Τι να προσέχουν οι άντρες για να είναι περισσότερο γόνιμοι!

  • Iatropedia
Η αντρική υπογονιμότητα ευθύνεται για τις μισές περίπου περιπτώσεις υπογονιμότητας που παρατηρείται στα ζευγάρια. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι πρέπει να προσέχουν οι άντρες και ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής πρέπει να κάνουν για να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προσέχουν οι άντρες και πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα που πρέπει να πραγματοποιήσουν προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στην απόκτηση ενός παιδιού.

1) Προσέξτε το βάρος σας, γιατί τόσο τα παραπανίσια κιλά όσο και το χαμηλό σωματικό βάρος παρεμβαίνουν στη λίμπιντο και επηρεάζουν το σπέρμα. Για τη φυσιολογική παραγωγή σπέρματος να καταναλώνετε τροφές με ψευδάργυρο, βιταμίνες και φυλικό.

2) Σταματήστε το κάπνισμα. Το κάπνισμα ελαττώνει την παραγωγή σπερματοζωαρίων. Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για την απόκτηση μωρού φροντίστε να το κόψετε τουλάχιστον τρεις μήνες πριν.

3) Ελαττώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ επηρεάζει την παραγωγή και τα διάφορα χαρακτηριστικά των σπερματοζωαρίων (π.χ. κινητικότητα).

4) Ελέγξτε τη φαρμακευτική αγωγή που τυχόν λαμβάνετε. Συζητήστε με το γιατρό σας αν τα φάρμακα που παίρνετε επηρεάζουν τη γονιμότητά σας.

5) Μη στηρίζετε τους φορητούς υπολογιστές στα πόδια σας, γιατί η αυξημένη θερμότητα στους όρχεις ελαττώνει την παραγωγή σπέρματος.

6) Αποφύγετε τους τραυματισμούς στην περιοχή των όρχεων.

7) Η ακτινοβολία και η έκθεση σε διάφορα χημικά (π.χ. λιπάσματα) επίσης συνδέονται με την αντρική υπογονιμότητα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr