Τι μπορείτε να πάρετε από ένα ΑΤΜ εκτός από λεφτά… [vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ΑΤΜ
Γνωρίζατε ότι κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το ΑΤΜ της τράπεζας για να βγάλετε λεφτά, μαζί με χαρτονομίσματα είναι πολύ πιθανό να φύγετε και με χιλιάδες μικρόβια στα χέρια;

Όπως και δεκάδες άλλα κοινόχρηστα αντικείμενα στην καθημερινότητά σας (τηλεκοντρόλ, χερούλι πόρτας κ.α.) έτσι και το πληκτρολόγιο σε ένα ΑΤΜ μπορεί να έχει πάρα πολλά μικρόβια και βακτήρια. Από την στιγμή που αγγίζετε με γυμνά χέρια το πληκτρολόγιο στο ΑΤΜ, αυτά τα βακτήρια μεταφέρονται στα χέρια σας και από εκεί στο πρόσωπό σας όταν το αγγίζετε (κάτι που συμβαίνει δεκάδες φορές μέσα στην ημέρα, έστω και ασυναίσθητα).

Τώρα, ερευνητές στη Ν. Υόρκη ανέλυσαν τα πληκτρολόγια από συνολικά 66 μηχανήματα ΑΤΜ στο Μανχάταν, το Μπρούκλιν και το Κουίνς. Βρήκαν ότι τα ΑΤΜ είναι γεμάτα με μικρόβια από το ανθρώπινο δέρμα, παρόμοια με εκείνα που βρίσκονται στο μπάνιο, στις μαξιλαροθήκες και στις τηλεοράσεις.

Βρήκαν επίσης ότι εκτός από το ότι “αφήνουμε λίγο από τον εαυτό μας” κάθε φορά που αγγίζουμε το πληκτρολόγιο ενός ΑΤΜ, αφήνουμε επίσης διαφόρων ειδών “σκουπίδια” από περισσεύματα φαγητού. Οι ερευνητές βρήκαν ίχνη από κοτόπουλο, ψάρι και άλλα θαλασσινά, τα οποία ήταν από τα πιο συχνά μικρόβια από υπολείμματα τροφών. Στο Μανχάταν βρήκαν ένα είδος μούχλας, που ονομάζεται Xeromyces bisporus, η οποία συνδέεται με χαλασμένο κέικ και άλλα ψημένα αγαθά (όπως σφολιάτες).

Υπάρχει όμως και κάτι θετικό: σύμφωνα με τους ερευνητές η πλειονότητα των μικροβίων που βρήκαν στα ΑΤΜ είναι ακίνδυνη. Αηδιαστική, ναι, αλλά ακίνδυνη.

Για τους ερευνητές τα ΑΤΜ μοιάζουν με “μικροσκοπικά εργαστήρια”, μέσω των οποίων οι επιστήμονες μπορούν να “μελετήσουν το DNA της πόλης”. Τα μηχανήματα αυτά “στεγάζουν” έναν μοναδικό μικρόκοσμο μικροβίων, βακτηρίων και άλλων ζωντανών μικροοργανισμών, που δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν καθημερινά.

Η μελέτη αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου ερευνητικού προγράμματος για τη διερεύνηση του “αστικού μικροβιόματος” της Νέας Υόρκης. Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν μελετήσει ευρήματα μικροβίων και βακτηρίων στο σύστημα του μετρό, που παρέχουν πληροφορίες για τους ανθρώπους από όλη την πόλη.

http://www.nytimes.com