Τι χρειάζεται το δέρμα σας

  • Iatropedia
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα και αποτελείται από πολλά διαφορετικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του νερού, πρωτεινών, λιπιδίων και διαφόρων ιχνοστοιχείων. Κατά τη διάρκεια της ζωής το το δέρμα σας θα αλλάζει προς το καλύτερο ή προς χειρότερο. Αυτό εξαρτάται από εσάς και τη φροντίδα που του δείχνετε. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα πάντα για την περιποιίηση του δέρματος

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η σωστή φροντίδα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας και της ζωτικότητας του δέρματος. Το δέρμα αποτελείται από διάφορες πρωτεΐνες, εκ των οποίων το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι τα υπεύθυνα συστατικά για να απομακρύνουν τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές. Όμως με την πάροδο του χρόνου οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και η γήρανση μειώνουν την ικανότητα του σώματος να παράγει κολλαγόνο. Όπως και με το κολλαγόνο έτσι και η ελαστίνη επηρεάζεται από το χρόνο. Τα μειωμένα επίπεδα της ελαστίνης προκαλούν χαλάρωση και ζαρωμένο δέρμα. Η κερατίνη είναι η κυρίαρχη πρωτεΐνη στα μαλλιά, στα νύχια και στο επιφανειακό στρώμα του δέρματος.

Τι περιλαμβάνει η σωστή περιποίση

Είναι εύκολο να ξεχνάτε να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να παραλείψετε τον καθαρισμό του προσώπου σας. Όμως με την πάροδο του χρόνου αυτές οι κακές συνήθειες θα προκαλέσουν μεγάλη φθορά στην επιδερμίδα σας. Κάθε μέρα θα πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε τα εξής:

Πιείτε άφθονο νερό. Για ένα λαμπερό, φωτεινό και υγιές δέρμα πρέπει να πίνετε 1,5-2 λίτρα νερού ημερησίως. Μπορεί οι ρυθμοί της ζωής να είναι γρήγοροι και να ξεχνιέστε καμιά φορά, αλλά αν έχετε ένα μπουκαλάκι νερό στη τσάντα σας θα σας το υπενθυμίζει.

Σωστός καθαρισμός. Θα πρέπει να καθαρίζετε την επιδερμίδα σας με τα σωστά προιόντα για εσάς δύο φορές την ημέρα. Τη νύχτα βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει όλα το μακιγιάζ πριν πάτε για ύπνο.

Ισορροπημένη διατροφή. Υιοθετήστε μία διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Επιλέξτε υγειινούς τρόπους μαγειρέματος, όπως ψητά και βραστά και αποφύγετε τα τηγανιτά.

Ενυδάτωση. Η ενυδατική κρέμα είναι ένα απαραίτητο βήμα ακόμη και για εκείνους που έχουν λιπαρό δέρμα. Υπάρχουν στο εμπόριο πολλές κρέμες που είναι oil-free κατάλληλες για τις περιπτώσεις λιπαρότητας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr