Θόρυβος στα γόνατα: Τι μπορεί να κρύβει

  • Iatropedia newsroom
Θόρυβος στα γόνατα: Τι μπορεί να κρύβει
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν γόνατα που κάνουν "κρακ" όταν κάθονται οκλαδόν ή κάνουν μια πλήρη κίνηση

Μήπως τα γόνατά σας κάνουν θόρυβο; Μάλλον δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα «κρακ», «κλικ» και τα τριξίματα (κριγμοί) συνήθως δεν είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

«Πολλές αρθρώσεις κάνουν «κρακ» και τα γόνατα είναι μια πολύ συνηθισμένη τέτοια άρθρωση», λέει ο David McAllister, MD, διευθυντής του Προγράμματος Sports Medicine του UCLA.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν γόνατα που κάνουν «κρακ» όταν κάθονται οκλαδόν ή κάνουν μια πλήρη κίνηση. Γενικά δεν ανησυχούμε για τους ήχους όταν δεν συνοδεύονται από πόνο ή πρήξιμο», τονίζει.

Αναρωτιέστε, όμως, γιατί τα υγιή γόνατά σας μπορεί να κάνουν θορύβους; Καθώς μεγαλώνουμε, ο ιστός που καλύπτει τα οστά, που ονομάζεται χόνδρος, μπορεί να αναπτύξει ανώμαλες περιοχές. Όταν καθόμαστε οκλαδόν ή στεκόμαστε, οι ήχοι προέρχονται από αυτές τις πιο τραχιές επιφάνειες που γλιστρούν η μία πάνω στην άλλη. Θα μπορούσε επίσης να είναι ο ιστός που συνδέει τα οστά με άλλα οστά, οι σύνδεσμοι δηλαδή, που σφίγγει καθώς κινείστε.

Ωστόσο, εάν ο ήχος συνοδεύεται από πόνο ή πρήξιμο, επισκεφτείτε έναν γιατρό. Μπορεί να είναι σημάδι:

Ρήξη μηνίσκου. Ο μηνίσκος είναι ένας δίσκος σε σχήμα «C» που προφυλάσσει το γόνατό σας και λειτουργεί ως αποσβεστήρας κραδασμών. Βοηθά επίσης στην ομοιόμορφη κατανομή του βάρους, ώστε τα οστά σας να μην τρίβονται μεταξύ τους. Οι ρήξεις μηνίσκου προκαλούνται συχνά από ξαφνική συστροφή ή άλλες κινήσεις που μπορεί να κάνετε στο πλαίσιο κάποιας αθλητικής δραστηριότητας. Στους νέους, οι ρήξεις συμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια κάποιου τραυματισμού, αλλά όσο μεγαλώνουμε ο μηνίσκος μπορεί να υποστεί ρήξη πιο εύκολα.

Βλάβη ή φθορά του αρθρικού χόνδρου. Μερικές φορές ο χόνδρος που καλύπτει τα οστά μας μπορεί να τραυματιστεί, με αποτέλεσμα να σπάσει ένα κομμάτι και να πιαστεί στην άρθρωση. Συνήθως το γόνατο θα ανταποκριθεί σε αυτόν τον τραυματισμό με πρήξιμο ή πιάσιμο. Ο χόνδρος στο γόνατό σας μπορεί επίσης να λεπτύνει ή να σπάσει, κάτι που συμβαίνει στην αρθρίτιδα. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι αισθάνονται τα γόνατά τους σαν να τρίζουν όταν κινούνται. Η οστεοαρθρίτιδα είναι το πιο κοινό είδος αρθρίτιδας. Επηρεάζει συνήθως μεσήλικες και ηλικιωμένους.

Συμβουλές για υγιή γόνατα

Η τακτική άσκηση μπορεί να δυναμώσει τα πόδια και τα γόνατά σας. Ασκηθείτε με βάρη ή ζώνες αντίστασης -ή κάντε ασκήσεις χρησιμοποιώντας το βάρος σας, όπως καθίσματα και προβολές ποδιών- τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ανεβείτε σκάλες ή ανηφόρες ή κάντε στατικό ποδήλατο για να χτίσετε μυς που θα στηρίξουν τα γόνατά σας.

Κάντε προθέρμανση πριν ασκηθείτε. Μια έντονη προπόνηση με κρύους μύες και αρθρώσεις μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.

Κάντε αποθέρμανση. Μετά την άσκηση, κάντε στατικές διατάσεις, κρατώντας κάθε διάταση για 30 δευτερόλεπτα. Αυτό βοηθά στην αποφυγή τραυματισμού.

Τεντώνετε τακτικά τους μύες στο μπροστινό και το πίσω μέρος του μηρού σας (τετρακέφαλους και μηριαίους).

Εάν ασκείστε ήδη, προχωρήστε σιγά-σιγά σε πιο δύσκολες, μεγαλύτερες σε διάρκεια προπονήσεις.

Φοράτε παπούτσια που ταιριάζουν στα πόδια σας και είναι σε καλή κατάσταση.

Διατηρηθείτε σε υγιές βάρος. Θα μειώσετε την πίεση στα γόνατά σας. Το υπερβολικό βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη πρώιμης αρθρίτιδας στα γόνατα.

«Το καλύτερο πράγμα είναι να διατηρείς δυνατούς τους μύες γύρω από τα γόνατα», λέει ο McAllister.

Πηγή: WebMD

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σοκ από τον ξαφνικό θάνατο 8χρονου

Πρησμένα μάτια: Πού οφείλονται και πότε να σας ανησυχήσουν

Ιλαρά: Αύξηση 43% στους θανάτους σε έναν χρόνο