Τι συμπτώματα έχει η ηπατίτιδα Ε – Τι σημαίνει το πρώτο κρούσμα στην ιστορία μετάδοσής της από τα ποντίκια στον άνθρωπο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ηπατίτιδα ε
Όπως έγινε γνωστό από χτες, στο Χονγκ Κονγκ καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην ιστορία μετάδοσης ηπατίτιδα Ε από ποντίκια σε άνθρωπο.

Τι είναι όμως η ηπατίτιδα Ε; Τι συμπτώματα έχει και πώς την αντιμετωπίζουμε; Ας πάρουμε, όμως, πρώτα τα πράγματα με την σειρά και ας δούμε τι ακριβώς έγινε στο Χονγκ Κονγκ.

Ηπατίτιδα Ε από ποντίκια: Η περίπτωση του 56χρονου που σήμανε τον συναγερμό

Αναλυτές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ εξακρίβωσαν επιστημονικά την μόλυνση στον 56χρονο άνδρα τον Σεπτέμβριο του 2017. Τέσσερις μήνες πριν, τον Μάιο του 2017, ο άνδρας είχε κάνει μεταμόσχευση στο συκώτι. Αποθεραπεύτηκε τον ερχόμενο Μάρτιο (2018) ωστόσο είχε σταθερές επιπλοκές οι οποίες δεν δικαιολογούνταν. Έτσι, οι γιατροί έφτασαν στην συγκλονιστική ανακάλυψη. Μετά την αποθεραπεία του, επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους και ανακοίνωσαν την υπόθεση στον Τύπο.

Η επιστημονική ομάδα θέλησε να εξακριβώσει το πώς μεταδόθηκε ο ιός της ηπατίτιδας Ε των ποντικιών. Πιστεύουν πως ο άνδρας κόλλησε τον ιό από έναν κάδο σκουπιδιών που βρισκόταν κοντά στο σπίτι του και τον οποίο είχαν μολύνει τα ποντίκια. «Η ηπατίτιδα Ε των ποντικιών είναι πλέον στην λίστα των ασθενειών με τις σημαντικές παθογένειες που μπορούν να μεταδοθούν από τα ποντίκια στους ανθρώπους», τόνισε ακόμη ο Δρ. Sridhar.

Τι είναι η ηπατίτιδα Ε

Η ηπατίτιδα Ε είναι μια δυνητικά σοβαρή ασθένεια. Προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Ε (HEV). Ο ιός στοχεύει στο ήπαρ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), 20 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από ηπατίτιδα Ε εμφανίζονται κάθε χρόνο και 44.000 από αυτές τις περιπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο το 2015 (θνησιμότητα 3,3%). Είναι συχνότερη στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η ηπατίτιδα Ε συνήθως υποχωρεί από μόνη της, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια.

Ηπατίτιδα Ε: Ποια είναι τα συμπτώματα

Αν ένα άτομο αναπτύξει συμπτώματα ηπατίτιδας Ε, αυτά εμφανίζονται μέσα σε αρκετές εβδομάδες από την έκθεση στον ιό, και περιλαμβάνουν:

  • κιτρίνισμα του δέρματος (ίκτερος)
  • σκουρόχρωμα ούρα
  • πόνος στις αρθρώσεις
  • απώλεια της όρεξης
  • πόνος στην κοιλιά
  • διόγκωση του ήπατος
  • οξεία ηπατική ανεπάρκεια
  • ναυτία
  • εμετός
  • κούραση
  • πυρετός

Ηπατίτιδα Ε: Αίτια

Οι περισσότερες περιπτώσεις ηπατίτιδας Ε προκαλούνται από πόσιμο νερό, το οποίο περιέχει σωματίδια κοπράνων από ήδη μολυσμένο άτομο. Εάν ζείτε ή ταξιδεύετε σε χώρες με κακή υγιεινή, τότε ο κίνδυνος αυξάνεται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιοχές με υπερπληθυσμό κατοίκων.

