Τι κρύβει η ζαλάδα; Όλες οι αιτίες

  • Iatropedia
Μια δυσάρεστη κατάσταση την οποία βιώνουν ένας στους πέντε συμπολίτες μας είναι οι έντονες ζαλάδες που πολλές φορές ξεκινούν ακόμη και από την ώρα που ξυπνούν από το κρεβάτι. Το πρόβλημα αυτό είναι έντονο με συνέπεια οι πάσχοντες να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι από την ζαλάδα. Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα; Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από μια ζάλη; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Αν η ζάλη συνοδεύεται με την αίσθηση ότι περιστρέφονται τα πάντα γύρω σας και έχετε ναυτία ή κάνετε εμετούς τότε έχετε ίλιγγο. Πολλές φορές η ημικρανία συνοδεύεται με ζάλη, η οποία μπορεί να έρθει πριν, μετά ή ακόμη και χωρίς τον πονοκέφαλο.

Το άγχος και το στρες ειδικά αν έχετε την τάση να αναπνέετε γρήγορα υπό τέτοιες συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν ζάλη. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και μία ξαφνική πτώση της πίεσης, η αφυδάτωση, ο πυρετός και η αναιμία. Επίσης οι αρρυθμίες της καρδιάς και ορισμένα φάρμακα μπορεί να ευθύνονται για τα επανειλημμένα επεισόδια ζάλης.

Εάν έχετε ένα παρατεταμένο ή επαναλαμβανόμενα επεισόδια και δεν είστε σίγουροι τι τα προκαλεί τότε είναι καλύτερα να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Τα συμπτώματα που πρέπει να σας κινητοποιήσουν είναι:

Πονοκέφαλο, ιδιαίτερα αν είναι σοβαρός ή διαφορετικός από αυτόν που έχετε συνήθως

Απώλεια ακοής ή όρασης

Πρόβλημα με την ομιλία

Αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια

Δυσκολία στο περπάτημα

Απώλεια των αισθήσεων

Μούδιασμα στο σώμα

Πόνος στο στήθος

Ακανόνιστο ρυθμό καρδιάς.

Μερικές φορές ο γιατρός μπορεί να σας πει την αιτία της ζάλης από τα συμπτώματα και την κλινική εξέταση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χρήσιμες συμβουλές για την υψηλή πίεση

Απλές φυσικές συμβουλές για τη ζαλάδα από την υπόταση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν