Τι κινδύνους κρύβουν οι πολύποδες στο ενδομήτριο;

Ένα μείζον θέμα που απασχολεί όλες τις γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία είναι οι πολύποδες στο ενδομήτριο. Υπολογίζεται ότι μια στις δέκα γυναίκες θα εμφανίσουν πολύποδες το μέγεθος των οποίωνμπορεί να είναι από μερικά χιλιοστά (όσο ένα σουσάμι) μέχρι αρκετά εκατοστά (όσο μια μπάλα του γκολφ ή μεγαλύτερου μεγέθους ). Οι πολύποδες της μήτρας εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες που διανύουν ή έχουν ολοκληρώσει την εμμηνόπαυση, αν και μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους και σε νεότερες γυναίκες. Τι είναι οι πολύποδες στο ενδομήτριο; Ποια είναι η θεραπεία τους; Πότε και πως εμφανίζονται; Τι γίνεται με την εγκυμοσύνη; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα βρείτε απαντήσεις σε όλα σας τα ερωτήματα.

Πάνω από 30% αύξηση σε σχέση με τις δύο τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζουν οι πολύποδες του ενδομητρίου στις σύγχρονες γυναίκες που καθυστερούν όλο και περισσότερο να τεκνοποιήσουν για χάρη της καριέρας.

Πρόκειται για πολύποδες που εντοπίζονται εντός της μήτρας και μπορεί να προκαλέσουν σειρά συμπτωμάτων στη γυναίκα και φυσικά δυσκολία τεκνοποίησης στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την γυναικολόγο μαιευτήρα Σταυρούλα Ευθυμιάδη «τα ακριβή αίτια μπορεί μέχρι στιγμής να είναι άγνωστα αλλά ενοχοποιείται η καθυστέρηση τεκνοποίησης κυρίως από τις σύγχρονες γυναίκες που βάζουν άλλες προτεραιότητες από την απόκτηση ενός παιδιού».

Όσο για τα συμπτώματα η κ.Ευθυμιάδη εξηγεί: «το βασικό σύμπτωμα που πρέπει να υποψιάσει μια γυναίκα και να σπεύσει στο γιατρό της είναι η αιμορραγία με σκούρες εκκρίσεις πριν την περίοδο. Σε μεγαλύτερους πολύποδες μπορεί να καταγραφεί έντονη αιμορραγία εντός της περιόδου».

Σε ότι αφορά στη διάγνωση και τη θεραπεία, αφού εντοπισθεί το πρόβλημα κλινικά με υπερηχογράφημα και υστεροσκόπηση πρέπει να ακολουθήσει : «είτε απόξεση όπου όμως υπάρχει πιθανότητα να μην αφαιρεθεί πλήρως ο πολύποδας, είτε να γίνει αφαίρεση του πολύποδα με υστεροσκόπηση που θεωρείται η πλέον ενδεδειγμένη σύγχρονη μέθοδος παγκοσμίως» καταλήγει η κ.Ευθυμιάδη.

Να σημειωθεί ότι η συχνότητα εμφάνισής τους είναι εξαιρετικά υψηλή κυρίως στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 30 και 50 ετών.

Η Μαιευτήρας- Γυναικολόγος Σταυρούλα Ευθυμιάδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν