Τι κίνδυνο κρύβει ο πυκνός μαστός στις γυναίκες – Καρκίνος και μαστογραφία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Οι γυναίκες ξεκινούν με στήθη που είναι κυρίως γεμάτα με αδενικό ιστό που παράγει γάλα ("πυκνός ιστός"). Αυτός ο ιστός μεταβάλλεται σιγά-σιγά σε λίπος, καθώς η γυναίκα γερνάει με μια επιτάχυνση στην αλλαγή αυτή κατά την εμμηνόπαυση.

Οι περισσότεροι από τους πιο γνωστούς τρόπους περιγραφής της πυκνότητας του μαστού αρχίζουν με μια εκτίμηση του όγκου του πυκνού ιστού από μια ακτινογραφία που μπορεί να παρουσιαστεί ως “ποσοστό του μαστού”, ή να απλουστευθεί ως κατηγορία όπου:

  • Το «A» υποδηλώνει ένα πολύ λιπαρό στήθος
  • Το «Β» ένα στήθος με διασκορπισμένη πυκνότητα σε αυτό
  • Το «C» ένα ετερογενώς πυκνό στήθος
  • Το «D» ένα εξαιρετικά πυκνό στήθος

πυκνός μαστός

Στη Δύση, το 70-80% των γυναικών πριν την εμμηνόπαυση είναι «C» ή «D», αλλά μετά την εμμηνόπαυση μειώνεται στο 40-50%.

Πυκνός μαστός: Μπορούμε να ψηλαφίσουμε την πυκνότητα του μαστού; Εάν όχι, πώς προσδιορίζεται;

Μπορείτε να καθορίσετε την πυκνότητα του μαστού μόνο με ακτινογραφία, μαστογραφία και στη συνέχεια να ποσοτικοποιήσετε με κάποιον τρόπο τον όγκο του πυκνού ιστού ή, πιο απλοϊκά, την ποσότητα του λευκού ιστού στο στήθος.

πυκνός μαστός

Πυκνός μαστός: Πόσες ενδείξεις υπάρχουν ότι ο καρκίνος είναι πιο πιθανός σε γυναίκες με πολύ πυκνούς μαστούς;

Εκατοντάδες έρευνες από τη δεκαετία του 1980 μέχρι και σήμερα έδειξαν αυτήν τη σχέση και σχεδόν όλες οι μεγάλες οργανώσεις φροντίδας του μαστού παγκοσμίως αποδέχονται τώρα τη σχέση αυτή, αν και εξακολουθεί να υπάρχει συζήτηση σχετικά με το μέγεθος του επιπλέον κινδύνου και τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες χρησιμοποίησαν ημιαυτόματα εργαλεία ανάλυσης, αλλά πιο πρόσφατα, πλήρως αυτοματοποιημένα εργαλεία έχουν δείξει την ίδια σχέση.

Πυκνός μαστός: Η πυκνότητα του μαστού αυξάνεται ή μειώνεται με την ηλικία;

Μειώνεται, με επιτάχυνση αυτής της μείωσης κατά την εμμηνόπαυση. Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία.

Πυκνός μαστός: Γιατί οι καρκίνοι που εμφανίζονται σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς μπορεί να μην φανούν στην τυπική μαστογραφία;

Οι καρκίνοι εμφανίζονται ως λευκά αντικείμενα σε μια ακτινογραφία του μαστού. Αν ένα λευκό αντικείμενο εμφανίζεται σε λευκό ή πυκνό φόντο, είναι πολύ πιο δύσκολο να το δείτε απ’ ό,τι αν αποτυπώνεται σε σκούρο ή λιπαρό φόντο. Φανταστείτε να προσπαθείτε να βρείτε μια χιονόμπαλα μέσα σε ένα χιονισμένο τοπίο, έναντι ενός σκοτεινού δρόμου.

πυκνός μαστός

Πυκνός μαστός: Πώς μπορεί να εκτιμηθεί η πυκνότητα του μαστού;

Οι ακτινολόγοι μπορούν να κρίνουν την πυκνότητα με το μάτι και οι κρίσεις τους έχουν αποδειχτεί αρκετά ακριβείς στην πρόβλεψη του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές στην εκτίμηση της πυκνότητας μεταξύ ακτινολόγων.

Μια πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι ένας ακτινολόγος έκρινε ότι μόνο το 8% ενός συγκεκριμένου πληθυσμού γυναικών είχε πυκνούς μαστούς, ενώ ένας άλλος έκρινε ότι το 86% του ίδιου πληθυσμού είχε πυκνούς μαστούς.

Για να βελτιωθεί η “συνοχή” των απόψεων των ακτινολόγων, εφαρμόζονται πλέον στις μέρες μας αυτοματοποιημένα λογισμικά μέτρησης, οπότε το αποτέλεσμα βγαίνει από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αυτά τα πακέτα λογισμικού υπολογίζουν αυτόματα και αντικειμενικά τον όγκο του μαστού συνολικά, εν συνεχεία τον όγκο του πυκνού ιστού στον μαστό και τέλος επεξεργάζονται την αναλογία μεταξύ των δύο αυτών μετρήσεων, για να καταλήξουν στην πραγματική πυκνότητα του μαστού.

Πυκνός μαστός: Από ποια συμπληρωματική εξέταση μπορούν να επωφεληθούν οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς;

Υπάρχουν πολλές επιλογές για τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς.

Η τομοσύνθεση (tomosynthesis) είναι μια ψευδο-τρισδιάστατη μορφή μαστογραφίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι βοηθάει στην ανίχνευση του καρκίνου σε μαστούς κατηγορίας «Β» και «C», αλλά μερικές πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ελάχιστα οφέλη για τα εξαιρετικά λιπαρά ή εξαιρετικά πυκνά στήθη.

Τόσο το υπερηχογράφημα μαστού, όσο και η μαγνητική τομογραφία του μαστού μπορούν να ανιχνεύσουν καρκίνους σε εξαιρετικά πυκνούς μαστούς, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι αποδίδουν περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα και ότι έχουν υψηλό κόστος.

πυκνός μαστός

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από το https://www.news-medical.net

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν