Τι είναι η χρόνια προστατίτιδα και πως θεραπεύεται;

  • Iatropedia
Έχετε αναρωτηθεί τι είναι η χρόνια προστατίτιδα; Ποια είναι τα συμπτώματα της; Ποιους και πως τους χτυπάει; πως θεραπεύεται και πως θα αναγνωρίσει κάποιος τα συμπτώματα; Πονάει και πόσο επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία αλλά και διάθεση κάποιου άνδρα; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα βρείτε απαντήσεις για μια πάθηση που απασχολεί πολλούς...

Τι είναι η χρόνια προστατίτιδα;

Προστατίτιδα σημαίνει ότι έχετε φλεγμονή του προστάτη αδένα σας. Η προστατίτιδα μπορεί να είναι οξεία (αιφνίδια έναρξη) ή χρόνια (επίμονη). Μπορεί επίσης να είναι μολυσματική (που προκαλείται από λοίμωξη) ή μη μολυσματικό. Για τη διάγνωση της χρόνιας προστατίτιδας, τα συμπτώματα πρέπει να είναι παρόντα για τουλάχιστον τρεις μήνες. Στην οξεία προστατίτιδα, τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται και υποχωρούν πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι της χρόνιας προστατίτιδας:

– Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα

– Χρόνια αβακτηριακή προστατίτιδα / CRPS

– Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα

Τι προκαλεί χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα;

Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα είναι το είδος της μολυσματικής προστατίτιδας. Προκαλείται από μια χρόνια (επίμονη) βακτηριακή λοίμωξη του προστάτη αδένα. Ένας άνδρας με χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα συνήθως θα είχε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις στα ούρα. Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα προκαλείται συνήθως από τον ίδιο τύπο βακτηρίων που προκαλούν τις λοιμώξεις στα ούρα. Ο αδένας του προστάτη μπορεί να συντηρεί τη λοίμωξη και συνεπώς επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις μπορούν να εμφανιστούν. Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, δεν είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χρονίας βακτηριακής προστατίτιδας ;

Οι άνδρες με χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα τείνουν να έχουν συμπτώματα που έρχονται και φεύγουν. Κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, μπορείτε να έχετε πόνο και δυσφορία. Νιώθετε αυτό, κυρίως στη βάση του πέους σας, γύρω από τον πρωκτό σας, ακριβώς πάνω από το ηβικό οστό σας ή / και στο κάτω μέρος της πλάτης σας. Ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί στο πέος και στους όρχεις . Αφόδευση (κόπρανα) μπορεί να είναι οδυνηρή. Μπορεί επίσης να έχετε συμπτώματα από την μόλυνση από ούρα, όπως πόνο όταν ουρείτε, ούρηση συχνά ή μια επείγουσα επιθυμία για ούρηση.

Τα συμπτώματα αυτά είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της οξείας βακτηριακής προστατίτιδας αλλά συνήθως ηπιότερα.

Αν έχετε χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, τα συμπτώματά σας θα είναι γενικά άνετα όταν υποβληθείτε σε αγωγή με αντιβιοτικά. Ωστόσο, εάν τα αντιβιοτικά καθαρίσουν εντελώς τη μόλυνση από τον προστάτη αδένα, είστε σε κίνδυνο της υποτροπής της λοίμωξης και πάλι. Μεταξύ των εξάρσεων, μπορεί να έχετε κάποια ήπια υπολειμματικά συμπτώματα του ουροποιητικού (όπως ούρηση συχνά ή μια επείγουσα επιθυμία για ούρηση).

