Θολώνουν τα μάτια σας; Προσοχή στον καταρράκτη

  • Iatropedia
Θολώνουν τα μάτια σας, εντελώς ξαφνικά και αναπάντεχα; Η θόλωση αυτή όσο περνάει ο καιρός αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται; γίνεται όλο και πιο ισχυρή; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι ο καταρράκτης, πότε εμφανίζεται και πως θεραπεύεται; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα βρείτε απαντήσεις για όλες τις απορίες σας.

Του Γεωργίου Παπαδέδε

χειρουργού οφθαλμιάτρου

Τι είναι – Πότε και πως παρουσιάζεται;

Ο καταρράκτης είναι η «θόλωση» του, υπό φυσιολογικές συνθήκες, καθαρού φακού του οφθαλμού (εικ. 1,2). Η θόλωση αυτή οδηγεί σε αντίστοιχα θολή όραση, δεδομένου ότι το μάτι μέσω και του φακού εστιάζει με ευκρίνεια ότι βλέπει στον κεντρικό αμφιβληστροειδή, στο βυθό του οφθαλμού.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά σε ασθενείς άνω των 50 ετών και αποτελεί μία απόλυτα αναμενόμενη ηλικιακή εξέλιξη για το φακό με τον οποίο γεννιόμαστε και βλέπουμε.Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις παθολογικού καταρράκτη, όπως για παράδειγμα:

σε διαβητικούς ασθενείς όπου μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα ή

ως παρενέργεια φαρμάκων ή ακτινοβολίας ή ακόμη

και μετά από σοβαρό τραύμα του οφθαλμού.

Τι συμπτώματα προκαλεί;

Η θόλωση αυτή σημαίνει πρακτικά ότι επιδεινώνεται σταδιακά η όρασή μας με συχνότερα προβλήματα:

τη μείωση της μακρινής μας κυρίως όρασης

το έντονο θάμβος στο φώς

την αίσθηση ότι βλέπουμε λιγότερο «ζωηρά» και έντονα τα χρώματα

αλλά και τη μη φυσιολογική, για την ηλικία, συχνότερη αλλαγή των γυαλιών μας.

Πότε και πως αντιμετωπίζεται;

Ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά, υπό τις κατάλληλες βέβαια προυποθέσεις. Ο ασθενής μετά από συζήτηση με τον Οφθαλμίατρό του αποφασίζει την χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη γνωρίζοντας όμως ότι:

η μείωση της όρασης του σε συνδυασμό με τις ανάγκες του καθορίζουν την ανάγκη της επέμβασης αλλά και ότι

η θεωρία του «άστο να ωριμάσει» δεν ισχύει πλέον αφού οδηγεί σε πολύ σκληρούς και μη εύκολα αντιμετωπίσιμους καταρράκτες.

Εφόσον λοιπόν δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα στην όρασή μας, ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται σχετικά νωρίς με τη μέθοδο της φακοθρυψίας.

Χειρουργείο Καταρράκτη / Φακοθρυψία

Είναι η αφαίρεση του καταρράκτη με τη σύγχρονη μέθοδο των υπερήχων. Ο θολωμένος φακός του οφθαλμού αφαιρείται με ανώδυνο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό πλέον τρόπο και στη θέση του τοποθετούμε έναν ενδοφθάλμιο φακό υπολογισμένο στις ανάγκες του ασθενή μας.Ο ασθενής δεν παραμένει στην κλινική περισσότερο από λίγες ώρες και η αποκατάσταση της όρασής του είναι σχετικά σύντομη, με την απαραίτητη βέβαια μετεγχειρητική θεραπεία και οδηγίες.

Σπανιότατα σε περίπτωση υπερώριμου (πολύ σκληρού) καταρράκτη ο Οφθαλμίατρος μπορεί να προχωρήσει με την παλαιότερη μέθοδο,δηλαδή την εξωπεριφακική αφαίρεση του φακού ,που συνιστά αφαίρεση ολόκληρου του φακού – που δεν μπορεί να 'θρυμματιστεί' – μέσω μεγαλύτερης τομής κερατοειδούς που απαιτεί όμως χρήση ραμμάτων. Η μέθοδος αυτή εμφανίζει μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών και χρόνο αποκατάστασης της όρασης.

Η έγκαιρη όμως όπως προαναφέραμε διάγνωση και αντιμετώπιση του καταρράκτη δίνει την δυνατότητα της σύγχρονης χειρουργικής μεθόδου (φακοθρυψία) με αποτέλεσμα ο ασθενής να αποφεύγει πιθανές επιπλοκές βελτιώνοντας σημαντικά την όρασή και την ποιότητα της ζωής του.

Γεώργιος Παπαδέδες,MD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

www.eyespecialist.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κριθαράκι στα μάτια; Γιατί βγαίνει; τι πρέπει να κάνουμε;

Δείτε πως βλέπει κάποιος που έχει γλαύκωμα. ΦΩΤΟ

Το φαρμακείο της φύσης.Με τι μοιάζει κάθε φρούτο και τι θεραπεύει. ΦΩΤΟ

Στην Ελλάδα του 2013 δεν υπάρχει εκπαιδευτής σκύλων για τυφλούς

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδος: πρόληψη και τρόποι θεραπείας

Πως θα αναγνωρίσουμε τα σημάδια του γήρατος και της άνοιας