Τι μπορεί να πάθετε αν καταπιείτε μια τσίχλα. Πότε υπάρχει κίνδυνος

  • Ρούλα Τσουλέα
τσίχλα
Η τσίχλα είναι ένα προϊόν που προορίζεται για να το μασάμε και όχι να το καταπίνουμε. Πόσο μάλλον που πολλές τσίχλες αποτελούνται από συνθετικό υλικό, το οποίο δεν αφομοιώνεται από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αν σας αρέσουν οι τσίχλες, σίγουρα σας έχει συμβεί: είτε επειδή δεν βρίσκετε καλάθι για να την πετάξετε είτε κατά λάθος, σίγουρα έχετε καταπιεί μία τσίχλα ή και περισσότερες. Πόσο ασφαλές όμως είναι αυτό; Πότε πρέπει να συμβουλευθείτε έναν γιατρό; Και τι ισχύει για τα παιδιά;

Η αλήθεια είναι ότι η τσίχλα είναι ένα προϊόν που παράγεται για να το μασάμε και όχι να το καταπίνουμε. Κάποτε, οι τσίχλες παρασκευάζονταν μόνο από φυσικά υλικά, όπως ρητίνες διαφόρων δέντρων ή, ειδικά στην χώρα μας, η μαστίχα. Σήμερα, όμως, πολλές τσίχλες αποτελούνται από συνθετικό υλικό,  το οποίο δεν αφομοιώνεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, λέει η διαιτολόγος Beth Czerwony, από το Βαριατρικό & Μεταβολικό Ινστιτούτο της Cleveland Clinic στο Οχάιο.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως αν καταπιείτε μια τσίχλα θα μείνει στο στομάχι σας για πάντα, σπεύδει να διευκρινίσει. «Θα αποβληθεί από τον οργανισμό ακολουθώντας την φυσική διαδρομή του πεπτικού συστήματος», λέει. «Απλώς, έως ότου αποβληθεί θα παραμείνει αναλλοίωτη».

Σε πόσο καιρό θα συμβεί αυτό; «Αν καταπιείτε μία τσίχλα, θα αποβληθεί με τα κόπρανα περίπου 40 ώρες αργότερα», απαντά. «Είναι το ίδιο που συμβαίνει και με εδώδιμα προϊόντα, όπως οι ακατέργαστοι σπόροι, οι κόκκοι του καλαμποκιού και η φλούδα της πιπεριάς. Όλα διέρχονται από την πεπτική οδό στην αρχική μορφή τους, διότι το σώμα δεν μπορεί να τα πέψει».

Εφ’ όσον, λοιπόν, έχετε καταπιεί μία τσίχλα, δεν χρειάζεται καν να ασχοληθείτε να δείτε πότε θα την αποβάλλετε. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα μείνει πολύ στον οργανισμό σας, τονίζει.

Πότε να ανησυχήσετε

Αν όμως καταπιείτε περισσότερες τσίχλες, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα. «Αν κάποιος καταπίνει, λ.χ., μία τσίχλα κάθε μέρα για μία εβδομάδα ή βάλει στο στόμα του τέσσερις τσίχλες μαζί και μετά τις καταπιεί, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το πεπτικό του», προειδοποιεί η Dr. Czerwony.

Όπως εξηγεί, όταν η κατάποση συμβαίνει καθημερινά ή και πολλές φορές την ημέρα, υπάρχει κίνδυνος απόφραξης του εντέρου. Αν συμβεί αυτό, οτιδήποτε κι αν φάτε στη συνέχεια θα προκαλεί αίσθημα πίεση και πόνο στην κοιλιά σας, επειδή δεν θα μπορεί να περάσει το σημείο της απόφραξης.

Δυστυχώς, μια εντερική απόφραξη δεν αποκαθίσταται μόνη της, προσθέτει η ειδικός. Και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να καταλήξει σε ρήξη εντέρου, που είναι πολύ επικίνδυνη. Επομένως, «να ζητήσετε αμέσως ιατρική συμβουλή, εάν καταπιείτε πολλές τσίχλες και αρχίσετε να έχετε ύποπτα συμπτώματα», συνιστά. Τέτοιου είδους συμπτώματα είναι:

  • Πόνος στην κοιλιά
  • Δυσκοιλιότητα
  • Πρήξιμο στην κοιλιά ή δυσφορία σαν να έχετε φάει πάρα πολύ φγητό
  • Έντονες κράμπες στην κοιλιά
  • Έμετος

Τι να προσέξετε στα παιδιά

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει ότι οι γονείς μπορούν να δίνουν σποραδικά μία τσίχλα στα παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών. Πρέπει, όμως, πρώτα να τους καταστήσουν σαφές ότι δεν επιτρέπεται να την καταπιούν.

Μια καλή ιδέα θα ήταν να τους δίνετε μισή τσίχλα τη φορά και να τους επαναλαμβάνετε τακτικά ότι δεν είναι καραμέλα. Επομένως, πρέπει να την φτύνουν και όχι να την καταπίνουν.

Αν παρ’ όλα αυτά, το παιδί καταπιεί μία τσίχλα, δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε πολύ. Ο οργανισμός τους θα την αποβάλλει με τα κόπρανα, με την διαδικασία που προαναφέρθηκε.

Αν το παιδί καταπιεί περισσότερες από μία τσίχλες, ενημερώστε τον παιδίατρο και έχετε το νου σας για τυχόν πεπτικά ενοχλήματα, συνιστά η Dr. Czerwony.

Φωτογραφία: iStock