Χρόνια προστατίτιδα/ σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου

Τι προκαλεί τη χρόνια προστατίτιδα / σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου;

Χρόνια προστατίτιδα / CPPS είναι μια χρόνια (επίμονη) δυσφορία ή πόνος, που αισθάνεστε στην πυελική περιοχή σας – κυρίως στη βάση του πέους σας και γύρω από τον πρωκτό σας. Συνήθως διαγιγνώσκεται σε περίπτωση που είχατε πόνο για τουλάχιστον τρεις μήνες κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

Η αιτία αυτού του τύπου της χρόνιας προστατίτιδας δεν είναι πλήρως κατανοητή. Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί ως προς την αιτία. Αυτές περιλαμβάνουν:

– λοίμωξη του προστάτη με ένα μικρόβιο που δεν έχει ακόμη εντοπιστεί;

– Προβλήματα νεύρων που επηρεάζουν τον προστάτη;

– Μια αυτοάνοση νόσος του προστάτη αδένα (αντισώματα που κανονικά παράγει για την καταπολέμηση της λοίμωξης μπορεί να επιτίθεται στα κύτταρα του προστάτη αδένα για ορισμένο λόγο);

– φλεγμονή που προκύπτει από παλινδρόμηση ούρων στον προστάτη κατά τη στιγμή της ούρησης.

Ο όρος προστατίτιδα αναφέρεται πραγματικά σε φλεγμονή ή / και λοίμωξη του προστάτη αδένα. Ωστόσο, η ακριβής αιτία αυτής της μορφής της χρόνιας προστατίτιδας δεν είναι γνωστή και υπάρχει μια μεταβλητή απόκριση στα αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη παυσίπονα. Για τους λόγους αυτούς, ορισμένοι γιατροί προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο «σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους» ..

Ποια είναι τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας /χρόνιου πυελικού άλγους;

Τα συμπτώματα συνήθως υπάρχουν για τουλάχιστον τρεις μήνες εντός των προηγούμενων έξι μηνών.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

πόνο – αυτός είναι συνήθως γύρω από τη βάση του πέους, γύρω από τον πρωκτό, στην κάτω κοιλιακή χώρα και στο κάτω μέρος της πλάτης. Μερικές φορές ο πόνος απλώνεται μέχρι την άκρη του πέους ή / και στο όρχεις. Ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα της χρόνιας προστατίτιδας. Ο πόνος μπορεί να ποικίλλει σε βαρύτητα από μέρα σε μέρα.

Συμπτώματα Ουροποιητικού- όπως ήπιο πόνο όταν ουρείτε, μια επείγουσα επιθυμία για ούρηση κατά καιρούς, κάποια διστακτικότητα όταν προσπαθείτε να ουρήσετε, μια φτωχή ποή ούρων.

Σεξουαλικά προβλήματα – ίσως να αντιμετωπίσετε ανικανότητα (δυσκολία στύσης), εκσπερμάτωση μπορεί μερικές φορές να είναι επώδυνη και κάποιοι άνδρες έχουν χειρότερο πόνο (όπως περιγράφεται πιο πάνω), μετά το σεξ.

Άλλα συμπτώματα – μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι, με γενικά άλγη και πόνους.

Ποιες είναι οι προοπτικές;

Είναι δύσκολο να δοθεί μια πρόγνωση (προοπτικές). Τα συμπτώματά σας μπορεί να διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και μπορούν να «έρχονται και παρέρχονται» ή να ποικίλλουν σε σοβαρότητα. Παυσίπονα μπορεί να κρατήσουν την ενόχληση στο ελάχιστο.

Οι περισσότεροι άνδρες που διαγνώστηκαν με χρόνια προστατίτιδα / CPPS τείνουν να έχουν μια βελτίωση στα συμπτώματά τους κατά τους επόμενους έξι μήνες. Σε μία μελέτη περίπου το ένα τρίτο των ανδρών δεν είχε περαιτέρω συμπτώματα ένα χρόνο αργότερα. Σε μια άλλη μεγάλη μελέτη, το ένα τρίτο των ανδρών έδειξε μέτρια έως σημαντική βελτίωση σε δύο χρόνια.

Δημήτριος Μπορούσας,

χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

www.borousas.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

τελικά το μέγεθος είναι που μετράει για δυνατούς γυναικείους οργασμούς

πως μπορεί να καταπολεμηθεί η πρόωρη εκσπερμάτιση

αίμα στα ούρα; τι πρέπει να κάνετε όταν το δείτε

μάθετε τα πάντα για την ανδρική υπογονιμότητα

διαβάστε 8 αλήθειες για το μέγεθος του πέους

δείτε πως στο παρελθόν έπνιγαν τις ερωτικές τους επιθυμίες. ΦΩΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν