Τι είναι οι σπασμοί στην πλάτη και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σπασμοί στην πλάτη
Οι μυικοί σπασμοί στην πλάτη είναι κάτι που έχει συμβεί στους περισσότερους σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Κάποιοι, μάλιστα, είναι πιο επιρρεπείς σε τέτοιους σπασμούς στην πλάτη και τους παθαίνουν συχνότερα ή/και για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Σε αυτό το άρθρο, κοιτάμε τις αιτίες των σπασμών της πλάτης, τα συμπτώματά τους και, το πιο σημαντικό, τις πιθανές αποτελεσματικές θεραπείες.

Τι είναι οι σπασμοί στην πλάτη

Οι σπασμοί στην πλάτη μπορεί να κυμαίνονται από μικροσκοπικά τσιμπήματα έως επώδυνες συσπάσεις που σας αφήνουν σχεδόν ανίκανους να κινηθείτε. Εμφανίζονται όταν οι μύες στην πλάτη σας συστέλλονται ακούσια και έντονα. Η αίσθηση μπορεί να διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο. Για μερικούς, μπορεί να εμφανιστεί ως ήπιος, θαμπός πόνος ή περιστασιακή σύσπαση. Για άλλους, μπορεί να κλιμακωθεί σε οξύ, βασανιστικό πόνο που γίνεται εξουθενωτικός.

Από τι προκαλούνται οι σπασμοί στην πλάτη

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε αυτές τις ξαφνικές και συχνά επώδυνες μυϊκές συσπάσεις. Η κατανόηση των υποκείμενων παραγόντων είναι απαραίτητη τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των σπασμών.

Οι πιο κοινές αιτίες σπασμών της πλάτης:

  • Ανεπαρκής χρήση των μυών: Οι παρατεταμένες περίοδοι καθίσματος, η κακή στάση του σώματος, η έλλειψη άσκησης και η υπο-χρησιμοποίηση των μυών της πλάτης και της κοιλιάς μπορεί να οδηγήσουν σε αδυναμία, καθιστώντας τους μυς επιρρεπείς σε σπασμούς και δυσφορία.
  • Υπερένταση και υπερβολική χρήση των μυών: Οι αθλητές και τα άτομα που κάνουν σηκώνουν συχνά βάρη μπορεί να εμφανίσουν σπασμούς λόγω μυϊκής καταπόνησης, η οποία περιλαμβάνει μικρά σπασίματα μυϊκών ινών, προκαλώντας φλεγμονή.
  • Διατροφικοί παράγοντες: Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού, καλίου και ασβεστίου μπορεί να συμβάλει στους σπασμούς της πλάτης. Αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σωστής μυϊκής λειτουργίας και την πρόληψη ανισορροπιών που μπορεί να προκαλέσουν σπασμούς.
  • Ψυχική και συναισθηματική ευεξία: Το άγχος και το στρες μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκό σφίξιμο, με πιθανή συνέπεια σπασμούς και δυσφορία.
  • Τραυματικά περιστατικά όπως πτώσεις ή τροχαία ατυχήματα: Η ξαφνική πρόσκρουση ή δύναμη που ασκείται στην πλάτη μπορεί να καταπονήσει τους μύες, τους συνδέσμους ή ακόμα και την ίδια τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο και σπασμούς ως προστατευτική απόκριση.

Σπασμοί στην πλάτη: Συμπτώματα

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση των σπασμών της πλάτης. Τέτοια μπορεί να είναι τα εξής:

  • Πόνος στην πλάτη που κυμαίνεται από μυϊκό πόνο έως “σουβλιές” και αίσθημα καύσου
  • Ο πόνος μπορεί να “αντανακλάται” προς το ένα πόδι.
  • Η επίκυψη, το στρίψιμο, το να σηκώνεστε από καθιστή ή ξαπλωτή θέση, αλλά ακόμα και η ορθοστασία και το περπάτημα μπορεί να επιδεινώσουν τους πόνους.

Γενικά, ο πόνος στην πλάτη θα υποχωρήσει μετά από ανάπαυση και φροντίδα στο σπίτι. Ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν ο πόνος:

  • Διαρκεί περισσότερο από μερικές εβδομάδες.
  • Είναι οξύς και δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση.
  • ”Αντανακλάται” στο ένα ή και στα δύο πόδια, ειδικά αν ο πόνος “φτάνει” μέχρι κάτω από το γόνατο.
  • Προκαλεί αδυναμία, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο ένα ή και στα δύο πόδια.
  • Συνδυάζεται με ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν ο πόνος προκαλεί νέα προβλήματα στο έντερο ή την ουροδόχο κύστη, συνοδεύεται από πυρετό ή έχει προέλθει από πτώση, χτύπημα στην πλάτη ή άλλον τραυματισμό.

