Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να μας προστατεύει και από το εγκεφαλικό μετά τα 40

  • Ρούλα Τσουλέα
αντιγριπικό εμβόλιο
Εντυπωσιακά ευρήματα από νέα μελέτη σε σχεδόν 86.000 εθελοντές. Πόσο μπορεί να μειώνει το αντιγριπικό εμβόλιο τον κίνδυνο εγκεφαλικού και γιατί. Ποια περίοδο φαίνεται πως είναι ισχυρότερη η προστασία.

Καθώς πλησιάζει η εποχή της γρίπης, μια νέα, ισπανική μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις πως όσοι κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο ενδέχεται να έχουν ένα πρόσθετο όφελος: θα διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το συμπέρασμα προέρχεται από μεγάλη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 86.000 εθελοντές, ηλικίας 40 ετών και άνω. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι έκαναν τον ετήσιο αντιγριπικό εμβολισμό είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό τον επόμενο χρόνο.

Η μείωση του κινδύνου αφορούσε τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτά είναι τα συχνότερα απ’ όλα και οφείλονται σε θρόμβο αίματος που αποφράσσει κάποια αρτηρία του εγκεφάλου.

Η μελέτη έδειξε ότι η μείωση του κινδύνου με το αντιγριπικό εμβόλιο είναι μεγαλύτερη τον πρώτο καιρό μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο συνεχίζεται, έστω και χαμηλότερη, με την πάροδο του χρόνου.

Μολονότι η μείωση δεν είναι τεράστια, οι ερευνητές λένε ότι το εύρημά τους μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο, εάν αναλογιστούμε πόσοι άνθρωποι παθαίνουν σε ετήσια βάση εγκεφαλικό επεισόδιο και τα εκατομμύρια που κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο.

Στη χώρα μας, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι παθαίνουν ετησίως εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε τουλάχιστον 14.000, εξ άλλου, υπολογίζονται όσοι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του.

«Ακόμα και μια μέτρια προστασία από τα εγκεφαλικά με το αντιγριπικό εμβόλιο θα σήμαινε σημαντική μείωση στον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Francisco Jose de Abajo, καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Alcalá στη Μαδρίτη.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Τα ευρήματά της δεν δείχνουν ότι υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, ξεκαθαρίζουν οι ερευνητές. Δείχνουν όμως πως υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στο αντιγριπικό εμβόλιο και τον μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν στη μελέτη τους:

  • 14.322 εθελοντές που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο (άλλοι καρδιοεμβολικό και άλλοι όχι)
  • 71.610 υγιείς εθελοντές

Από τους εθελοντές αυτούς, το αντιγριπικό εμβόλιο είχε κάνει:

  • Το 41,4% όσων υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Το 40,5% όσων δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι εθελοντές που είχαν κάνει το εμβόλιο είχαν σε υψηλότερο ποσοστό αγγειακούς παράγοντες κινδύνους και χρόνια νοσήματα.

Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς παράγοντες  κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και τα υποκείμενα νοσήματα. Εξέτασαν επίσης τον κίνδυνο εγκεφαλικού πριν αρχίσει η εποχή της γρίπης, στη διάρκειά της και μετά από αυτήν.

Το συμπέρασμά τους ήταν ότι το αντιγριπικό εμβόλιο σχετιζόταν με μείωση κατά 12% του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Το ποσοστό αυτό ίσχυε για τις πρώτες 15-30 ημέρες από τον εμβολιασμό. Ύστερα μειωνόταν σταδιακά και έφτανε στο 8% μετά από 150 ημέρες.

Οι πιθανές αιτίες

Πώς θα μπορούσε όμως το αντιγριπικό εμβόλιο να μας προστατεύει από τα εγκεφαλικά επεισόδια; «Είναι γνωστό ότι η γρίπη αυξάνει παροδικά τον κίνδυνο ενός επεισοδίου στους ευάλωτους ανθρώπους», απαντά ο Dr. de Abajo. «Θεωρητικώς, λοιπόν, εφ’ όσον το εμβόλιο αποτρέπει τη γρίπη, αποτρέπει και το εγκεφαλικό».

Ωστόσο αυτή δεν είναι η μοναδική πιθανή εξήγηση, προσθέτει. Όπως προαναφέρθηκε το εμβόλιο φάνηκε να είναι ιδιαιτέρως προστατευτικό κατά τον πρώτο μήνα από τη διενέργειά του. Ο μήνας αυτός είθισται να είναι ο Οκτώβριος ή ο Νοέμβριος, δηλαδή πριν αρχίσει η εποχή της γρίπης. Με άλλα λόγια, είναι ένας μήνας όπου ο κόσμος εμβολιάζεται μεν, αλλά δεν κυκλοφορεί ευρέως ο ιός της γρίπης.

Πώς μας προστατεύει κατ’ αυτόν τον μήνα; Είναι πιθανό το αντιγριπικό εμβόλιο να μειώνει τη φλεγμονή ή να παρέχει κάποιο άλλο, άγνωστο όφελος στα αιμοφόρα αγγεία. Απαιτούνται όμως περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί τι ακριβώς συμβαίνει, είπε ο καθηγητής.

Φωτογραφία: iStock