Τι είναι το γλαύκωμα και πότε πρέπει να προσέχουμε;

  • Iatropedia
Πρόκειται ίσως για μια από τις πιο ύπουλες ασθένειες που απειλούν την όραση μας. Όλοι ακούμε για το “γλαύκωμα”, αλλά γνωρίζουμε τι είναι; Ποιους προσβάλει και από ποια ηλικία και μετά και το κυριότερο: ποια είναι τα συμπτώματα του, πως ο γιατρός το εντοπίζει και πως το γλαύκωμα μπορεί να θεραπευτεί; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε πλήρως για την ασθένεια του ματιού που λέγεται γλαύκωμα, πως την προλαβαίνουμε και πως θεραπεύεται.

Του Χρίστου Μπούρου

Χειρουργού Οφθαλμίατρου

Το γλαύκωμα αποτελεί μια πάθηση του οπτικού μας νεύρου, με κύρια αιτία την υψηλή πίεση στα μάτια μας. Προσβάλει περίπου το 3% του πληθυσμού, και αν δε διαγνωστεί εγκαίρως και δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει, αργά αλλά σταθερά, στην τύφλωση.

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του γλαυκώματος είναι η έγκαιρη διάγνωση της υψηλής πίεσης στους οφθαλμούς μας. Μία επίσκεψη στο οφθαλμίατρο, ανά 2 έτη από 40 έως 50 ετών και ανά έτος μετά τα 50, συνήθως είναι αρκετή προκειμένου να γίνεται η μέτρηση της πίεσης. Συχνότερη παρακολούθηση μπορεί να χρειαστεί για άτομα με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.

Αν διαπιστωθεί υψηλή ή οριακή πίεση (φυσιολογικές τιμές μεταξύ 10-21 mmHg), τότε ο οφθαλμίατρος μας θα πρέπει να μας κατευθύνει και με τη βοήθεια μίας αναλυτικής οφθαλμολογικής εξέτασης αλλά και επιπλέον διαγνωστικών εξετάσεων (συχνότερα μίας εξέτασης οπτικών πεδίων) να αποφασίσει αν χρειαζόμαστε ή όχι θεραπεία. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και ακόμα πιο σύγχρονες διαγνωστικές εξετάσεις μελέτης του οπτικού νεύρου και των ινών του, που ίσως χρειαστούν, όμως η αξία του οπτικού πεδίου ήταν και παραμένει αναντικατάστατη.

Η θεραπεία συνήθως γίνεται με κολλύρια τα οποία επιτυγχάνουν την πτώση της ενδοφθάλμιας πίεσης και αυτό με τη σειρά του σταματάει ή επιβραδύνει την εξέλιξη του γλαυκώματος, δηλαδή τη βλάβη του οπτικού νεύρου.

Σε μικρή συχνότητα, περιστατικών που δεν ελέγχονται ικανοποιητικά με τη φαρμακευτική θεραπεία, έχουν θέση άλλες θεραπείες , είτε χειρουργικές είτε με τη χρήση laser.

Ορισμένα σημεία κλειδιά, που καλό είναι να μας μείνουν είναι τα εξής:

– Το γλαύκωμα και η υψηλή πίεση στα μάτια συνήθως δε δίνουν συμπτώματα, προχωρούν ύπουλα και αθόρυβα, γι' αυτό και είναι απαραίτητη η προληπτική εξέταση από τον οφθαλμίατρο.

– Δεν νοείται ασθενής να μπαίνει σε θεραπεία για γλαύκωμα ή να παρακολουθείται για αυτό, χωρίς να κάνει τακτικά (ανά έτος συνήθως) εξέταση οπτικών πεδίων.

– Η θεραπεία στο γλάυκωμα έχει στόχο τη μη επιδείνωση των βλαβών και τη σταθεροποίηση, καθώς οι όποιες βλάβες ήδη υπάρχουν δεν υποστρέφουν, γι' αυτό και η σημασία της πρόληψης.

– Τα σύγχρονα φάρμακα (κολλύρια) για το γλαύκωμα είναι πολύ αποτελεσματικά, η επαναλαμβανόμενη όμως συνταγογράφηση τους και λήψη χωρίς τακτική εξέταση από τον οφθαλμίατρο και εξέταση οπτικών πεδίων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες της όρασης, μη αντιστρέψιμες.

Χρίστος Μπούρος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

cbouros@hotmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως το σάκχαρο χτυπάει τα μάτια;

Έχετε πονοκεφάλους χωρίς λόγο; Πονάτε ενώ δεν έχετε τίποτε; Γιατί;

Τι πρέπει να κάνουν οι υπερτασικοί για την όραση τους;

Πως να απαντάμε στα παιδιά όταν μας ρωτούν για την οικονομική κρίση;

Συμβουλές για καρδιά, διαβήτη, οστεοπόρωση και άλλα νοσήματα

Απόκριες και παιδιά: τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Κίνδυνος-θάνατος η αλόγιστη χρήση φαρμάκων. Χρήσιμες οδηγίες