Τι προκαλεί ο εθισμός στα ναρκωτικά;

  • Iatropedia
Κάποιοι άνθρωποι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών από συνήθεια και αυτό γίνεται ολοένα και πιο συχνό. Όσο περνάει όμως ο καιρός ο χρήστης χρειάζεται μεγαλύτερες δόσεις για να μπορέσει να έχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί.Όσο αυξάνεται η χρήση γίνεται σχεδόν ακατόρθωτο να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς την ουσία. Σταματώντας την ουσία μπορεί να νιώσει σωματική αδυναμία (στερητικό σύνδρομο). Πότε κάποιος είναι εξαρτημένος; Ποια είναι τα ύποπτα σημάδια; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Νικόλαου Α.Βαβλιάρα

Κοινωνικού Λειτουργού- Συστημικού Συμβούλου

Τα συμπτώματα ή αλλιώς οι ενδείξεις εξάρτησης από οποιαδήποτε ουσία είναι τα εξής:

ΑΝΟΧΗ. Όσο περισσότερη χρήση κάνει κάποιος τόσο μεγαλύτερη δόση της ουσίας χρειάζεται ώστε να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Ίσως κάποιος δικός σας κάνει χρήση και κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσετε ότι η χρήση αυξήθηκε. Αυτό σημαίνει ότι η ανοχή στην ουσία μεγάλωσε.

ΣΤΕΡΗΣΗ. Οι χρήστες έχουν στερητικά συμπτώματα όταν υποχωρήσει η δράση της ουσίας. Σημάδια της στέρησης είναι το τρέμουλο, άγχος, αγωνία, εφίδρωση, ναυτία και εμετοί, αϋπνία, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη κ.α. Ο εξαρτημένος θα καταφύγει ξανά στη χρήση ώστε να εξαλείψει τα συγκριμένα σημάδια. Το στερητικό σύνδρομο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο ώστε και να συνοδεύεται από παραισθήσεις, πυρετούς ακόμα και επιληπτικές κρίσεις ανάλογα με την ουσία. Ζητήστε βοήθεια από ειδικούς κατά τη διάρκεια αυτών.

ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ. Ένα πρόσωπο που υπόσχεται ότι θα σταματήσει τη χρήση αλλά παρόλα αυτά αδυνατεί παρά τη θέλησή του σίγουρα αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης.

ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ. Η ουσία πλέον είναι αυτή που έχει το πάνω χέρι. Ακόμα κι αν ο ίδιος αληθινά επιθυμεί να σταματήσει όλες του οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό. Αναγκαία κρίνεται η βοήθεια από ειδικούς σε θέματα εξαρτήσεων.

ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΖΩΗΣ. Ο εξαρτημένος παύει να απολαμβάνει όσα τον ευχαριστούσαν κάποτε. Είναι σύνηθες οι άνθρωποι αυτοί να παρατάνε δραστηριότητες οι οποίες κάποτε ήταν σημαντικές για αυτούς. Ο χρήστης περνάει περισσότερο χρόνο στο να κάνει χρήση ή να τη σκέφτεται και δεν υπάρχει χρόνος για τίποτα άλλο.

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ. Τα προβλήματα αυτά δεν εμποδίζουν τον εξαρτημένο να κάνει χρήση. Ακόμα κι όταν αυτά είναι τόσο σοβαρά ώστε κάποιος δε μπορεί να λειτουργήσει στο γάμο του ή στις διαπροσωπικές του σχέσεις γενικότερα εκείνος επιμένει να κάνει χρήση.

Πότε να επισκεφθώ κάποιον ειδικό;

Αν νομίζετε ότι κάποιος που αγαπάτε είναι εθισμένος στα ναρκωτικά θα πρέπει να τον προσεγγίσετε προσεκτικά. Είναι λογικό να φοβάστε την προσέγγιση ενός χρήστη, γιατί δεν ξέρετε πώς θα αντιδράσει.

Είναι σημαντικό να μην αντιμετωπίσετε έναν χρήστη με τρόπο που θα προκαλέσει καυγά. Οι χρήστες ναρκωτικών τείνουν να θυμώνουν εύκολα, ωστόσο, θα πρέπει να μιλήσετε μαζί του και να προσπαθήσετε να τον πείσετε να ζητήσει βοήθεια. Αν εσύ κάνεις χρήση σκέψου τις συνέπειες και ζήτα άμεσα βοήθεια.

Όσο πιο σύντομα απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να υπάρξει θεραπευτικό αποτέλεσμα. Αναζητήστε βοήθεια σε ειδικούς σε θέματα απεξάρτησης και σε εγκεκριμένα προγράμματα θεραπείας κατά των ναρκωτικών.

Νικόλαος Α. Βαβλιάρας

Κοινωνικός Λειτουργός – Συστημικός Σύμβουλος

Email: nikosvavliaras@yahoo.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως να καταλάβω ότι το παιδί μου παίρνει ναρκωτικά;

Μήπως το παιδί σας έχει πέσει θύμα ''bullying'';