Τι φταίει αν νιώθετε συχνά πόνο στην φτέρνα τώρα τελευταία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φτέρνα
Ο πόνος στην φτέρνα μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Οι πιο συχνές συνθήκες που προκαλούν πόνο στη φτέρνα γενικά εμπίπτουν σε δύο κύριες κατηγορίες: πόνος κάτω από τη φτέρνα και τον πόνος πίσω από τη φτέρνα.

Όταν περπατάτε επάνω σε σκληρές επιφάνειες, ή φοράτε παπούτσια που ερεθίζουν τους ευαίσθητους ιστούς στο πέλμα, μπορεί να αναπτυχθεί πόνος στη φτέρνα, κάτι που αποτελεί το πιο κοινό πρόβλημα όσων έχουν πόνους στα πόδια.

Πόνος στο κάτω μέρος της φτέρνας

Αν πονάτε κάτω από τη φτέρνα σας, μπορεί να έχετε μία ή περισσότερες από παθήσεις που ερεθίζουν τους ιστούς στο κάτω μέρος του ποδιού σας:

  • Μελανιά από πέτρα: Όταν πατάτε ένα σκληρό αντικείμενο, όπως μία πέτρα, μπορεί να πληγώσετε το “μαξιλάρι” στο κάτω μέρος της φτέρνας σας. Ο πόνος θα υποχωρήσει σταδιακά, αρκεί να ξεκουράσετε το πόδι σας όσο περισσότερο μπορείτε.
  • Πελματιαία απονευρωσίτιδα: Αν κάνετε πάρα πολύ τρέξιμο ή πολλά άλματα μπορεί να προκαλέσετε φλεγμονή του ιστού που συνδέει το οστό της πτέρνας στη βάση των δακτύλων. Ο πόνος εστιάζεται ακριβώς κάτω από τη φτέρνα σας και μπορεί να είναι ήπιος στην αρχή, αλλά αυξάνεται όταν κάνετε τα πρώτα σας βήματα μετά από ανάπαυση (πχ όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι).
  • Άκανθα φτέρνας: Όταν η πελματιαία απονευρωσίτιδα συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να σχηματισθεί άκανθα φτέρνας (συσσώρευση ασβεστίου) εκεί που ο ιστός συνδέεται με το οστό της φτέρνας σας.

φτέρνα

Πόνος στο πίσω μέρος της φτέρνας

Αν έχετε πόνο πίσω από τη φτέρνα σας, μπορεί να έχετε φλεγμονή στην περιοχή όπου ο αχίλλειος τένοντας συνδέεται με το οστό της φτέρνας. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά σε άτομα που φορούν στενά παπούτσια. Ο πόνος πίσω από τη φτέρνα μπορεί να εκδηλωθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα το δέρμα σε εκείνο το σημείο να γίνεται πιο παχύ, κόκκινο και πρησμένο.

Μπορεί να δημιουργηθεί ένα εξόγκωμα στο πίσω μέρος της φτέρνας σας που θα το αισθάνεστε ζεστό στην αφή. Ο πόνος μπορεί να αυξάνεται όταν βαδίζετε για πρώτη φορά μετά από ανάπαυση.

Πηγή: https://www.aofas.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μύκητες στο πέλμα: Συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Πόνος στην καμάρα του πέλματος – Τι να κάνετε για να περάσει

Όλα τα αίτια για το πρήξιμο σε πόδια, αστραγάλους και πέλματα – Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι