Τι να τρώτε στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

  • Iatropedia newsroom
γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης επιδεινώνονται σε ορισμένες εποχές, όπως η εορταστική περίοδος που έρχεται.

Στην πραγματικότητα, περίπου το 1/3 του πληθυσμού επηρεάζεται από αυτή τη χρόνια πάθηση, την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ακαδημία παρέχει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης αυτής της πεπτικής διαταραχής, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ).

«Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της ΓΟΠ. Ορισμένες τροφές και διατροφικές συνήθειες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, ενώ άλλες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα ζωής για άτομα που αντιμετωπίζουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση», δήλωσε η εκπρόσωπος της ακαδημίας Dr. Julie Stefanski, διαιτολόγος – διατροφολόγος στη Βαλτιμόρη.

Η ΓΟΠ εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου επανέρχεται στον οισοφάγο, προκαλώντας συμπτώματα όπως καούρα, πόνο στο στήθος, ναυτία ή έμετο, αναφέρει η ακαδημία.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ΓΟΠ μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος του οισοφάγου.

Οδηγίες για την διαχείριση της νόσου

Η Dr. Stefanski λέει ότι τα άτομα που θέλουν να διαχειριστούν τη ΓΟΠ θα πρέπει να:

  • Αποφύγουν τροφές που προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ΓΟΠ, όπως μέντα, σοκολάτα, αλκοόλ, καφεΐνη, όξινα τρόφιμα και πικάντικα τρόφιμα.
  • Τρώνε μικρότερα, συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μειώσουν την πίεση στο στομάχι και τον οισοφάγο.
  • Περιορίσουν τα λιπαρά τρόφιμα και το πρόσθετο βούτυρο και έλαια στη διατροφή τους, επιλέγοντας αντί αυτού επιλογές ψητές ή στον ατμό  και να λαμβάνουν την πρωτεΐνη τους από άπαχα κρέατα, πουλερικά, ψάρια, τόφου και φασόλια.

«Η συζήτηση με έναν διαιτολόγο διατροφολόγο μπορεί επίσης να βοηθήσει τους πάσχοντες από ΓΟΠ», υποστήριξε η Dr. Stefanski. Μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου διατροφικού πλάνου γύρω από τις συγκεκριμένες ανάγκες και τα ερεθίσματα ενός ατόμου.

«Κάνοντας ενημερωμένες διατροφικές επιλογές και στενά συνεργαζόμενοι με ένα ειδικό, τα άτομα μπορούν να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων της ΓΟΠ και να απολαύσουν μια πιο άνετη και ικανοποιητική ζωή», είπε η Dr. Stefanski.