Τι είναι η αγγειίτιδα και πώς επηρεάζει το σώμα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αγγειίτιδα
Η αγγειίτιδα περιλαμβάνει φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.

Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει πάχυνση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μειώνει το πλάτος της διόδου μέσω του αγγείου. Εάν η ροή του αίματος είναι περιορισμένη, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη οργάνων και ιστών.

Υπάρχουν πολλοί τύποι αγγειίτιδας και οι περισσότεροι από αυτούς είναι σπάνιοι. Η αγγειίτιδα μπορεί να επηρεάσει μόνο ένα όργανο ή πολλά. Η κατάσταση μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη ή μακροχρόνια.

Η αγγειίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αν και κάποιοι τύποι είναι πιο συνηθισμένοι σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες. Ανάλογα με τον τύπο που έχετε, μπορεί να βελτιωθείτε χωρίς θεραπεία. Οι περισσότεροι τύποι απαιτούν φάρμακα για τον έλεγχο της φλεγμονής και την πρόληψη των εξάρσεων.

«Τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία συνήθως κυκλοφορούν στο σώμα και μας προστατεύουν από λοιμώξεις, αρχίζουν να κυκλοφορούν με λάθος τρόπο: εισβάλλουν και στοχεύουν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων», λέει ο δρ. Kenneth Warrington, ρευματολόγος της Mayo Clinic.

Η ακριβής αιτία της αγγειίτιδας δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι γενετική. Θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από μόλυνση, καρκίνο, διαταραχή του ανοσοποιητικού ή αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα. Η φλεγμονή προκαλεί πάχυνση των αιμοφόρων αγγείων και περιορισμό της ροής του αίματος, καταστρέφοντας όργανα και ιστούς.

“Οι ασθενείς μπορεί να χάσουν την όρασή τους, μπορεί να υπάρχει έλλειψη παροχής αίματος σε ένα άκρο ή μπορεί να υπάρχει ανεπάρκεια οργάνων, όπως νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια”, λέει ο δρ. Warrington.

αγγειίτιδα

Vasculitis = αγγειίτιδα

Αρχικά, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασαφή:

«Οι ασθενείς μπορεί απλώς να αισθάνονται αρχικά αδιαθεσία. Μπορεί να έχουν κακή όρεξη και να αρχίσουν να χάνουν βάρος».

Αλλά καθώς εξελίσσεται, περισσότερα μέρη του σώματος θα έχουν συμπτώματα:

“Εάν υπάρχουν πολλά όργανα που επηρεάζονται ταυτόχρονα, τότε αρχίζουμε να υποπτευόμαστε αγγειίτιδα”, λέει ο δρ. Warrington.

Η θεραπεία γίνεται συνήθως με φάρμακα που στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τη φλεγμονή.

Τα κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη, είναι τα πιο κοινά φάρμακα που συνταγογραφούνται στην αγγειίτιδα.

Πηγή: https://newsnetwork.mayoclinic.org

φωτό: iStock