 12% ανέφεραν πως συχνά σήκωναν ή μετακινούσαν βαριά αντικείμενα στη δουλειά τους
  • Το 6% ανέφεραν έντονη σωματική καταπόνηση
  • Το 9% δήλωσαν ότι εργάζονταν το απόγευμα ή σε κυλιόμενες βάρδιες

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι σωματικές απαιτήσεις στην δουλειά και το ωράριο εργασίας σχετίζονταν με τη γονιμότητα. Και αυτό, διότι επηρέαζαν τις συγκεντρώσεις σπερματοζωαρίων και τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό των ανδρών.

Στην πραγματικότητα, όσοι σήκωναν ή μετακινούσαν βαριά αντικείμενα στη δουλειά τους είχαν:

  • Κατά 46% υψηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων
  • Κατά 44% υψηλότερο ολικό αριθμό σπερματοζωαρίων

Παρόμοια ήταν τα ευρήματα και στους άνδρες που εργάζονταν σε κυλιόμενες βάρδιες σε σύγκριση με όσους εργάζονταν μόνο πρωί, καθώς και σε όσους καταπονούνταν σωματικά στην εργασία τους.

Η επίδραση της φυσικής δραστηριότητας

Οι διαφορές αυτές αποδίδονται στην επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Η τακτική, μέτριας έντασης άσκηση ρυθμίζει τη διαδικασία παραγωγής των σπερματοζωαρίων. Όσοι την εντάσσουν στο πρόγραμμά τους έχουν βελτιωμένα επίπεδα ορμονών και παραγωγή σπέρματος συγκριτικά με άλλους που δεν γυμνάζονται», αναφέρει ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Αναστάσιος Λιβάνιος.

Πιο αναλυτικά, έχουν καλύτερη μορφολογία, αριθμό και κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να αναστρέψει παθήσεις που πλήττουν τη γονιμότητα και σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Επομένως, «δεν προκαλεί έκπληξη ότι η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εργασίας επηρεάζει θετικά την γονιμότητα», προσθέτει.

Οι επιδράσεις στις ορμόνες

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι συγκεντρώσεις της τεστοστερόνης στο αίμα των ανδρών ήταν ανάλογες με την ένταση της σωματικής καταπόνησης. Επιπλέον, οι άνδρες που μετακινούσαν/σήκωναν συχνά βαριά αντικείμενα είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις οιστραδιόλης σε σύγκριση με όσους δεν το έκαναν ποτέ.

Σε σύγκριση, εξ άλλου, με τους άνδρες που εργάζονταν μόνο το πρωί, όσοι εργάζονταν σε απογευματινές ή κυλιόμενες βάρδιες είχαν:

  • 24% υψηλότερες συγκεντρώσεις τεστοστερόνης
  • 45% υψηλότερες συγκεντρώσεις οιστραδιόλης

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η εργασία σε βάρδιες και τα κοπιώδη σωματικά επαγγέλματα σχετίζονται με υψηλότερη λειτουργία των όρχεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι όρχεις παράγουν υψηλότερους αριθμούς σπερματοζωαρίων και υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και οιστραδιόλης.

«Η επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων από μεγαλύτερες μελέτες στο μέλλον, θα ενισχύσει τα στοιχεία που έχουμε για την επίδραση της άσκησης στην γονιμότητα», τονίζει ο κ. Λιβάνιος.

Όπως αναφέρει, οι άνδρες παροτρύνονται να γυμνάζονται συστηματικά, αλλά χωρίς υπερβολές. Και αυτό, διότι η υπερβολική γυμναστική μπορεί να πλήξει τη γονιμότητα, «λόγω της μειωμένης λειτουργίας του άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-γονάδες, του αυξημένου οξειδωτικού στρες και της χρόνιας φλεγμονής».

Φωτογραφία: iStock