Τι σχέση έχει η μύτη μας με την… κβαντομηχανική

  • Iatropedia
Η όσφρηση δεν είναι μια αίσθηση σαν όλες τις άλλες. Είναι μια διαδικασία πολύπλοκη και εξαιρετικά δυσκολονόητη. Μπορεί δηλαδή να νομίζουμε ότι η μύτη μας μυρίζει τα μόρια που υπάρχουν στον αέρα και δημιουργούν τις μυρωδιές, αλλά τα πράγματα δεν είναι μόνο έτσι. Η διαδικασία της όσφρησης για να λειτουργήσει, συμπεριλαμβάνει έναν κβαντοφυσικό μηχανισμό, και πειράματα που έγιναν σε ανθρώπους επιβεβαίωσαν την...κβαντομηχανική πλευρά της αίσθησης αυτής...

Ανάμεσα στους επιστήμονες που επιβεβαίωσαν την κβαντομηχανική φύση της… όσφρησης είναι και αρκετοί Έλληνες, ενώ η δημοσίευση της έρευνας στο περιοδικό PloS ONE, διαπίστωνε τα εξής: Η όσφρηση δεν εξαρτάται μόνο από τα σχήματα των μορίων που μυρίζουμε στον αέρα, αλλά και από τις δονήσεις αυτών των μορίων. Οι άνθρωποι είναι σε θέση να διακρίνουν ανάμεσα στα διαφορετικά δονούμενα μόρια και αυτή η ικανότητα αποδίδεται σε κβαντικά φαινόμενα που συμβαίνουν στα βιολογικά συστήματα.

Η θεωρία που θέλει την όσφρηση να έχει σχέση και με τη δόνηση των μορίων πρωτοεμφανίσθηκε το 1996 και ακόμη η επιστημονική κοινότητα δεν την έχει αποδεχτεί εξ ολοκλήρου. Η άποψη που κυριαρχεί ακόμη θέλει την όσφρηση να εξαρτάται από το σχήμα των μορίων που γίνονται αντιληπτά με βιοχημικό τρόπο από τους σχετικούς μοριακούς υποδοχείς της μύτης.

Ο Λούκα Τούριν που διατύπωσε το 1996 την “αιρετική” θεωρία περί κβαντομηχανικής της όσφρησης επιμένει ότι η κυρίαρχη άποψη έχει κενά τα οποία μόνο η κβαντομηχανική μπορεί να λύσει. Όπως υποστηρίζει, η εναλλακτική δονητική- κβαντική θεωρία -ότι η οσμή ενός μορίου εξαρτάται από τις χαρακτηριστικές δονήσεις του, τις οποίες «πιάνει» η μύτη- εξηγεί καλύτερα το φαινόμενο της όσφρησης.

Πάντως η επιστημονική κοινότητα παραμένει διχασμένη για το κατά πόσο η κβαντική θεωρία της όσφρησης έχει βάση. «Υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά προβλήματα που η θεωρία των σχημάτων στην όσφρηση δεν μπορεί να εξηγήσει, αλλά η θεωρία των δονήσεων τα εξηγεί. Η τελευταία έχει μεν κάποια περιφερειακή υποστήριξη, όμως οι άνθρωποι δεν θέλουν να συμφωνήσουν με τον Λούκα Τούριν. Είναι επιστημονική αυτοκτονία» δήλωσε ο Τιμ Τζέικομπ, ειδικός σε θέματα όσφρησης στο πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία.

Πάντως θέση πήρε και ο νομπελίστας του 2004, Ρίτσαρντ Άξελ του πανεπιστημίου Κολούμπια, ο οποίος βραβεύτηκε για την χαρτογράφηση των γονιδίων και των υποδοχέων που ελέγχουν την αίσθηση της όσφρησης, και ο οποίος δήλωσε ότι το είδος των πειραμάτων που έκανε η νέα έρευνα, δεν μπορούν να δώσουν οριστική απάντηση στη διαμάχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μια μύτη μεγαλώνει επάνω στο χέρι του. ΒΙΝΤΕΟ

μην καταπιέζετε το φτάρνισμα σας. διαβάστε τι μπορείτε να πάθετε

πόσο πολύ η διαφήμιση επηρεάζει τις γυναίκες

γιατί όταν τρώμε οι σκύλοι γυροφέρνουν στο τραπέζι μας;

βουλώνει η μύτη σας από το κρύο;