Πιο σπάνια, η ηπατίτιδα Ε μπορεί να μεταδοθεί με την κατανάλωση προϊόντων από μολυσμένα ζώα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω μεταγγίσεων αίματος. Μια μολυσμένη έγκυος γυναίκα μπορεί επίσης να μεταφέρει τον ιό στο έμβρυό της.

Στις περισσότερες περιπτώσεις λοίμωξης, ο οργανισμός ξεπερνάει από μόνος του το πρόβλημα μετά από λίγες εβδομάδες. Σε άλλες περιπτώσεις, ο ιός προκαλεί ηπατική ανεπάρκεια.

Πώς διαγιγνώσκεται η ηπατίτιδα Ε

Για να διαγνώσετε την ηπατίτιδα Ε, θα πρέπει να κάνετε εξέταση αίματος και να αναζητήσει ο γιατρός σας σε αυτήν συγκεκριμένα αντισώματα στον ιό. Η διάγνωση δεν είναι απλή, διότι η διάκριση μεταξύ διαφορετικών μορφών ηπατίτιδας είναι δύσκολη.

Πώς θεραπεύεται η ηπατίτιδα Ε

Για άτομα που έχουν σοβαρή οξεία νόσο (και δεν είναι έγκυες γυναίκες), η θεραπεία με το φάρμακο ριμπαβιρίνη (ribavirin) για 21 ημέρες έχει διαπιστωθεί σε μερικές μικρές μελέτες, ότι οδηγεί σε βελτιωμένη ηπατική λειτουργία.

Εάν υπάρχει υποψία για ηπατίτιδα Ε και το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν είναι για κάποιον λόγο σε καταστολή, μπορεί να μην χρειάζεστε καν φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να ξεκουραστείτε, να πίνετε πολλά υγρά, να αποφεύγετε το αλκοόλ και να εφαρμόζετε καλή υγιεινή μέχρι να υποχωρήσει η μόλυνση.

Οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ή τα άτομα με οξεία ηπατική ανεπάρκεια πιθανόν να χρειάζονται νοσηλεία και παρακολούθηση.

Ποια είναι η πρόγνωση για την ηπατίτιδα Ε

Η ηπατίτιδα Ε γενικά υποχωρεί τελείως από μόνη της με λίγες επιπλοκές. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Τα ποσοστά θνησιμότητας του ιού είναι χαμηλά. Οι έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από θανατηφόρες επιπλοκές. Τα άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια χρόνια μορφή ηπατίτιδας Ε.

Πώς να αποτρέψετε την ηπατίτιδα Ε

Για να αποφύγετε να κολλήσετε ηπατίτιδα Ε, αρκεί απλά να είστε προσεκτικοί με το πόσιμο νερό και να είστε σίγουροι ότι προέρχεται από καθαρή πηγή, ή ότι έχει περάσει από την τον προβλεπόμενη μεταχείριση (φιλτράρισμα, χλωρίωση κλπ).

Αν κάτι αλλάζει, μετά το κρούσμα του Χονγκ Κονγκ και την μετάδοση της ηπατίτιδας Ε από τα ποντίκια στον άνθρωπο, είναι πολύ απλά ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ακόμα περισσότερο, στις περιοχές όπου τα τρωκτικά έρχονται κοντά στον άνθρωπο, ειδικά σε ήδη επιβαρυμένο με βακτήρια και ιούς περιβάλλον, όπως εκείνο μιας υπερκατοικημένης πόλης, με ελλιπή μέσα ατομικής και δημόσιας υγιεινής.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, να πίνετε μόνο καθαρό ή βραστό νερό. Αποφύγετε τα άψητα ή μη αποφλοιωμένα τρόφιμα. Αυτά περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά και οστρακοειδή, τα οποία συνήθως ξεπλένονται στο νερό.

Είναι επίσης σημαντικό να ασκείτε καλή υγιεινή και να πλένετε συχνά τα χέρια σας.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από τα https://www.healthline.com και http://www.who.int