Τι μπορεί να συμβαίνει, αν σας ανεβαίνει η πίεση όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι

  • Ρούλα Τσουλέα
πίεση
Τι έδειξε πολυετής μελέτη στην Ιταλία, σε εκατοντάδες νέους ηλικίας 18-45 ετών. Ποιες ήταν οι πιο επικίνδυνες αυξήσεις της πίεσης. Τι συνιστούν οι ερευνητές.

Οι νέοι που παρουσιάζουν απότομη αύξηση στην αρτηριακή πίεση όταν σηκώνονται από το κρεβάτι, δεν πρέπει να την αμελούν, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιταλία. Και αυτό διότι μπορεί να αποτελεί προάγγελο σοβαρών προβλημάτων υγείας αργότερα στη ζωή.

Και δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη η διαφορά. Ακόμα και οι μικρές αυξήσεις της πίεσής τους μπορεί να αποτελούν σημαντικό προγνωστικό δείκτη της μελλοντικής υγείας τους, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Hypertension. Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, ενέταξαν σε αυτήν 1.207 νέους, ηλικίας 18 έως 45 ετών. Όλοι τους είχαν σταδίου 1 υπέρταση, δηλαδή είχαν:

  • Συστολική πίεση (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) 140–159 mmHg ή/και
  • Διαστολική πίεση (ο μικρός αριθμός στη μέτρηση) 90-99 mmHg.

Η συστολική πίεση είναι η δύναμη που ασκείται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων όταν η καρδιά πάλλεται. Αντίστοιχα, η διαστολική είναι η πίεση όταν η καρδιά χαλαρώνει ανάμεσα στους κτύπους.

Κανένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη δεν έπαιρνε φάρμακα πριν ενταχθεί σε αυτήν. Και αυτό διότι εθεωρούντο ως «χαμηλού κινδύνου» για καρδιαγγειακά επεισόδια, λόγω του υπόλοιπου ιατρικού ιστορικού και του τρόπου ζωής τους. Ειδικότερα, δεν έπασχαν από διαβήτη, διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας, καρδιοπάθεια κ.λπ.

Τα ευρήματα

Κατά την έναρξη της μελέτης, μετρήθηκε κατ’ επανάληψη η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων. Μεταξύ των μετρήσεων ήταν και κατά τη στιγμή που ξάπλωναν στο κρεβάτι και όταν σηκώνονταν.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, σε πολλούς από αυτούς αυξανόταν η πίεση όταν σηκώνονταν από το κρεβάτι. Η αύξηση κυμαινόταν από 6,5 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) έως 11,4 mmHg.

Υπήρχαν και εθελοντές που παρουσίαζαν μείωση της συστολικής πίεσης όταν σηκώνονταν από το κρεβάτι, κατά 3,8 mmHg κατά μέσον όρο.

Στη διάρκεια των επόμενων 17 ετών, καταγράφηκαν 105 σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάματα, με τα πιο συχνά να είναι:

  • Εμφράγματα
  • Στηθάγχη
  • Εγκεφαλικά επεισόδια

Οι πιθανότητες να εκδηλωθεί ένα τέτοιο επεισόδιο ήταν σχεδόν διπλάσιες (αύξηση κατά 97%) στο 10% των εθελοντών που είχαν την μέγιστη αύξηση στην πίεση όταν σηκώνονταν από την ξαπλωτή στην όρθια θέση.

Ισχυρός προγνωστικός δείκτης

Το εύρημα αυτό παρέμεινε ισχυρό και όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα δεδομένα τους για να λάβουν υπ’ όψιν και την 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης.

«Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι η αρτηριακή πίεση μετά την κατάκλιση μπορεί να αποτελεί ισχυρό προγνωστικό δείκτη μελλοντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Paolo Palatini, καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα. «Επομένως πρέπει να μετριέται σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και στους νέους».

Ο Dr. Palatini πρόσθεσε πως, αν η ορθοστατική πίεση βρεθεί αυξημένη και συνυπάρχει με υπέρταση έστω και χαμηλού κινδύνου, πρέπει να ληφθούν μέτρα. Τα μέτρα αυτά αφορούν τη βελτίωση του τρόπου ζωής (π.χ. διατροφή, άσκηση) και ενδεχομένως λήψη φαρμάκων, κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock