Τι μπορεί να σημαίνει το “τσούξιμο” κατά την ούρηση;

  • Iatropedia
Σας έχει συμβεί να θέλετε να ουρήσετε και να νιώθετε ένα τσούξιμο; Άλλες φορές να είναι παροδικό και άλλες να είναι έντονο σαν να έχετε ξυράφια στην ουρήθρα σας. Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά; Τι θα πρέπει να κάνει κάποιος άνθρωπος που δυσκολεύεται να ουρήσει από το τσούξιμο; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα βρείτε απάντηση στις πιο συχνές σας απορίες...

Το αίσθημα “τσουξιματος” ή “καψίματος” στην ούρηση ,προέρχεται από τον ερεθισμένο βλεννογόνο της ουρήθρας.

Το αίτιο μπορεί να είναι η κάκωση της ουρήθρας ή φλεγμονή της. Άλλες παθήσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Κάκωση μπορεί να προκαλέσει ένας μικρός λίθος , ένας εσωτερικός ή εξωτερικός τραυματισμός ,ή μία προηγούμενη ιατρική πράξη (καθετήρας ,κυστεοσκόπηση)

Η φλεγμονή μπορεί να οφείλεται σε προηγούμενη κάκωση, μετάδοση κατά την επαφή ,ή ανάπτυξη μυκήτων και άτυπων βακτηριδίων (συνθήκες υγιεινής).Πρόληψη αποτελούν η χρήση προφυλακτικού και ιδιαίτερα η φροντίδα των γεννητικών οργάνων με ήπια αντισηπτικά , προσέχοντας να μην αφήνουμε υγρασία(καλό στέγνωμα).

Συνήθως ο ερεθισμός της βαλάνου ή του κόλπου ,επηρεάζει και το έξω στόμιο της ουρήθρας.

Σε όλες τις περιπτώσεις ,χρειάζεται να συμβουλευτούμε ουρολόγο ,ο οποίος θα μας υποδείξει τον κατάλληλο έλεγχο και θεραπεία.

Σημεία που θα βοηθήσουν τη διάγνωση είναι η ταυτόχρονη ύπαρξη αίματος ,φαγούρας ,περίεργης οσμής , κιτρινωπού ή άλλου εκκρίματος από την ουρήθρα.

Σχεδόν πάντα χρειάζεται γενική ούρων ,καλλιέργεια ούρων ,καλλιέργεια και άμεσο παρασκεύασμα ουρηθρικού εκκρίματος ,που γίνονται σε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Η θεραπεία γίνεται με εξειδικευμένα για την περιοχή αντιβιοτικά ,σύμφωνα με το αντιβιόγραμμα της καλλιέργειας.Συχνά χρησιμοποιούμε και αλοιφές στην περιοχή της βαλάνου ή του κόλπου.

Η ουρήθρα είναι “ευγενής” και “ευαίσθητη”,και έτσι πρέπει να της φερόμαστε!

Δημήτριος Μπορούσας,

χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

www.borousas.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

8 αλήθειες για το μέγεθος του πέους

το εγχειρίδιο του αυνανισμού- τι πίστευαν οι γιατροί το 1927

ποια είναι τα 8 συχνότερα ατυχήματα στο σεξ

δεν θα πιστέψετε τι προσφέρει ένα βαθύ παθιασμένο φιλί στο στόμα

δείτε πως στο παρελθόν έπνιγαν τις ερωτικές τους επιθυμίες- φωτό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