Τι σχέση μπορεί να έχει η ομάδα αίματος με τη θρόμβωση

  • Ρούλα Τσουλέα
ομάδες αίματος
Οι επιστήμονες εξέτασαν τη συχνότητα 41 νοσημάτων σε περισσότερους από 406.000 εθελοντές, σε συνάρτηση με την ομάδα αίματός τους.

Η ομάδα αίματος μπορεί να επηρεάζει τις πιθανότητες που έχει κανείς να εκδηλώσει θρόμβωση, αναφέρουν επιστήμονες από την Ολλανδία. Η σχετική μελέτη έδειξε πως τα άτομα με ομάδα αίματος Α ή Β μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για θρόμβωση, σε σύγκριση με όσους έχουν ομάδα αίματος Ο.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος για θρόμβωση είναι αυξημένος σε όσους πάσχουν από ορισμένα είδη καρδιοπάθειας.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η καρδιοπάθεια συσχετίζεται με το γονίδιο ABO. Το γονίδιο αυτό υπάρχει σε όσους έχουν ομάδες αίματος Α, Β ή ΑΒ, αλλά όχι σε όσους έχουν ομάδα αίματος Ο. Μελέτη του 2017 είχε επίσης δείξει πως όσοι φέρουν το γονίδιο ΑΒΟ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα σε περιόδους αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 406.755 εθελοντές, δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 57 έτη. Το 46% ήσαν άνδρες. Το σχεδόν 45% είχαν ομάδα αίματος Ο. Άλλο ένα 45% είχαν ομάδα αίματος Α και το 10% Β. Οι επιστήμονες εξέτασαν τις ομάδες αυτές σε συνάρτηση με τις πιθανότητες εκδήλωσης και την έκβαση 41 ασθενειών.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, οι ομάδες αίματος σχετίζονταν με 11 παθήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι καρδιαγγειακές.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με όσους είχαν ομάδα αίματος Ο, όσοι είχαν ομάδα αίματος Α ή Β είχαν:

  • 8% περισσότερες πιθανότητες για έμφραγμα
  • 10% περισσότερες πιθανότητες για καρδιακή ανεπάρκεια
  • 6% λιγότερες πιθανότητες για υπέρταση

Ωστόσο η μεγαλύτερη διαφορά μακράν αφορούσε τον κίνδυνο για θρόμβωση στις φλέβες βαθιά στα πόδια. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος για εν των βάθει φλεβική θρόμβωση ήταν κατά 51% μεγαλύτερος στα άτομα με ομάδα αίματος Α ή Β. Οι ίδιοι εθελοντές είχαν επίσης 47% περισσότερες πιθανότητες πνευμονικής εμβολής.

Η πνευμονική εμβολή εκδηλώνεται όταν ένας θρόμβος αίματος αποφράσσει έναν ή περισσότερους κλάδους της πνευμονικής αρτηρίας. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή αποτελούν δύο από τις συχνότερες αγγειακές παθήσεις.

Υπολογίζεται ότι ετησίως καταγράφονται 15 περιστατικά εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης ανά 10.000 άτομα του γενικού πληθυσμού. Αντίστοιχα, περίπου 430.000 άνθρωποι στην Ευρώπη παθαίνουν ετησίως πνευμονική εμβολή.

Και οι δύο καταστάσεις είναι πιο συχνές στα μεγάλης ηλικίας άτομα.

Η πρακτική σημασία

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά πρακτική αξία, εκτίμησε η Dr Mary Cushman, καθηγήτρια Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Όπως εξήγησε, οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α ή Β πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εγχειρήσεις, ο τραυματισμός και η ακινησία αυξάνουν τον κίνδυνο για θρόμβωση. Όλοι, εξ άλλου, πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο αυτό, διατηρώντας φυσιολογικό βάρος και προσέχοντας τη διατροφή μας. Απαραίτητο είναι ακόμα και γυμναζόμαστε συστηματικά.

«Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πως μπορεί η ομάδα αίματος να επηρεάσει τον κίνδυνο για θρόμβωση», είπε. «Ωστόσο γνωρίζουμε πως ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι υψηλότερος για όσους έχουν ομάδες αίματος Α ή Β, επομένως χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή».

Στη νέα μελέτη δεν αξιολογήθηκε η νοσηρότητα ατόμων με ομάδα αίματος ΑΒ.