Τι συνέβη και η γλώσσα 64χρονου έγινε πράσινη και τριχωτή: Χρειάστηκε 6 μήνες να συνέλθει

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γλώσσα
Πρόκειται για μια πάθηση που μπορεί να κάνει τη γλώσσα επίσης καφέ, κίτρινη ή μαύρη.

Ένας άνδρας πήγε στο νοσοκομείο με ένα ασυνήθιστο και ελαφρώς ανησυχητικό σύμπτωμα: η γλώσσα του είχε γίνει πράσινη και τριχωτή!

Ο 64χρονος είχε παρατηρήσει την αλλαγή στη γλώσσα του τις λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

«Κατά τη φυσική εξέταση, η γλώσσα είχε επιμήκη νηματώδη θηλώματα και πράσινο αποχρωματισμό. Δεν υπήρχαν άλλες στοματικές ή οδοντικές αλλοιώσεις», έγραψαν οι γιατροί που τον εξέτασαν.

Η εμφάνιση αυτής της αβλαβούς και αρκετά κοινής πάθησης προκαλείται από τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος στη γλώσσα.

Αυτό προκαλεί επιμήκυνση των θηλών που καλύπτουν τη γλώσσα και περιέχουν τους γευστικούς κάλυκες. Με τη σειρά τους, τα θηλώματα παγιδεύουν άλλες ουσίες, όπως τρόφιμα, βακτήρια και μαγιά. Ο αποχρωματισμός είναι συχνά μαύρος, αλλά μπορεί να είναι καφέ, κίτρινος ή, όπως στην εν λόγω περίπτωση, πράσινος.

Η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από μια σπάνια παρενέργεια αντιβιοτικών, κακή στοματική υγιεινή, ξηροστομία, κάπνισμα ή διατροφή μαλακών τροφών που δεν τρίβουν/ξύνουν το νεκρό δέρμα στην γλώσσα.

γλώσσα

Οι γιατροί σημειώνουν ότι αυτός ο άνδρας είχε σταματήσει να παίρνει αντιβιοτικά για μια οδοντική λοίμωξη λίγο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ευτυχώς, η πάθηση αντιμετωπίζεται εύκολα με καλή στοματική υγιεινή. Ο ασθενής έλαβε συμβουλές να τρίβει απαλά τη γλώσσα του με μια ξύστρα γλώσσας και με οδοντόβουρτσα με οδοντόκρεμα και να σταματήσει το κάπνισμα.

Έξι μήνες αργότερα, οι γιατροί είδαν ότι η γλώσσα του είχε επιστρέψει στην κανονική της εμφάνιση, αν και ο άνδρας συνέχισε να καπνίζει.

Η μελέτη περίπτωσης δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine.

Πηγή: https://www.iflscience.com