Σπασμοί στην πλάτη: Αντιμετώπιση

Διάφορες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ενόχλησης και στην προώθηση της επούλωσης. Τέτοιες μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Εφαρμογή πάγου ή θερμότητας: Οι παγοκύστες ή τα θερμαντικά επιθέματα μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής και στο να καταπραΰνουν τον πόνο στους μύες. Η κρυοθεραπεία συνιστάται γενικά εντός των πρώτων 48 ωρών ενός σπασμού. Η θεραπεία με θερμότητα μπορεί να είναι ευεργετική για τη χαλάρωση των σφιγμένων μυών τις ημέρες που ακολουθούν.
  • Παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά τους σπασμούς στην πλάτη, μειώνοντας τον πόνο και τη φλεγμονή.
  • Συνταγογραφούμενα φάρμακα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας συνταγογραφηθούν μυοχαλαρωτικά, για ανακούφιση της μυϊκής έντασης και σπασμών.
  • Φυσικοθεραπεία: Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης για την ενίσχυση των μυών της πλάτης, τη βελτίωση της ευελιξίας και τη σωστή στάση του σώματος. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τεχνικές μασάζ, χειρωνακτικής θεραπείας και ηλεκτρικής διέγερσης για να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου και στην μείωση των σπασμών.
  • Εναλλακτικές θεραπείες: Συμπληρωματικές θεραπείες όπως ο βελονισμός, η χειροπρακτική φροντίδα και η γιόγκα έχουν δείξει καλά αποτελέσματα για την ανακούφιση από τους σπασμούς της πλάτης για ορισμένα άτομα. Αυτές οι προσεγγίσεις επικεντρώνονται στη βελτίωση της συνολικής ευεξίας, στην προώθηση της χαλάρωσης του σώματος και στην μείωση της έντασης των μυών. Ωστόσο, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα ερευνητικά στοιχεία ότι αυτές οι πρακτικές μπορεί να είναι χρήσιμες για τον χρόνιο πόνο στην μέση.

Σπασμοί στην πλάτη: Πώς να τους σταματήσετε

Όταν εμφανίζονται σπασμοί στην πλάτη, η εύρεση γρήγορων και αποτελεσματικών τρόπων για να τους σταματήσετε γίνεται κορυφαία προτεραιότητα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε:

  • Διατάσεις: Οι ήπιες ασκήσεις διατάσεων μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των μυών και στην ανακούφιση από την ένταση, ενδεχομένως μειώνοντας τους σπασμούς της πλάτης.
  • Εφαρμόστε θεραπεία με θερμότητα ή κρύο: Η θερμότητα βοηθά στην μείωση του πόνου, χαλαρώνοντας τους σφιγμένους μύες, κάτι που επιταχύνει την επούλωση. Επιπλέον, η εναλλαγή μεταξύ θερμότητας και κρύου μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής και να καταπραΰνει την πληγείσα περιοχή, παρέχοντας προσωρινή ανακούφιση.
  • Καλή στάση σώματος: Η διατήρηση της σωστής στάσης ενώ κάθεστε, στέκεστε και σηκώνεστε μπορεί να ανακουφίσει την καταπόνηση των μυών της πλάτης, μειώνοντας την πιθανότητα σπασμών.
  • Παραμείνετε δραστήριοι: Η τακτική άσκηση, ιδιαίτερα δραστηριότητες που ενισχύουν τον κορμό του σώματος και προάγουν την ευελιξία, προλαμβάνουν μελλοντικούς σπασμούς στην πλάτη, βελτιώνοντας τη μυϊκή δύναμη και σταθερότητα.

Πηγή: https://consumer.healthday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μυϊκοί σπασμοί: Τι μπορεί να σημαίνουν – Όλες οι πιθανές αιτίες

Πόνος στην πλάτη με αίσθημα καύσου: Πού οφείλεται και τι να κάνετε

Μυικοί κόμποι στην πλάτη: Τι να κάνετε για να “λυθούν”

Οι καλύτερες θέσεις ύπνου για τον πόνο στην πλάτη, τον αυχένα και τους ώμους

φωτό: iStock